Jump to content
elroy

Infekcja a zapach kloaczno-kanalizacyjny

Recommended Posts

zapach kanalizacyjno-kloaczny to głównie mieszanka merkaptanów - niekoniecznie musi być kwestia infekcji. Fermentacja drożdżami w kiepskiej kondycji też potrafi zaowocować podobnymi efektami. Jeśli to wina fermentacji - po 3/4 miesiącach drożdże w butelce powinny je zeżreć i będzie słabo wyczuwalny.

 

W sumie - większość bakterii beztlenowych (albo mikroaerofile) może produkować siarkowe idiolity. Trzeba by zrobić posiew z resztek gęstwy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stosowanie sloikow po ogorkach i innych kiszonkach uwazam za niepotrzebne ryzyko.

 

A czym się różni słoik po ogórkach czy majonezie dobrze zdezynfekowany od takiego specjalnego pojemnika jaki kupujesz?

 

Tym, ze wystarczy czytac zapiski piwowarow zeby spotkac sie z przypadkami infekcji gestw po kiszonkach(np undeath).

Ja wolalem zainwestowac 2 zl w sloik a nie szorowac ten po ogorkach czy papryce i nie miec problemow z aromatami papryki w gestwach (nie szukajac dlugo przykladu).No ale co kto woli, ja w swojej wypowiedzi napisalem "ja uwazam", ale rozumiem, ze niektorzy wola odzyskiwac sloje po kiszonkach, ich prawo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słoik to tam pikuś. Szkło łatwo doczyścić, gorzej z nakrętką one lubią przejść zapachem. Dlatego ja nowe zakrętki, jak jest jakiś swąd stosuję. Zarówno do gęstwy jak i do rezerwy.

 

Ktoś pytał jaka jest korzyść z gęstwy.

Ja 2x już zauważyłem przy US-05, że drugie piwo zrobione na gęstwie jest lepsze w porównaniu z tym bezpośrednio na saszetce. To samo mówił mi kiedyś Makaron na czacie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stosowanie sloikow po ogorkach i innych kiszonkach uwazam za niepotrzebne ryzyko.

 

A czym się różni słoik po ogórkach czy majonezie dobrze zdezynfekowany od takiego specjalnego pojemnika jaki kupujesz?

 

Tym, ze wystarczy czytac zapiski piwowarow zeby spotkac sie z przypadkami infekcji gestw po kiszonkach(np undeath).

Ja wolalem zainwestowac 2 zl w sloik a nie szorowac ten po ogorkach czy papryce i nie miec problemow z aromatami papryki w gestwach (nie szukajac dlugo przykladu).No ale co kto woli, ja w swojej wypowiedzi napisalem "ja uwazam", ale rozumiem, ze niektorzy wola odzyskiwac sloje po kiszonkach, ich prawo.

 

Zasyfiałe słoiki się po prostu wyrzuca, tak jak i zasyfiałe butelki :-) ja najczęściej używam tych po majonezie lub daniach gotowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, ostatnio w Auchan kupiłem fajne plastikowe pojemniki z wieczkami w kształcie 'powiedzmy słoika'. Maja pojemność 1l i są bardzo wygodne przy myciu i płukaniu. Cena za sztukę 2,-

Share this post


Link to post
Share on other sites

W środę rozlewałem piwo do butelek, które jeszcze nie były używane. Niby były płukane po spożyciu, ale jeszcze w czasach gdy nie robiłem tego zbyt dokładnie i w wielu z nich coś tam na dnie pozostało. Z tego powodu potraktowałem je do 1/3 wysokości kretem. W sklepie były jedynie takie z opiłkami metalu. W miejscu gdzie kończył się roztwór w butelce powstał osad, odporny na płukanie. Musiałem go doczyścić wyciorem. Jak to wygląda w przypadku czystego NaOH?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za sporo informacji o gęstwie . Myślę , że będę ją stosował , bo widać , że nie jest aż tak częstym powodem infekcji przy zachowaniu elementarnych zasad higieny piwnej .

 

Jeszcze ciekawostka o OXI . Kupowałem na allegro po 7 zł 1 kg ( worek foliowy ) + przesyłka ( czysty nadwęglan ) Wczoraj bliżej przyjrzałem się temu OXI z Auchan . To samo - czysty nadwęglan bez detergentów . Cena ok. 4,5 zł za estetyczny plastikowy słoiczek 500 g . Wziąłem 4 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaka jest przewaga Nadwęglanu nad piro ?? lub odwrotnie :D

no i może laickie pytanie, ale chemikiem nie jestem - czy Nadwęglan sodu to to samo co popularne OXI ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

zapach kanalizacyjno-kloaczny to głównie mieszanka merkaptanów - niekoniecznie musi być kwestia infekcji. Fermentacja drożdżami w kiepskiej kondycji też potrafi zaowocować podobnymi efektami.

 

Tak też mi się wydaje, że to drożdże. Tyle, że akurat ostatnio robiłem stouta na suchych, świeżych Mongrovach i wali kiblem, a dokładniej brudną stęchłą szmatą, że hej. Po 3 minutach się ulatnia. Piwo spoko w smaku. Zdaża mi się to często, i faktycznie z czasem (dłuższym) smrody te zanikają.

 

Co do piro to polecam go stosować z kwaskiem cytrynowym. Zdecydowanie wzmocnione działanie jak piszą. Trzeba uważać bo pirosiarczan z kwasami jest toksyczny. Zawsze płuczę wrzątkiem wiadro dokładnie po wszystkim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak też mi się wydaje, że to drożdże. Tyle, że akurat ostatnio robiłem stouta na suchych, świeżych Mongrovach i wali kiblem, a dokładniej brudną stęchłą szmatą, że hej. Po 3 minutach się ulatnia. Piwo spoko w smaku. Zdaża mi się to często, i faktycznie z czasem (dłuższym) smrody te zanikają.

 

Smacznego :) Pamiętaj, żeby raczej nie częstować tym piwem, bo odbiorcy są mniej tolerancyjni.

A poważnie. Piwo w kanał, sprzęt do mocnej dezynfekcji i zabawa od nowa. Innej opcji nie ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj nie przesadzajcie. Ja czuję. Laik już nie ;)

 

Poziom szmaty nieco wiekszy niż w niektórych piwach z Widawy np. A oni to sprzedają! Jak mogą?

Edited by Szuwar71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Walczyłem z tą infekcją dobre kilka warek, co wpędzało mnie w ostrą frustrację. Możesz to oczywiście zostawić (ostatnio jest to jakiś niepokojąco popularny trend..), ale bardzo duże prawdopodobieństwo, że kolejne warki będą takie same albo i gorsze.

Bądź twardy, kupuj chemię i załatw problem :)

 

ps: Widawa? To co miałem okazję pić było ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostawić nie zostawię. Już mi świta co mogo być powodem. Na szczęście druga połowa warki jest ok. A w Widawie to Miś ewidentnie. Później nie piłem, ale słuchy jakieś doszły...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Walczyłem z tą infekcją dobre kilka warek, co wpędzało mnie w ostrą frustrację. Możesz to oczywiście zostawić (ostatnio jest to jakiś niepokojąco popularny trend..), ale bardzo duże prawdopodobieństwo, że kolejne warki będą takie same albo i gorsze.

 

Bądź twardy, kupuj chemię i załatw problem :)

 

Ja również przeszedłem kilka infekcji ostatnio i wiem jak frustrujące doświadczenie to jest. Za radą innych piwowarów zacząłem czyścić wszystko sodą kaustyczną ( a nie ludwikiem jak do tej pory ). Zrobiłem selekcje wiader, dokupiłem nowe w miejsce "zużytych", wężyki wymieniłem całkowicie. Czy to pomogło sam nie wiem bo najnowsze warki dopiero albo fermentują albo czekają na rozlew.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesteś pewien ? Pamiętam że oxi w Auchan miał około 30%, nadweglanu.

 

Jesteś blisko , ale nie do końca jest tak jak piszesz .

 

Skład : nadwęglan sodu > 30%

 

Czyli - jedynym skłądnikiem jest nadwęglan sodu i jest go powyżej 30% . A ponieważ nie ma innych skłądników więc jest go ...100%

 

Zwróćcie uwagę , że nigdy nie są podawane dokładne wartości tylko np. < 5% - środki powierzchniowo czynne . Wynika to pewnie z jakiś norm oznaczania .

 

Testowałem - zachowuje się dokładnie jak czysty nadwęglan .

 

Jeśli są inne skłądniki , substancje zapachowe itd. - są wymieniane - tutaj TYLKO nadwęglan więcej niż 30 % ( czyt. 100 )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli - jedynym skłądnikiem jest nadwęglan sodu i jest go powyżej 30% . A ponieważ nie ma innych skłądników więc jest go ...100%

 

Piłem już rano kawę ale nie kumam twej logiki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.