Jump to content
Sign in to follow this  
bmalkow

4h zacieranie

Recommended Posts

Stoje nad garem, leci 4h zacierania (2h w 67C i reszta w 72C) a proba jodowa wciaz pozytywna.

co robic? Jak zyc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaki był zsyp ? I czy masz zaufanie do termometra, który używasz.

 

Pozdr

 

ps. Wcześnie dzisiaj wystartowałeś ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slodu wiecej nie mam.

i co by to mialo dac?

 

Do termometru laboratoryjnego zaufanie mam

Share this post


Link to post
Share on other sites

dałby nowe enzymy, które mogłyby scukrzyć zacier. Spróbuj trochę zacieru, jeśli jest słodki to filtruj. Jeśli się po 4h nie scukrzyło to się już raczej nie scukrzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli jest słodki i klei się po rozlaniu na stole to nie ma co dłużej zacierać, filtrować bo jak nie masz więcej słodu to i tak nic nie zdziałasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli słód nie pochodził z ubiegłego wieku oraz nie mierzyłeś temperatury łże-termometrem, to niemożliwe, aby po 4 godzinach skrobia nie była scukrowana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na odległość nie da się ocenić, ale obstawiałbym nieskuteczne mieszanie i prowadzenie pomiarów temperatury w niewłaściwym miejscu. Przy podgrzewaniu zacieru na dnie gara mocno wzrasta temperatura, jeżeli przy mieszaniu nie podrywamy dolnej warstwy do góry następuje stopniowe wybijanie enzymów. Podobne przegrzania występują, jeżeli dokonujemy pomiaru temperatury w górnej warstwie zacieru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie tak. Tego bylo 7,4kg zasypu. Staralem sie rozmieszac wszystko, ale bylo cholernie ciezko.

nigdy wiecej zasypu >6kg. Never ever.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A zmieliłes słod... ??? :P;):)

4 h to jest jakis żart...

Słód?

Kaszę jęczmienną w sklepie kupiłem i zacierałem. Słodziłem, owszem. Ale nie wiedziałem, że posłodzona kasza od razu się słodem zwie.

A co do mielenia, to do tej pory do obiadów też nie mieliłem.

 

A na poważnie, to robiłem ten zestaw: http://www.piwodziej.pl/India_Pale_Ale_17_Blg-243.html. Był ześrutowany.

Prawdopodobnie 7.4kg zasypu to ponad siły mojego gara. Ledwo co się to dawało mieszać.

Potem filtracja szła jak krew z nosa. Skończyło się na tym, że po uzyskaniu około 17 litrów dolałem 8litrów wody. Przed chmieleniem miałem 17.1°Blg.

Nic z tego nie rozumiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie sprawa jest bardzo dziwna, powiedziałbym,że przy tej jakości słodów wręcz niepojęta...

Ja próby jodowej nie robię od jakiejś 10-15 warki...może należy do tego wrócić, chociaż piwa wychodzą niezłe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam dwie substancje do próby jodowej i jedna praktycznie zawsze wskazuje pozytywnie. A a druga jest ok na początku wskazuje potem przestaje. Świeższa jest ta co źle działa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też daje sobie spokój z próbami jodowymi. Chyba że mam duży zasyp niesłodowanego ziarna, lub własny zesłodowany słód.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie, czy brałeś płynną część zacieru do próby jodowej czy z kawałkami śruty? Możliwe, że płynnej części nie ma skrobi a w śrucie są jeszcze pozostałości i zabarwiają KJ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Były kawałki śruty. Jak zawsze z resztą. Łusek nie było, ale "mąki" trudno było uniknąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zauważyłem, że przy gęstrzym zacierze skrobia scukrza się znacznie dłużej. Może jest tak, że roztwór się juz nasycił cukrem i więcej nie przyjmie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawdopodobne to wielce.

Niestety nie miałem już miejsca w garze, żeby dolać choćby litr wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites
zauważyłem, że przy gęstrzym zacierze skrobia scukrza się znacznie dłużej. Może jest tak, że roztwór się juz nasycił cukrem i więcej nie przyjmie ?

Można zgadywać, można się oprzeć na eksperymencie i dowodzie.

 

Właśnie dlatego zacieram na rzadko - 1:3.5 do nawet 1:4.5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego nigdy więcej nie wsypię więcej niż 6kg słodów do gara.

Człek się uczy, człek nabiera doświadczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.