Jump to content
Sign in to follow this  
Stasiek

Czas podgrzewania zacieru - czy wliczać do przerw?

Recommended Posts

Pytanie wydawałoby się podstawowe: czy czas podgrzewania zacieru np z 62°C do 72°C powinien być wliczany do ogólnego czasu zacierania?

Ja zawsze uznawałem to za czas dodatkowy i czas rozpoczęcia przerwy liczyłem dopiero po dojściu do odpowiedniej temperatury.

Co przy trzech przerwach (np 52°C, 62°C i 72°C) i podgrzewaniu z prędkością ok 1°C/min wydłużało zacieranie o pół godziny. Czyli zamiast 60 minut zacieranie defacto trwało by 90 minut.

 

A wątpliwość mnie naszła gdy plany przerw z mojego AIPA wpisałem do Promash i zrobiłem wydruk z obrazkami.

Plan zacierania był taki:

- 15' 62°C

- 30' 68°C

- 15' 74°C

- 40' 76°C wysładzanie (to chyba temp wody),

A obrazek dostałem taki jak niżej. Trzy przerwy zrobione w godzinę. U mnie w godzinę to kończyłem przerwę w 68°C i zaczynałem podgrzewać do 74°C. A tu wydaje się, że czas podgrzewania wliczany jest do przerwy do której jest podgrzewane.

 

Co o tym myślicie?

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkąd dzielę czas podgrzewania po połowie między przerwy, to jestem bliższy temu, co chcę osiągnąć (przynajmniej gdy chodzi o odfermentowanie). Jest to na oko i z grubsza, bo aktywność enzymów nie przebiega liniowo, jak mi tu już zostało wytłumaczone, ale lepsze takie przybliżenie, niż żadne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tradycyjnie czasu podgrzewania nie wlicza się do przerw.

 

Po prostu zawsze licz tak samo i podgrzewaj w tym samym tempie, wtedy wyniki będa powtarzalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tradycyjnie czasu podgrzewania nie wlicza się do przerw.

Tak też właśnie robiłem i tak też widzę, że piszą na BA w FAQ -> Zacieranie: http://browamator.pl/lista.php?grupa_p=13&pwd[13]=%2F169220%2F169292%2F1703042

Pytanie: Jak należy mierzyć czas poszczególnych postojów podczas zacierania?

Czy czas przejścia z przerwy scukrzającej (63°C) do przerwy dekstrynującej (73°C), a trwa to ok. 10 min., należy zaliczć do tej pierwszej i o tyle ją skrócić, czy jest to czas dodatkowy?

Odpowiedź: Przejścia od przerwy do przerwy, zwykle realizowane w tempie około 1°C / min., są umownie traktowane jako czas dodatkowy.

ale powyższy obrazek sugeruje coś innego.

 

Po prostu zawsze licz tak samo i podgrzewaj w tym samym tempie, wtedy wyniki będa powtarzalne.

Powtarzalne tak, ale czy takie jakie miał na myśli autor receptury? :beer:

 

EDIT: nie to, żeby mi to jakoś bardzo przeszkadzało: zrobiłem 60 warek nie licząć czasu przerw to i tak samo pewnie zrobię następne 60, ale obrazek mnie po prostu zaskoczył...

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Powtarzalne tak, ale czy takie jakie miał na myśli autor receptury? :beer:

Przecież i tak nie zrobisz od pierwszego razu takiego piwa jak miał na myśli autor receptury, za dużo zmiennych

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.