Jump to content
Sign in to follow this  
JakubS

Brew Masters

Recommended Posts

Od wczoraj czyli od 21.11.2010 pojawil sie nowy program na Discovery Channel pt. "Brew Masters".

Formula programu zapowiada sie dosyc ciekawie. Sam Calogione zalozyciel Dogfish Head Brewery podrozuje

w poszukiwaniu egzotycznych przypraw i starodawnych technik wykorzystywanych przy/do produkcji piwa.

 

Niestety przegapilem premiere i odcinek mam zamiar obejrzec dzisiaj wieczorem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polskojezyczne Discovery jest. Cos tam przeciez leci w kablowkach.

Watpie jednak aby ramowka dostepna w UK byla taka sama jak w PL ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

tu jest plik torrent

 

EDIT:

Vettis uprzedziłeś mnie. Można by o jakiś napisach pomyśleć.

Edited by wsaczuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobacz Brew Masters (niestety po angielsku) tutaj:

http://willvideoforwings.com/category/brew-masters/page/3/

 

Skrót epizodu pierwszego:

W odcinku #1 spotykamy założyciela browaru Dogfish Head Sama Calagione. Sam zamierza uwarzyć specjalne piwo na zlecenie firmy muzycznej Sony, na okazję ponownego wydania albumu Milesa Davisa "Bitches Brew". Miles Davis tworzył muzykę nazywaną ''Fussion", więc Sam chcę uwarzyć "fuzję" piw europejskich i afrykańskich, podobnie jak album "Bitches Brew" był fuzją rocka i jazzu. Będzie to połączenie tradycyjnego etiopskiego piwa miodowego "Tej" i europejskiego imperialnego stouta.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy zwróciliście uwagę, jaki timing zaleca Dogfish Head Brewery dla dojrzewania piw:

 

Ale 5% - 2 tygodnie od ziarna do kufla

9% - 3-4 tygodnie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy zwróciliście uwagę, jaki timing zaleca Dogfish Head Brewery dla dojrzewania piw:

 

Ale 5% - 2 tygodnie od ziarna do kufla

9% - 3-4 tygodnie

Też tak uważam, choć u nas dochodzi refermentacja. Jak otworzę browar, to tak bym to widział.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy zwróciliście uwagę, jaki timing zaleca Dogfish Head Brewery dla dojrzewania piw:

 

Ale 5% - 2 tygodnie od ziarna do kufla

9% - 3-4 tygodnie

Przepraszam ale ja oglądając słyszę o 2 i 3-4 tygodniach ale od warzenia do butelkowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest już drugi odcinek BM na torrentach:

http://www.monova.org/details/4049462/BREW.MASTERS.S01E02.CHICHA.HDTV.XVID-MOMENTUM.html

 

A może by się ktoś skusił i spróbował zrobić napisy? Może jakaś dobra dusza się znajdzie :lol:

Edited by Kamil_s1

Share this post


Link to post
Share on other sites
A może by się ktoś skusił i spróbował zrobić napisy? Może jakaś dobra dusza się znajdzie :lol:

ja bym się mógł spróbować pokusić jakby były angielskie napisy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po drugiej części serialu wygląda na to, że główny motyw scenariusza będzie taki: Sam Calagione odwiedza różne części świata i próbuje warzyć dziwne, egzotyczne i historyczne piwa. Wsumie mnie się ten pomysł podoba, i pasuje to do kanału DISCOVERY.

 

 

 

Skrót epizodu drugiego:

 

Sam jedzie do Peru aby nauczyć się warzenia starożytnego napoju Inków : Chicha (czicza). Chicha warzona jest z kukurydzy, którą się żuje przed zacieraniem, aby w ten sposób dodać enzymów ze śliny i umożliwić proces przemiany protein w cukry. Po zacierze z takiej żutej kukurydzy z dodatkiem ludzkiej śliny warkę się warzy, potem fermentuje przez dwa dni i pije się takie "piwo" świerze.

 

Po powrocie do Dogfish Head Sam zatrudnia wszystkich pracowników browaru przy żuciu kukurydzy. Wszyscy począwszy od piwowarów do sekretarek żują kukurydze i wypluwają "zacier" do kubków. Chociasz wielu z nich nie są z tego powodu specjalnie zadowoleni, warka Chichi uwarzona jest na czas w restauracji Dogfish Head.

http://willvideoforwings.com/category/brew-masters/page/2/

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
aby w ten sposób dodać enzymów ze śliny i umożliwić proces przemiany protein w cukry.

to chyba tam kosmici te kukurydzę żuli :( żeby białka na cukry zamienić to trzeba sporo enzymów, tu chodziło o amylazę ze śliny, która notabene jest dość aktywna, wystarczy chwilę w ustach żuć chleb i poczujemy słodycz z hydroliz skrobi...

 

swoją drogą wpadł mi nowy pomysł na piwo bezglutenowe, ale nie wiem czy by mi śliny starczyło :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
to chyba tam kosmici te kukurydzę żuli :) żeby białka na cukry zamienić to trzeba sporo enzymów, tu chodziło o amylazę ze śliny

Amalyza jest rodzajem enzymów (przynajmniej wg/wikipedii), ale przeciesz nie będziemy się łapali za słówka?

 

Tymczasem, w 3 odcinku Brew Masters:

Sam Calagione tworzy nowe piwo razem z browarem Epic z Nowej Zelandii. Mają zamiar uwarzyć piwo z tamarillą, rodzajem pomidora z Nowej Zelandii.

Tymczsem w USA, w browarze Dogfish Head warzą Pumpkin Ale, (które oni nazywają "Punkin' Ale"), - czyli piwo dyniowe.

http://willvideoforwings.com/category/brew-masters/

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.