Jump to content
Sign in to follow this  
Przemyss

Zacieranie na kuchni elektrycznej na dwa gary

Recommended Posts

Witajcie,

Mam taki gar 30l:

http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-29-litrow-z-pokrywa/pid,595,cid,786523,product.html

Podczas zacierania na płycie elektrycznej w miejscu styku z garem temperatura zawsze będzie wysoka.

Pomyślałem sobie że kupie większy gar:

http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-40-litrow-z-pokrywa/pid,594,cid,786523,product.html

Włożę jeden w drugi, przestrzeń uzupełnię wodą.

Temperaturę wody znacznie łatwiej kontrolować, przez co nie będę miał problemu z przegrzaniem słodu.

Brzeczka będzie podgrzewana bardziej równomiernie - również z boku.

Czy ktoś stosuje takie rozwiązanie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kombinujesz jak koń pod górkę:/ Jasne, że płaszcz wodny to świetne rozwiązanie, ale dużo taniej chyba Cię wyjdzie zmajstrowanie mieszadła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieram w garnku z kwasiaka i w emaliowanym na plycie elektrycznej i nigdy nic sie nie dzialo, ani przypalania,ani przegrzewania zacieru, wystarczy tylko (zreszta jak w zacieraniu na kazdym zrodle ciepla) dobrze mieszac...

Kupowanie 2 garnka jest bez sensu... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest to dobre rozwiązanie jeśli chodzi o utrzymanie temperatury, straty ciepła będą znacznie mniejsze w czasie przerw niż w normalnym garze. Jednak podgrzewanie zacieru potrwa dużo dłużej. (woda nie może mieć więcej niż 100°C )Przewodzenie ciepła będzie mocno odgraniczone. Jednak dla jednotemperaturoewgo zacierania takie rozwiązanie wydaje się b. dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.