Skocz do zawartości

Witam serdecznie.


przemo76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszystkich "pozytywnie zachmielonych" ;)

 

Zaczynam moją przygodę z domowym wyrobem piwka.

Ponieważ lubię piwo, a to co oferują nam koncerny nie nadaje się do picia ;) (no może co najwyżej do upicia się), postanowiłem sprawdzić swe siły na polu warzenia.

Rozpoczynam od Wes-owego zestawu puszkowego.

 

Jasne domowe.

 

Pucha słodu nachmielonego -1,7 - jasny.

Pucha słodu 1,2kg - jasny.

Woda - 16ltr.

°Blg 14,5

Drożdże - Danstar Windsor 11gr.

 

Temperatura zadania drożdży 28°C ( oj wysoka :) )

Następne dni w normie tzn. 19-21°C

 

Burzliwa fermentacja przebiegła naprawdę burzliwie. Po około 12 godz. piana (4cm) już opadła.

Postało tak 6 dób :) Przelałem na cichą przy 4,5°Blg.

 

....i czekam.

 

Pozdrawiam Przemek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Fajny początek piwowarstwa, dobrze wybrałeś surowce. Zwłaszcza cieszy mnie dobór drożdży. Uzyskasz bardzo treściwe piwo, bo te drożdże maksymalnie zejdą na cichej do 4°Blg . Używam ich zazwyczaj do stoutów i cenię sobie ten smak. Widzę że następnym krokiem będzie zacieranie, czego Ci życzę :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, ponownie.

Naczytałem się trochę i postanowiłem zabutelkować dzisiaj "Alberta".

Postało na cichej od niedzieli do dzisiaj (4,5 dnia) °Blg pozostało na tym samym poziomie tzn.ok 4,5°Blg .

Wyszło 14 litrów.

 

Mam nadzieję że się ładnie nagazuje. Użyłem suchego ekstraktu jasnego - po około jednej płaskiej łyżeczce na butelkę 0,5 ltr.

 

Pozostaje czekać.

 

Jutro zabieram się za następną warkę. Tym razem będzie to piwo ciemne.

 

1,7 kg - puszka słodu nachmielona Wes'owa ciemna.

1,2 kg - puszka słodu ciemna.

Drożdże Safbrew T-58 - saszetka 10g

 

Chcę to zapodać w nieco większej ilości wody, tak aby miało max 11°Blg .

 

A później to już zacieram na 100%.

;):/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.