Jump to content
Sign in to follow this  
andy

Długa fermentacja burzliwa brew-kita

Recommended Posts

Witam

Napiszę od początku co i jak zrobiłem. No więc 8 dni temu nastawiłem piwo brown nut ale z brew-kita Black Rock. 1kg cukru gotowałem ok 30 minut z dodatkiem kwasku cytrynowego (zrobił się z tego cukier kandyzowany jasno pomarańczowy) dolałem do tego potem wody i dolałem pancernika. Po wymieszaniu wlałem do fermentatora, uzupełniłem mineralką z biedronki. Jak temperatura była ok 26 stopni wsypałem pół paczki drożdży Safale S-04 (wyczytałem że można dodać pół i będzie ok). I tu być może był mój błąd ponieważ drożdże wsypałem bezpośrednio do brzeczki i po chwili porządnie zamieszałem. Następnie zamknąłem fermentator wsadziłem rurkę fermentacyjną i czekałem. Brzeczka początkowo miała ok 11 blg po 3 dniach było 8 (piwo w smaku słodkie) po 5 dniach 6blg, po 7 dniach 5 blg (słodyczy już prawie nie ma). piwo jeszcze chyba pracuje (co kilka minut 2-4 bulgocze z rurki). Mam w związku z tym pytanie jak długo może to stać na burzliwej (nie posiadam jeszcze drugiego fermentatora :)) i co byście ewentualnie radzili w tej sytuacji zrobić. Temperatura fermentacji ok 22 stopni kręciłem już fermentatorem żeby poderwać drożdżaki...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czekaj. Piwowarstwo uczy cierpliwości.

 

Ja wiem, że przy pierwszym piwie trudno o cierpliwość, ale opłaci się. Zostaw fermentor w spokoju jeszcze przez parę dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No cóż chyba zostało tylko czekać....to moja trzecia warka, pierwsza była gotowa po 5 dniach druga już po 4. Fakt że dwie pierwsze to były coopersy z oryginalnymi drożdżami... może poprostu black rocki potrzebują więcej czasu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

Jak temperatura była ok 26 stopni wsypałem pół paczki drożdży Safale S-04 (wyczytałem że można dodać pół i będzie ok). I tu być może był mój błąd ponieważ drożdże wsypałem bezpośrednio do brzeczki i po chwili porządnie zamieszałem.

Może być pól, ale należy zrobić rehydratację. No ale ruszyły, więc powiedzmy że ok.

Brzeczka początkowo miała ok 11 blg po 3 dniach było 8 (piwo w smaku słodkie) po 5 dniach 6blg, po 7 dniach 5 blg (słodyczy już prawie nie ma). piwo jeszcze chyba pracuje (co kilka minut 2-4 bulgocze z rurki). Mam w związku z tym pytanie jak długo może to stać na burzliwej (nie posiadam jeszcze drugiego fermentatora :)) i co byście ewentualnie radzili w tej sytuacji zrobić. Temperatura fermentacji ok 22 stopni kręciłem już fermentatorem żeby poderwać drożdżaki...

Nie mierz co chwilę, bo nie ma sensu, jak widzisz że pracuje to ok. Na burzliwej niech stoi aż przestanie bulgotać, choćby i dwa tygodnie. Wtedy zmierz blg. Fermentatorem też nie kręć, skoro pracuje to daj mu czas.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

. 1kg cukru gotowałem ok 30 minut z dodatkiem kwasku cytrynowego (zrobił się z tego cukier kandyzowany jasno pomarańczowy) dolałem do tego potem wody i dolałem pancernika.

W jakim celu gotuje się cukier z kwaskiem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gotowanie tego cukru to był taki mój mały eksperyment. Podobno przy tym gotowaniu sacharoza rozkłada się na fruktozę i glukozę

Share this post


Link to post
Share on other sites

po 11 dniach w fermentatorze spadło do 3,5 BLG i zostało zabutelkowane. Po 2 dniach piwo w butelkach jest już klarowne. Zobaczymy co z tego wyjdzie, w smaku zapowiada się dobrze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.