Jump to content
Sign in to follow this  
wojti

Kornikowe zabawy z piwem

Recommended Posts

Witam

 

Wczoraj zrobiłem 4 warkę i dopiero z niej jestem na tyle zadowolony że mogę zabrać się za opisanie swoich zmagań z piwem

 

Ale opiszę wszystkie

 

1. Stout z przepisu z BA

 

- słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,

- słód Carafa 0,1 kg,

- jęczmień palony Weyermann 0,3 kg,

- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),

- drożdże Safale S-04 11,5g,

 

słód jasny i płatki w temp 67C i 60'

potem 72C + ciemne słody i 20'

78C i potem filtracja

 

I tutaj dostałem pierwszą nauczkę - za mało skupienia oraz przygotowań - jak się okazało garnek w którym gotowałem nie ma 26l tylko coś koło 22l

po po chmieleniu zostało mi dokładnie 17l ale o 13Blg

 

po 3 tygodniach poszło do butelek (1,5 burzliwiej i cichej) zaszło do 5blg i nie chciało więcej.

do tej pory prawie nie ma gazu i piany - ale w smaku wspaniałe

 

napewno kiedyś je powtórzę

 

2. Brown Ale Mild

 

- słód pale ale Weyermann? - 2,0 kg,

- słód monachijski typ II Weyermann? ? 0,4 kg,

- słód karmelowy Weyermann? Caramunich? III - 1,0 kg,

- słód Carafa? I ? 0,05 kg

- chmiel Fuggles - 30 g (granulat),

- drożdże Safale S-04 11,5g

 

zacierane infuzyjnie 67-68C przez 80'

 

22 litry o 9 blg

 

kolejny błąd - nie chciało mi się po cichej przelewać do kolejnego pojemnika i dodawac cukru więc dodałem i wymieszałem - efekt - dużo osadu w butelkach - mój błąd

 

po 3 tyg zeszło do 3 blg więc zabutelkowałem - dodałem więcej cukru - niż wyszło w kalkulatorze (celowałem w 2,5) zaczyna się pojawiać piana po 2 tygodniach i czuć gaz z piwie

 

3. Hafe weizen

 

 

- słód pszeniczny Weyermann 2,6 kg,

- słód pilzneński Weyermann 1,6 kg,

- słód Carahell?, 0,2 kg,

- chmiel aromatyczny 50 g (granulat),

- drożdże suche do piwa pszenicznego Safale WB-06 11,5 g

 

 

10 minut w temp. 45 C

53 C- 15 min.

63 C 30 min.

72 do negatywnej próby jodowej.

78 C i filtrować

 

podczas filtracji ledwo leciało więc miąchałem łyżką w fermentatorze - efekt - 23 litry piwa o 12 blg ale z tego 5 litrów to osad

do butelek poszło 18 litrów z 140 gramami cukru

ładny zapach piwka się unosił w całej piwnicy

 

4 Dunkel weizen

 

- słód pilzneński Weyermann 1,3 kg,

- slód pszeniczny jasny Weyermann 2,3 kg,

- słód monachijski Typ II Weyermann 0,6 kg,

- słód Carawheat? 0,25 kg,

- słód pszeniczny czekoladowy 0,1 kg,

- chmiel aromatyczny Lubelski 40 g (granulat),

- drożdże do piwa pszenicznego Safale WB-06 11,5 g,

 

 

46 °C - 10'

53 °C - 15'

63 °C - 50'

72 °C - do negatywnej próby - około 15'

78 °C z srutą czekoladowego

 

wyszło 24 l z 12 blg o pięknej ciemnej barwie (zrobiłem ciemniejsze na prośbę żony)

właśnie rano zadałem drożdże i czekam na początek fermentacji

 

po poprzednim pszenicznym - zrobiłem nowy filtrator - cud i miód teraz - musiałem przykręcać kranik oraz po nocy w fermentatorze nie pojawił się osad więc mam nadzieje na smaczne piwo

 

 

po tych nauczkach wiem zeby mieć 22l piwa po chmieleniu - gotuje w 2 garnkach ( 22 + 6 ) i w przyszłości zakupić większy garnek ( coś koło 30 - 40 litrów)

pomyśleć nad taboretem gazowym - bo na kuchence gazowej zagotowanie 22l do chmielenia - to ponad 80' ( a zaczynam już grzać od pierwszych 2 litrów jak przefiltruje)

Share this post


Link to post
Share on other sites
po tych nauczkach wiem zeby mieć 22l piwa po chmieleniu - gotuje w 2 garnkach ( 22 + 6 ) i w przyszłości zakupić większy garnek ( coś koło 30 - 40 litrów)

Albo rób mniejsze warki, jak masz 22l garnek to 15-17l. W skalowaniu receptur pomagają programy typu BeerSmith. O ile wiem są również darmowe. Sam się nad tym zastanawiam, bo mi się piwo nie mieści w piwnicy, a lubię warzyć (chyba bardziej niż pić), więc pewnie przejdę na warki 10l.

 

pomyśleć nad taboretem gazowym - bo na kuchence gazowej zagotowanie 22l do chmielenia - to ponad 80' ( a zaczynam już grzać od pierwszych 2 litrów jak przefiltruje)

Wniosek racjonalizatorski: grzałka zanurzeniowa ~2kW. Już 1.4kW pomaga, a 2kW to szatan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
po tych nauczkach wiem zeby mieć 22l piwa po chmieleniu - gotuje w 2 garnkach ( 22 + 6 ) i w przyszłości zakupić większy garnek ( coś koło 30 - 40 litrów)

Albo rób mniejsze warki' date=' jak masz 22l garnek to 15-17l. W skalowaniu receptur pomagają programy typu BeerSmith. O ile wiem są również darmowe. Sam się nad tym zastanawiam, bo mi się piwo nie mieści w piwnicy, a lubię warzyć (chyba bardziej niż pić), więc pewnie przejdę na warki 10l.

 

Wole nie - już w planach mam wiekszy garnek

 

 

pomyśleć nad taboretem gazowym - bo na kuchence gazowej zagotowanie 22l do chmielenia - to ponad 80' ( a zaczynam już grzać od pierwszych 2 litrów jak przefiltruje)

Wniosek racjonalizatorski: grzałka zanurzeniowa ~2kW. Już 1.4kW pomaga, a 2kW to szatan.

wole gaz niż prąd - bo jednak instalacja w piwnicy może tego nie wytrzymać a nie chce ciągnąc nowej - więc zostanę przy planach na taboret + większy garnek

 

 

Dziś podczas przelewania wina sprawdziłem swojego Dunkela - spadło z 12 do 3blg ale potrzymam go do poniedziałku i wtedy przeleję na cichą

Dodatkowo Hafe-weizen ładnie się już gazuje - po nie całym tygodniu - ma już ladny gaz i fajną pianę

Share this post


Link to post
Share on other sites

dunkel - od tygodnia w butelkach - zszedł do 2.5 BLG - na 23 l dodałem 200g cukru - po 1,5 tyg ładnie się zapowiada - żona już mówi że to jej piwo i mam się nie zbliżać do niego

Hafe - zrobiło się po prawie miesiącu mniej kwaśny niż na początku - bo bałem się ze załapał infekcję a tutaj niespodzianka - coraz lepsze piwo się z niego robi - szkoda ze jest go coraz mniej i nie mam siły odmówić sobie skosztowania go jak idę po piwo do piwnicy - zostało mi 20 butelek

 

Ale z IRA jest coś nie tak - zacierałem według BA i z ich zestawu -po tygodniu z 12.5 zeszło do 5 i od dwóch dni przestało bulgotać w rurce - dziś sprawdziłem i nie jestem zadowolony z tego jak odfermentowało - w piwnicy mam stałą temp 18C i się zastanawiam czy nie przenieś do cieplejszego miejsca np sypialni - tylko ze tutaj temperatura waha się od 19 - 25C. zapach jest super - tego chmielu po otwarciu nie da się łatwo zapomnieć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.