Jump to content
Sign in to follow this  
wojti

Jaka Kolejność

Recommended Posts

Witam

 

Potrzebuję waszej pomocy - ludzi doświadczonych

 

Mam taki problem

 

Mam zestawy surowców na 3 piwa

Koelsh, IPA i IRA

 

ostatnie butelkowanie mogę najpóźniej wykonać w pierwszym tygodniu lutego

mam po jednym fermentatorze z kranikiem i bez

mogę gotować tylko w soboty i w niedziele ( między świętami także )

 

Jak to rozplanować i co najpierw robić

według waszego uznania

liczę na waszą pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj,

Nie wiem jakie masz drożdże ale uwarz jak leci.

Mając po jednym tanku i warzeniu z zacieraniem musisz przefiltrować piwo z kranikiem, potem ten sam tank (już sterylny) zadać drożdżami i tam przefermentować. Po fermentacji burzliwej zlej do tanka bez kranu, a rozlew ponownie w tanku z kranem.

Fermentacja w 18-20°C.

Mając tylko te dwa tanki nic więcej nie wymyślisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to wiem

tylko teraz się tak zastanawiam które może szybciej fermentować a które wolniej - stała temp w piwnicy

drożdże mam z zestawów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie, mając tyle czasu pewnie zdążyłbyś zrobić trzy dolniaki. Twoje zestawy będą fermentować podobnie, wstępnie możesz założyć że tydzień burzliwej i tydzień cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wojti, zrób w kolejności dowolnej, ale dokup przynajmniej jedno wiadro z rurką - albo używaj balona szklanego do cichej. To nie jest problem z czasem, tylko z "infrastrukturą", nie masz w czym fermentować. :monster:

 

U mnie w gorącym okresie było tak, że miałem 3 wiadra zapełnione i w ciągłej rotacji, więc potrzebowałem 4 do fermentowania. Przy Twoim przerobie wystarczą 2, w jednym się fermentuje, w drugie przelejesz na cichą albo zapełnisz do fermentowania. Na upartego możesz fermentować w wiadrze z kranem, ale to ryzykowne, więc odstaw je tylko do filtrowania i rozlewu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym powiedział że bardzo ryzykowne i osobno do filtrowania i osobno do rozlewu, a fermentacja czy to burzliwa czy to cicha bez kranu.

Ale myślę, że jeśli dobrze wyczyści i zdezynfekuje będzie wszystko ok, a później już tylko sprzęt dokupi.

Edited by pieron

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ile powinno być wolnej przestrzeni żeby w czasie burzliwej fermentacji nic się nie przelewało.

Nie ma reguły. THG to nawet 30% nie wystarczy czasami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.