Skocz do zawartości

4h zacieranie


bmalkow

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego nigdy więcej nie wsypię więcej niż 6kg słodów do gara.

Człek się uczy' date=' człek nabiera doświadczenia.[/quote']

Ilu litrowy ten gar ?

Podobno 30l

Zapodałem 7.4kg słodu do 20 litrów wody.

Zerknij do mojego tematu o warzeniu , do lodówki turystycznej 30l daje 8-9 kg słodu i wszystko jest ok

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podobno 30l

Zapodałem 7.4kg słodu do 20 litrów wody.

To daje 2,7:1 (woda:słód) - nie powinno być tragedii.

Ja z reguły zacieram z gęstościami 2,5-3, ale np ostatnie American IPA zacierałem 2,3:1 i dało radę. Tzn ja dałem radę. Mieszać.

Hmm... ale próby jodowej nie robiłem. ;)

 

Kiedyś zacierałem portera z gęstością 2,2:1 (a może i ciut mniej) i to już było za dużo. Mimo mieszadła trochę się przypaliło na dnie. Wtedy obiecałem sobie, że nie będę robił tak gęstych nastawów. No chyba, że będę zacierał jednotemperaturowo... Ale to było 3 lata temu i jak widać powyżej już się przestałem prawie tym przejmować. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.