Jump to content
Sign in to follow this  
przemo76

Witam serdecznie.

Recommended Posts

Witam, wszystkich "pozytywnie zachmielonych" ;)

 

Zaczynam moją przygodę z domowym wyrobem piwka.

Ponieważ lubię piwo, a to co oferują nam koncerny nie nadaje się do picia ;) (no może co najwyżej do upicia się), postanowiłem sprawdzić swe siły na polu warzenia.

Rozpoczynam od Wes-owego zestawu puszkowego.

 

Jasne domowe.

 

Pucha słodu nachmielonego -1,7 - jasny.

Pucha słodu 1,2kg - jasny.

Woda - 16ltr.

°Blg 14,5

Drożdże - Danstar Windsor 11gr.

 

Temperatura zadania drożdży 28°C ( oj wysoka :) )

Następne dni w normie tzn. 19-21°C

 

Burzliwa fermentacja przebiegła naprawdę burzliwie. Po około 12 godz. piana (4cm) już opadła.

Postało tak 6 dób :) Przelałem na cichą przy 4,5°Blg.

 

....i czekam.

 

Pozdrawiam Przemek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witamy

A my warzymy własnie ze słodu z zacieraniem.

Pozdrowienia Mateo i Zdzicho.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Fajny początek piwowarstwa, dobrze wybrałeś surowce. Zwłaszcza cieszy mnie dobór drożdży. Uzyskasz bardzo treściwe piwo, bo te drożdże maksymalnie zejdą na cichej do 4°Blg . Używam ich zazwyczaj do stoutów i cenię sobie ten smak. Widzę że następnym krokiem będzie zacieranie, czego Ci życzę :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, ponownie.

Naczytałem się trochę i postanowiłem zabutelkować dzisiaj "Alberta".

Postało na cichej od niedzieli do dzisiaj (4,5 dnia) °Blg pozostało na tym samym poziomie tzn.ok 4,5°Blg .

Wyszło 14 litrów.

 

Mam nadzieję że się ładnie nagazuje. Użyłem suchego ekstraktu jasnego - po około jednej płaskiej łyżeczce na butelkę 0,5 ltr.

 

Pozostaje czekać.

 

Jutro zabieram się za następną warkę. Tym razem będzie to piwo ciemne.

 

1,7 kg - puszka słodu nachmielona Wes'owa ciemna.

1,2 kg - puszka słodu ciemna.

Drożdże Safbrew T-58 - saszetka 10g

 

Chcę to zapodać w nieco większej ilości wody, tak aby miało max 11°Blg .

 

A później to już zacieram na 100%.

;):/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapewne wszyscy wiedzą o co chodzi, ale należy się mała poprawka :

 

puszka słodu

puszka ekstraktu słodowego -słód to odrobinę co innego ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.