Jump to content
zbynekkk

Izolacja termiczna kadzi zaciernych i fermentorów

Recommended Posts

Temperatura bliska zeru w browarze, to stanowczo za mało na burzliwą przy lagerach. Więc chłodziarce potrzebny podgrzew. 5 metrów przewodu grzewczego o łącznej mocy 125 wat spokojnie wystarcza by podgrzać wnętrze chłodziarki do 25 °C i więcej. Aby utrzymać temperaturę 12 °C wystarczy jak regulator załączy grzanie, dosłownie na chwilę, parę razy dziennie. Tanie, proste, ekonomiczne, skuteczne. :lol:

 

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=118&pos=58 http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=118&pos=59

 

edit elroy: Dyskusja wydzielona z wątku Browaru Zbynka

Edited by zbynekkk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pamiętam, szwendał mi się po garażu parę latek, aż znalazł zastosowanie. :lol: Ale można go zakupić w sklepach gdzie zaopatrują się monterzy instalacji hydraulicznych. Używają go do zabezpieczania rur przed zamarznięciem. Identyczny jak ten który ja zastosowałem można znaleźć tu http://www.interex.strefa.pl/ogrzewanie_rur.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam starą zamrażarkę MORS bez agregata, więc akurat. Sęk, że to duże jak diabli... U mnie też robi się za zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Taniej wyjdzie kabel grzewczy do terrarium, 15W wystarczy

 

http://allegro.pl/e-c-terra-zoo-15w-kabel-przewod-grzewczy-i1332949090.html

potwierdzam 15-25W załatwia sprawę - przy dobrej izolacji, dobrze jest zastosować też cyrkulację

http://www.piwo.org/forum/p67094-29-09-2010-06-54-17.html#p67094

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślicie, że gdybym owinął kega 50l (którego mam zamiar przerobić na fermentor), to da radę podciągnąć temperaturę choć o parę stopni ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślicie, że gdybym owinął kega 50l (którego mam zamiar przerobić na fermentor), to da radę podciągnąć temperaturę choć o parę stopni ?

są maty z wełny mineralnej, pokryte zbrojoną folią aluminiową i to do tego samoprzylepne. Możesz dodatkowo przyczepić kawałek przewodu grzewczego pod izolacją i dać termostat i w ogóle będzie gitara.

Share this post


Link to post
Share on other sites
są maty z wełny mineralnej, pokryte zbrojoną folią aluminiową ...

nie polecam wełny nawet z folią, strasznie się to rozp...przestrzenia i "kruszy".

przerabiałem temat w skrzyni //oraz z fermentatorem. skrzynię dodatkowo musiałem obić impregnatem żeby nie brudziło wełną,

kega sobie podarowałem po jakimś czasie przy zdejmowaniu do mycia rozpadało się w rękach.

Owinięcie"gołego" fermentatora kablem 18W podnosi temperaturę o 3-4C w w temperaturze otoczenia 17-20°C

Jako izolacje polecam do zastosowania karimatę /stosuję przy kadzi zaciernej i kegu z wodą do wysładzania,. wystarczająco długo trzyma

temperaturę. Karimata nie taka z marketu za 9zł jeno lepsza z folią aluminiową i dwuwarstwowa za ok 20zł.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakby ktoś miał dostęp to można zastosować armaflex to jest spieniony kauczuk świetnie izoluje i się nie kruszy jak wełna tylko nie jest tani.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Józku, i to jest całkiem rozsądne rozwiązanie :monster: Dopiero teraz doczytałem, że pisałeś o tym, a nawet z fotką. Dziś, trochę za szybko, zakupiłem ekran izolacyjny do grzejników, ale styropianowa izolacja średnio daje radę na dole kega (przy grzaniu gazowym). Obawiam się przypalenia ew. lekkiego zapłonu :monster:

Mam już jakieś rozeznanie, jak to ugryźć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dziś, trochę za szybko, zakupiłem ekran izolacyjny do grzejników, ale styropianowa izolacja średnio daje radę na dole kega (przy grzaniu gazowym). Obawiam się przypalenia ew. lekkiego zapłonu :monster:

Mam już jakieś rozeznanie, jak to ugryźć.

ekran też próbowałem mało trwały i za cienki /przynajmniej ten mój/. Zapłonu nie powinno być natomiast dosłownie zniknie ci w oczach tak jak moja karimata za 9zł :monster:. Wełna byłaby dobrym rozwiązaniem ale tylko wespół z dodatkową /hermetyczną/ osłoną z arkusza blachy aluminium. co jednak powoduje zwiększenie kosztów. Pewnie w przypływie gotówki tak bym to rozwiązał /rozwiążę/ dodatkowa obudowa z blachy KO i izolacja z wełny. Natomiast w tym momencie jeśli chodzi o stosunek jakości i efektywności do ceny to karimata jest "the best"

Share this post


Link to post
Share on other sites

są samoprzylepne taśmy z aluminium, przeznaczone właśnie do łączenia takich mat z wełny mineralnej. Można by połączyć ze sobą 2 maty i okleić tą taśmą aby wełna nie wystawała na zewnątrz, tylko była po wewnętrznej stronie izolacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
są samoprzylepne taśmy z aluminium, przeznaczone właśnie do łączenia takich mat z wełny mineralnej. Można by połączyć ze sobą 2 maty i okleić tą taśmą aby wełna nie wystawała na zewnątrz, tylko była po wewnętrznej stronie izolacji.

tak taka taśma wykorzystywana do "kominków" /połączeń rur wentylacyjnych i izolacji z wełny/ kosztuje ok 18-20zł za 10m tyle co dobra karimata. Jak już okleisz to nie bedziesz zrywał a czasami chlapnie coś tu i tam. Co najbardziej istotne dla mnie to że mało estetyczne takie oklejenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

chodziło mi to to żeby posklejać te maty tak, żeby dało się to zdejmować. A co do estetyki to kwestia wprawy, ja zużyłem już tej folii parę kartonów i da się to estetycznie zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Józku, i to jest całkiem rozsądne rozwiązanie :monster: Dopiero teraz doczytałem, że pisałeś o tym, a nawet z fotką. Dziś, trochę za szybko, zakupiłem ekran izolacyjny do grzejników, ale styropianowa izolacja średnio daje radę na dole kega (przy grzaniu gazowym). Obawiam się przypalenia ew. lekkiego zapłonu :monster:

Mam już jakieś rozeznanie, jak to ugryźć.

Słusznie, mój 40W kabel z łatwością przetapia styropian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kabel grzejny który ja użyłem może nie jest tani ale ma jedną ważną zaletę, jest samoregulacyjny. Tzn moc 25 W na metr bieżący jest określona dla temperatury otoczenia 10 °C i jest odwrotnie proporcjonalna do temperatury otoczenia. Grzejący kabel śmiało trzymam w zaciśniętej dłoni jest przyjemnie ciepły. Nie ma mowy o miejscowym przegrzaniu bo wraz ze wzrostem temperatury rośnie rezystancja kabla a w rezultacie maleje wydzielona na nim moc. Zresztą tu jest w miarę dokładny opis. http://sklep.mikroenergetyka.com.pl/kable_grzejne_samoregulujace/devi_pipeguard_25w'>http://sklep.mikroenergetyka.com.pl/kable_grzejne_samoregulujace/devi_pipeguard_25w a tu kable o różnych mocach. http://sklep.mikroenergetyka.com.pl/kable_grzejne_samoregulujace

Edited by zbynekkk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślicie, że gdybym owinął kega 50l (którego mam zamiar przerobić na fermentor), to da radę podciągnąć temperaturę choć o parę stopni ?

Zawijam tank 100l przewodem grzejnym (silikonowy z terrarium) i pięknie daje radę. Oczywiście mam załączony termostat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gotuje na taborecie gazowym pytanie jak nisko można zastosować ocieplenie żeby nic się nie kopciło,masz ten typ ocielpenia dodatkowo zabezpieczony folią,blachą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

armalex mam na kadzi zaciernej. Na warzelną planuje wełnę mineralną z folią ALU.

Edited by Wiktor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na taborecie nie sprawdza się. Owinąłem kega karimatą, do tego dużo i mocno taśmą aluminiową. Po 5 minutach grzania zaczęło się dymić i parę złotych poszło w kosz. W takim przypadku blacha stalowa i do środka wełna mineralna etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.