Skocz do zawartości

Drożdżowa arytmetyka - zadawanie suchych, płynnych, startery itp.


rafiosso

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A niedofermentowane piwo oznacza, ze jakbyś zadał odpowiednią ilośc komórek, to by pewnie zeszło jeszcze 0.5 BLG, którego już te zmęczone drożdże nigdy nie dojedzą.

I to jest właśnie to czego nie rozumiem. Daje nową brzeczkę i drożdże "lecą z tematem", a tu są zmęczone i niedofermentują? Jeśli tak jest to ok :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A niedofermentowane piwo oznacza, ze jakbyś zadał odpowiednią ilośc komórek, to by pewnie zeszło jeszcze 0.5 BLG, którego już te zmęczone drożdże nigdy nie dojedzą.

A co z profilem smakowym? Przy underpitchingu drożdży do piw pszenicznych wytwarzają one sporo octanu izoamylu, a więc ich ilość wpływa na to co i jak produkują. Jak to się przekłada na piwa na zasypie opartym o słód jęczmienny?

Edytowane przez tolo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pamiętajcie, że producent każe rozsypywać drożdże bezpośrednio do brzeczki (co zabija średnio licząc połowę populacji)
No niekoniecznie, dla niektórych  drożdży np. Fermentis zaleca rehydratację, a dla innych bezpośrednie sypanie na brzeczkę. Nadal uważam, że różnica w założeniach pomiędzy 6 (producent) a 20 (Mr.Malty) mld komórek na 1g jest zbyt duża, żeby przejść obok niej bez komentarza :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A niedofermentowane piwo oznacza, ze jakbyś zadał odpowiednią ilośc komórek, to by pewnie zeszło jeszcze 0.5 BLG, którego już te zmęczone drożdże nigdy nie dojedzą.

I to jest właśnie to czego nie rozumiem. Daje nową brzeczkę i drożdże "lecą z tematem", a tu są zmęczone i niedofermentują? Jeśli tak jest to ok :okey:

A jakby Ciebie ktoś wrzucił do klatki i kazał Ci zjeść 20 kg żarcia na raz to zjadłbyś wszystko?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A niedofermentowane piwo oznacza, ze jakbyś zadał odpowiednią ilośc komórek, to by pewnie zeszło jeszcze 0.5 BLG, którego już te zmęczone drożdże nigdy nie dojedzą.

A co z profilem smakowym? Przy underpitchingu drożdży do piw pszenicznych wytwarzają one sporo octanu izoamylu, a więc ich ilość wpływa na to co i jak produkują. Jak to się przekłada na piwa na zasypie opartym o słód jęczmienny?

 

Pamiętajcie, że producent każe rozsypywać drożdże bezpośrednio do brzeczki (co zabija średnio licząc połowę populacji)

No niekoniecznie, dla niektórych drożdży np. Fermentis zaleca rehydratację, a dla innych bezpośrednie sypanie na brzeczkę. Nadal uważam, że różnica w założeniach pomiędzy 6 (producent) a 20 (Mr.Malty) mld komórek na 1g jest zbyt duża, żeby przejść obok niej bez komentarza :)

Za octan izoamylu nie odpowiada słód pszeniczny tylko szczep drożdży. Banana wytworzysz i bez słodu pszenicznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Za octan izoamylu nie odpowiada słód pszeniczny tylko szczep drożdży. Banana wytworzysz i bez słodu pszenicznego.

Dlatego napisałem "Przy underpitchingu drożdży do piw pszenicznych" ;)

Pytasz jak to się przekłada na piwa z zasypem jęczmiennym więc Ci odpisałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytasz jak to się przekłada na piwa z zasypem jęczmiennym więc Ci odpisałem.
 Good point, źle się wyraziłem, chodziło mi o szczepy do piw opartych głównie o słód jęczmienny - spodziewam się, że one tez inaczej pracują, gdy jest ich zbyt mało w brzeczce i nie pozostaje to bez znaczenia dla smaku.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.