Jump to content
Sign in to follow this  
roberto_g

Extra Stout - za słabo odfermentował?

Recommended Posts

Zrobiłem 7 dni temu zacieranego Extra Stouta.

Startowe BLG: 13,5.

Dzisiaj przelałem na cichą przy BLG: 7,5...

Dodam, że jak mierzyłem po 4 dniach to też było 7,5, wygląda na to, że fermentacja stanęła na dobre.

 

I jak sądzicie? Jest ok, czy raczej problem? Jest szansa, że zejdzie jeszcze z 2 BLG?

Do tej pory po burzliwej to było u mnie zwykle 3-4 BLG.

 

 

Pozdrowionka!

Robert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże Windsor - Danstar, temperatura 20C.

 

No właśnie, nie wspomniałem wcześniej o jednej kwestii, która być może jest istotna.

Fermentacja od początku wydawała mi się dziwna. Nie było zupełnie piany i wykwitów drożdżowych nad piwem. Absolutne zero! Nigdy tak nie miałem więc myślałem, że drożdże nie ruszyły. Pani, o której się zaopatruję uspokoiła mnie, że tak te drożdże mają, że słabo widać ich pracę. Drugą kwestią, która mnie uspokoiła to spadek BLG z 13,5 na 7,5. czyli, że jednak fermetuwało.

Ale teraz już sam nie wiem. Bardzo słabe zejście BLG, a i teraz patrzę i w rurce nic się nie dzieje... cisza.

 

I jeszcze jedno: dzisiaj przy rozlewie na cichą oczywiście przeprowadziłem degustację, piwo w smaku zapowiada się bardzo dobrze! Bardzo bogate w pełne w smaku, to pewnie też jest wynik słabego odfermentowania. Czyli smak super, ale to BLG... żeby chociaż z 1% alkoholu jeszcze doszedł.

 

Robert

Share this post


Link to post
Share on other sites
przenieś do ciepłego i zamieszaj żeby drożdże się podniosły.

Chyba już za późno na zamieszanie, właśnie przelałem na cichą.

Czyżby 19-20 C to było za mało?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie dodawałem laktozy.

Zacierane w 66-68C przez 60 minut: Pale Ale, Caramunich, pławtki owsiane

Na sam koniec podgrzane do 76C i wtedy dodane: barwiący Strzegom i palony jęczmień.

Robert

Share this post


Link to post
Share on other sites

To powinno być OK. Sprawdź termometr i balingometr, może one coś oszukują?

 

Dodatkowo zobacz do nowego artykułu na wiki dotyczącego zacierania jednotemperaturowego. Ja jeszcze przez niego nie przebrnąłem.

http://www.wiki.piwo.org/index.php?title=Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wp%C5%82yw_poszczeg%C3%B3lnych_czynnik%C3%B3w_na_fermentowalno%C5%9B%C4%87_brzeczki_i_wydajno%C5%9B%C4%87&redirect=no

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdże Windsor - Danstar, temperatura 20C.

Dlaczego wybrales te drozdze do ekstra stouta? Sa slynne z niskiego odfermentowania, czasem nawet 55-60%... ( u mnie ostatnio 63%) Nadaja sie do piw o bardzo malym ekstrakcie poczatkowym, albo specjalnie slodkich.

 

Mozesz zaeksperymentowac - dorzuc dwie saszetki innych drozdzy, np. Danstar Nottingham, ewentualnie duzy starter - moze rusza i dojedza co maja dojesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie drożdże mi doradziła Pani w sklepie piwowarskim...

Może faktycznie kupię inne drożdże, dorzucę i zobaczę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

do tego piwa nie za dobre.

 

A danstary ogolnie sa swietne - uzywam Nottinghamow do wiekszosci piw - ale trzeba wiedziec co z czym :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednak postanowiłem nie dodawać innych drożdży, tylko poczekać z tydzień na cichej. Może zejdzie ze 2 blg.

A jak nie zejdzie to co Wy byście zrobili na moim miejscu? Czyli co gdy za tydzień będzie 7,5 blg, albo zejdzie tylko np. do 6,5 blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zatrzymana fermentacja jest poważnym problemem, jednym z najtrudniejszych do naprawienia. Nieraz wystarczy przeciągnąć w czasie burzliwą, po przelaniu na cichą szansa na dofermentowanie wynosi zero. W skrajnych przypadkach niedofermentowania (jak z 1 postu), piwo ponownie zaszczepiam drożdżami. Przy ponownym zaszczepianiu istotną rolę ma sposób w jaki zadaję drożdże, i tak uwodnione suche nigdy nie zaczeły pracować. Skuteczne sposoby ponownego zadania drożdży to duża ilość dobrej gęstwy (nawet dwa razy za duża), lub 3-4 litrowy starter który w połowie składa się z piwa pobranego z fermentatora. Podane zabiegi prawie zawsze powodowały wznowienie fermentacji, ale nigdy nie dochodziła ona do idealnego poziomu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki!

Bardzo cenne opisy.

 

Nie oznacza to, że wiem co teraz mam robić, raczej jakich błędów się ustrzec następnym razem. Ale te też ważne :-)

 

Na razie czekam do weekendu i zmierzę, a nuż coś zejdzie?

 

Robert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby nie tworzyć nowego wątku podepnę się pod ten. W moim stoucie piana opadła po 24 godzinach co mnie zaniepokoiło. Zmierzyłem i wyszło mi 6°Blg. Dzisiaj mierzyłem również i wyskoczyła mi taka sama liczba. Czy to oznacza że coś jest nie tak czy fermentacja się skończyła? Zlewać na cichą czy jeszcze czekać. Dodam że stout miał 15°Blg, drożdże to S-04 i jest to 4 dzień fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem taką samą sytuację tydzień temu.. Zrobiłem stouta 9°Blg, po 3dniach zeszło do 5 i dalej już nie szło.. Poradzono mi przelać na cichą i czekać..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co się wam tak spieszy do gmerania przy piwie? Dajcie mu spokojnie pofermentować z 10-12 dni.

To tylko dlatego że piana bardzo szybko urosła i równie szybko opadła. I teraz są pojedyncze pęcherze. A czy jest możliwe że drożdże nie wytrzymały alkoholu? No bo jednak 15°Blg to nie jest mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie jest tak znowu dużo, więc nic się dżordżom nie stało.

 

Dajcie tym piwom spokojnie pofermentować. Jak postoi dzień czy dwa dłużej z drożdżami to nic mu się nie stanie, a przynajmniej sobie dofermentuje. Potem będzie mniej nerwów, że poszło do butelek przy 5°Blg i granaty mogą zacząć wybuchać w każdej chwili.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.