Jump to content
Sign in to follow this  
zstars

Temperatura a fermentacja

Recommended Posts

Witam i przechodzę od razu do pytania - w garażu spadła mi temperatura do 4 °C , czy nie będzie ona przeszkadzała fermentacji cichej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli są to drożdże dolne,a już wogóle W 34/70 to będą pracować, optimum maja miedzy 9°C a 15°C ,więc przy 4°C też pójdą.

Ja do wczoraj trzymałem a'la Marzen na balkonie, szczepione Saflager S-23 i pracowały jak dzikie na balkonie, przy temp. uśrednionej (mierzona termometrem,który leży na fermentorze) 2-3°C, więc nie widzę większego problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeżeli są to drożdże dolne,a już wogóle W 34/70 to będą pracować, optimum maja miedzy 9°C a 15°C ,więc przy 4°C też pójdą.

Ja do wczoraj trzymałem a'la Marzen na balkonie, szczepione Saflager S-23 i pracowały jak dzikie na balkonie, przy temp. uśrednionej (mierzona termometrem,który leży na fermentorze) 2-3°C, więc nie widzę większego problemu.

Przy jakiej temperaturze S-23 wyhamują, ale przeżyją? Chodzi mi o temperaturę przechowywania gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
pracowały jak dzikie na balkonie, przy temp. uśrednionej (mierzona termometrem,który leży na fermentorze) 2-3°C, więc nie widzę większego problemu.

Podejrzewam, że w fermentorze było cieplej: 6-7*. Nie wierzę, żeby dolniaki pracowały w 3*, choć przyznam, że nigdy nie próbowałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Podejrzewam, że w fermentorze było cieplej: 6-7*. Nie wierzę, żeby dolniaki pracowały w 3*, choć przyznam, że nigdy nie próbowałem.

Jeśli fermentacja ruszy to w pracują w 3°C , wiem z doświadczenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

jutro mam warzyć piwo,w planie lager na Bohemian Lager,dzisiaj byłem w piwnicy ,no i z 8 zrobiło się 4 st C,da jeszcze rade,czy sobie odpuścić ?.nie wiem czy temperatura nie spadnie jeszcze ,choć to głęboka stara piwnica,na pewno zera tam nie będzie,niby idzie jakieś ocieplenie,ale czy w ogóle to ma sens.

na czasie mi nie zależy,może fermentować nawet 2 miesiące .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.