Jump to content
Sign in to follow this  
rambo_3m

Stout 12Blg - po wysładzaniu 13 Blg, po gotowaniu wyszło 17Blg

Recommended Posts

i tu szybkie pytanie bo brzeczka już się chodzi - uzupełnić wodą przegotowaną tak aby docelowo uzyskać 12 st Blg ? To moja pierwsza warka :monster: Dużo odparowało podczas gotowania - w fermentatorze mam jakieś 15-16 l.

Edited by rambo_3m

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy co chcesz uzyskać :monster: Można rozcieńczyć przegotowaną wodą, ale taki mocny stout też będzie bardzo smaczny. Ile litrów brzeczki otrzymałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zależy co chcesz uzyskać :monster: Można rozcieńczyć przegotowaną wodą, ale taki mocny stout też będzie bardzo smaczny. Ile litrów brzeczki otrzymałeś?

W fermentatorze jakieś 15-16l - trochę dużo mi odparowało podczas chmielenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę już "po ptokach", ale trzeba było iść spać i drożdże zadać rano. Dobrze mieć w pogotowiu, na takie wypadki, pięciolitrową butelkę wody z supermarketu, trzymaną w lodówce - to przyśpiesza chłodzenie całej brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też robiłem stouta jako jedno z pierwszych piw . Był to zestaw .Coś mi wyszło z wydajnością nie tak i aby piwo nie było zbyt rozwodnione zostawiłem bez dolewania ok 17 l . Efekt jest taki że czuć bardzo, bardzo goryczkę :monster: i smak i zapach ziarna palonego . Chyba było lepiej rozwodnić niż zostawić taką esencję chmielowo- paloną :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cos mi tu smierdzi blednym pomiarem. Raczej niemozliwe, zeby az tyle ci odparowalo. Czy pomiar przeprowadzales zawsze w temp. 20C? Czy sprawdziles swoj ballingometr przed pierwszym uzyciem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cos mi tu smierdzi blednym pomiarem. Raczej niemozliwe, zeby az tyle ci odparowalo.

Wychodzi na to, że odparowało jakieś 5 l, a to jest możliwe. Zresztą balingomierzem nie mierzy ile mu wyparowało, widzi przecież ile ubyło. Jak nie wypił to odparowało :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja też robiłem stouta jako jedno z pierwszych piw . Był to zestaw .Coś mi wyszło z wydajnością nie tak i aby piwo nie było zbyt rozwodnione zostawiłem bez dolewania ok 17 l . Efekt jest taki że czuć bardzo, bardzo goryczkę :monster: i smak i zapach ziarna palonego . Chyba było lepiej rozwodnić niż zostawić taką esencję chmielowo- paloną :)

Rozcieńczaj w szklance :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odparowało 5l jak nic- zagotowałem przefiltrowanej wody i uzupełniłem do 20l ale i tak w brzeczce 14stBlg - może za dużo słodu? Tak czy siak drożdże dodane, brzeczka 3 dzień na burzliwej - już nic nie będę robił. Co będzie to będzie. :)

 

To trochę nieprawda że pierwsze piwo - robiłem już kiedyś ALE i pszeniczniaka ale to było lata temu :) Przy okazji porządków w domu odkurzyłem sprzęt i trzeba było sobie przypomnieć jak się robi piwo :)

Edited by rambo_3m

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.