Jump to content
pablo

Browar Dębowy

Recommended Posts

W tym wątku będę opisywał mój browar od strony sprzętowej.

 

W tej chwili na wyposażenie składa się:

  • Chłodnica - chłodnica z dołączonymi wężami. Do końca jednego z nich dołączone przyłącze, które dokręcam do węża kuchennego kranu
  • Kadź zacierno-warzelna - KEG 30l - wycięte wieko, pozostała część wieka pełni funkcję pokrywki
  • Filtrator
    • z oplotu - długość 80cm, do środka wepchnięty drut miedziany usztywniający konstrukcję
    • z blachy (w budowie) - średnica 34,5cm, w całości. Blacha grubości 1,5mm. Szczelina o wymiarach 1,5x20mm. Aby filtr wszedł do kadzi, wykonałem nacięcia widoczne na zdjęciu.

    [*]Grzałka zanurzeniowa - 2000W, podgrzanie wody przed wsypaniem słodów, zagrzanie wody do wysładzania, wspomaganie gotowania w czasie chmielenia.

Obecnie mam dylemat jak podłączyć blachę.. i tak dumam ;)

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites
a czym tak ładnie wyciąłeś te kółko??

Kątówka z tarczą 1mm. Wystarczy cyrkiel (o odpowiednim rozmiarze) z doczepionym pisakiem (do opisywania butelek). 15 minut cięcia. Drugi obrys pisakiem i doszlifowanie na szlifierce do linii. Nie ma magii :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posiadanie filtratora skłoniło mnie do rozwiązania tymczasowego.

 

Do filtratora dołączyłem kawał węża igelitowego 10x1.5mm. Na początku zacierania zassałem zacier i co jakiś czas spuszczałem i zawracałem 2 litry.

Po zacierani filtracja szła jak burza. Cały czas dławiłem przepływ. Wydajność ok 75 %.

 

Czeka mnie dokładne wyskalowanie wiadra do którego spuszczam filtrat oraz przyrządu do pomiaru poziomu brzeczki w kadzi zacierno/filtracyjno/warzelnej. Nie mogę utrafić w prawidłową ilość brzeczki po gotowaniu :P

 

edit: Filtrator nie przylega super idealnie na całym obwodzie, trochę sprężynuje. Wydaje się że jakiekolwiek uszczelki nie są potrzebne.

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainspirowany tym rozwiązaniem Hasintusa chciałbym wprowadzić ogrzewanie grzałką pod keg wykorzystując grzałkę do parnika GRP 1,4 OM (jak na zdjęciu) i zaizolować od spodu. Wymiary wydają się idealnie pasować.

 

Pytanie tylko czy moc 1400W wystarczy do podnoszenia temperatury a szczególnie do zagotowania brzeczki?

 

Jaką inną grzałkę można by zastosować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopuję temat, tak jak odkopałem się do warzenia :D

 

Mam fałszywe dno (FD) w kegu 30l - kadź zacierno-filtracyjna.

Mam kilka pytań

1. Czy jeśli będę odbierał brzeczkę w centralnym punkcie kega zaraz pod FD i wyprowadzę ją rurą już nad jego poziomem do kranika spustowego, to będzie to dobrze działać?

2. Jeśli tak, to czym wywiercić otwór w kegu o znacznej średnicy pod jakieś przyłącze - jeszcze nie wiem dokładnie co to będzie (może jakiś sprawdzony patent?- wszystko musi być rozbieralne by wyjąć FD).

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Czy jeśli będę odbierał brzeczkę w centralnym punkcie kega zaraz pod FD i wyprowadzę ją rurą już nad jego poziomem do kranika spustowego, to będzie to dobrze działać?
Mam tak zrobione, ale żeby ładnie się filtrowało mam na zaworze od zewnątrz kranik z rurki fi10 na który zakładam wężyk prawie do dna kega warzelnego.
2. Jeśli tak, to czym wywiercić otwór w kegu o znacznej średnicy pod jakieś przyłącze - jeszcze nie wiem dokładnie co to będzie (może jakiś sprawdzony patent?- wszystko musi być rozbieralne by wyjąć FD).

Wiertło stopniowe albo inaczej choinkowe. Ja bym odciął całą górę kega, wyciął z niej uszy i je wspawał. Odpada problem robienia zawiasów w FD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym odciął całą górę kega, wyciął z niej uszy i je wspawał. Odpada problem robienia zawiasów w FD.

Podoba mi się takie rozwiązanie, ale jeśli już takie przeróbki to może lepiej podnieść keg o kilka cm i spust zrobić w jego najniższym punkcie? Chyba najmniej komplikacji w dalszej eksploatacji.

 

wypalić plazmą i pilnikiem wyrównać krawędzie :)

Tak, tak, "najprostsze" rozwiązanie najlepsze :D

 

 

Z racji chęci automatycznego sterowania temperaturą zacieru skłaniam się ku elektrycznemu podgrzewaniu. W związku z tym kolejne pytania:

  • Czy przy zastosowaniu fałszywego dna mogę podgrzewanie zrealizować umieszczając grzałkę pomiędzy prawdziwym a fałszywym dnem? Że mogę to wiem ;) ale czy to będzie dobrze działać? Wydaje mi się, że opierając się tylko na konwekcji ciepłej brzeczki spod fałszywego dna ku górze może nie być najlepiej, ale może ktoś to sprawdził i wie ?
  • Ewentualnie zastanawiam się nad umieszczeniem grzałek w zacierze na poziomie powyżej śmigieł mieszadła tak, żeby znajdowały się w strumieniu, wypychanego ku górze przez mieszadło, zacieru. Jeśli w ogóle się sprawdzi to czy lepiej czy gorzej od powyższego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki prezent urodzinowy:

  • keg 50 l poszedł do przeróbki - dostanie spust centralny 3/4 cala, składane fałszywe dno kapilarę, mieszadło i grzałki
  • Pudło styropianowe dostało czujnik temperatury - czas na dopieszczanie fermentacji.

Jeszcze tylko:

  • grzałka do kega 19 litrów (zdezelowanego) i izolacja - woda do zacierania i wysładzania
  • regulator obrotów do mieszadała (jeśli będzie potrzbny)
  • grupowy regulator mocy do grzałek - na razie manualne ustawienie % mocy. Człowiek w sprzężeniu zwrotnym ;)
  • izolacja kadzi zacierno - filtracyjnej
  • opomiarowanie

 

Jeszcze jakiś miesiąc i będzie można warzyć - na razie brak czasu - tylko prace koncepcyjne :D</p>

Share this post


Link to post
Share on other sites

keg 50 l poszedł do przeróbki - dostanie spust centralny 3/4 cala, składane fałszywe dno kapilarę, mieszadło i grzałki

Pomyśl o wycięciu górnej krawędzi kega, ale zostawiając uchwyty. Ułatwia dostęp do kega, mycie i montaż mieszadła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

keg 50 l poszedł do przeróbki - dostanie spust centralny 3/4 cala, składane fałszywe dno kapilarę, mieszadło i grzałki

Pomyśl o wycięciu górnej krawędzi kega, ale zostawiając uchwyty. Ułatwia dostęp do kega, mycie i montaż mieszadła.

Tak, oczywiście tak będzie. Ale dzięki za czujność ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W końcu moja kadź zacierna nabiera kształtów.

Zamówienie na grzałki też już poszło, a mają wyglądać mniej więcej tak ;)

 

Łącznie będą miały ok 200cm długości i 3000W mocy.

post-1191-0-03123700-1352283169_thumb.png

post-1191-0-08937300-1352283172_thumb.png

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam małą zagwozdkę i wstrzymałem realizację zamówienia.

Firma w której robię grzałki nie oferuje nierdzewki tylko stal Cr-Ni.

Z jednej strony wiem że niektórzy używają tych drugich, a z drugiej nie wiem czy na pewno iść tą drogą. czy szukać jednak nierdzewek.

 

Proszę o sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.