Jump to content

Przedluzenie zacierania.


Makaron
 Share

Recommended Posts

Jakie myslicie mialoby efekty przeciagniecie przerwy 62-72* C do powiedzmy 6h. Chcialbym uwarzyc 2-3 warki z czwartu na piatek, niestety chcialbym rowniez przespac kilka godzin w nocy, dlatego chcialbym rozpoczac zacieranie w nocy i skonczyc je rano. Jak myslicie czy jest to bezpieczne?

Link to comment
Share on other sites

Jakie myslicie mialoby efekty przeciagniecie przerwy 62-72* C do powiedzmy 6h. Chcialbym uwarzyc 2-3 warki z czwartu na piatek, niestety chcialbym rowniez przespac kilka godzin w nocy, dlatego chcialbym rozpoczac zacieranie w nocy i skonczyc je rano. Jak myslicie czy jest to bezpieczne?

a jak chcesz rozwiącac utrzymywanie zadanej temp. ?

Link to comment
Share on other sites

Jakie myslicie mialoby efekty przeciagniecie przerwy 62-72* C do powiedzmy 6h.

W zasadzie powinno zadziałać, widzę 2 potencjalne problemy:

 

1. Tak długie parzenie ziarna może wyekstrachować więcej garbników z łuski - zadbaj o niskie pH

2. Jak temperatura spadnie za bardzo, brzeczka może zacząć sie kwasić

Link to comment
Share on other sites

Zacieranie chcialbym przeprowadzic w lodowce turystycznej. Wygrzeje ja by spowolnic chodzenie wnetrza. Pozatym dobrym pomyslem byloby zacieranie wiekszej ilosci slodu 8kg z troszeczke wyzszej proporcji 1:3 ,albo nawet 1:3,5. Niskie pH, z tym niepowinienem miec problemu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.