Jump to content
Maryush

Browar domowy Wośko - #2 J-Reunion

Recommended Posts

Browar domowy Wośko - #2 J-Reunion

 

Piwo żytnie

 

Wysycenie - średnie, odpowiednie.

Piana - biała, obita.

Barwa - jasny brąz, odpowiednia.

Zapach - W zapachu dominuje goździk, brak intensywnego banana z warki #1.

Smak - Zbliżony do piwa pszenicznego, podobnie jak warka #1 piwo bardzo sycące. Czuć delikatną goryczkę i subtelną kwaskowatość.

 

Tę warkę od pierwszej odróżnia zapach. Tam banan, a tu goździk, ciekawe jak udało Ci się to uzyskać? PIwo tak samo wyśmienite jak pierwsze. Chyba sam sobie uwarzę żytnie :)

 

dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tę warkę od pierwszej odróżnia zapach. Tam banan, a tu goździk, ciekawe jak udało Ci się to uzyskać?

Najprawdopodobniej temperatura fermentacji.

Pierwszym razem z warzeniem wyniosłem się do świeżo przez rodziców kupionego mieszkania, które czekało na remont. Kuchenka była, gaz był, krzątającej się rodzinki nie. W sam raz na warzenie. Na fermentację piwo też tam zostało. Mieszkanie stało puste, niegrzane i z racji prac niekiedy było wietrzone, więc dzienne temperatury jakie tam zmierzyłem zaglądając czasem do piwa oscylowały w granicach 17 - 18 °C, a nocami mogło być chłodniej. Każdorazowo próbka brana do pomiaru gęstości miała 19°C.

Drugie z kolei fermentowało w domu. Spieszyłem się przy nim, żeby było gotowe na imprezę i dlatego zdecydowałem się na fermentację i nagazowywanie cały czas u siebie w pokoju. Temperatury nie mierzyłem, ale jak mniemam była jakoś z przedziału 22 -24 °C.

Istotnie różniąca warki była też temperatura zadania drożdży, ale jednak stawiał bym na to pierwsze.

 

Bardzo się cieszę, że smakowały Tobie moje piwa. Dzięki za oceny ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli niższa temperatura fermentacji dała tego banana? Dziwne, do tej pory sądziłem, że w wyższej będzie go więcej.. W takim razie następne pszeniczne lub żytnie będę fermentował w okolicach 14-16°C ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie nie pasuje to do ogólnej charakterystyki drożdży. Trzeba więc poszukać czegoś innego co mogło to spowodować.

Jednak główne różnice między warkami to właśnie temperatura: zadania drożdży i fermentacji. Z tym że jedna i druga wyższa w przypadku warki drugiej. Dziwne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.