Jump to content
Sign in to follow this  
Shooter

instrukcja picia piwa domowego

Recommended Posts

Witam.

Widziałem gdzieś na forum obrazkową instrukcję picia piwa domowego. Szukam już 2 godziny i nie mogę znaleźć :P. Jakby ktoś znalazł, proszę o link.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pamiętam że ktoś kiedyś wrzucił napisaną przez siebie instrukcję jak postępować z piwem domowym, którą to instrukcję dawał znajomym gdy pili jego piwo po raz pierwszy. Tylko teraz tego nie mogę odkopać

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie interesowałem się zbytnio Piwem Grodziskim i patrząc na orginalną etykietę zaskoczył mnie ekstrakt, czy w orginale występowały różne ekstrakty, czy tylko obecnie forsuje się zaniżanie ekstraktu w piwach domowych?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a czy ktoś wie czy były tylko 8 i 12 czy była też 10? i czy miały podobny charakter czy czymś się różniły?

(w sumie ta dyskusja powinna być w wątku porozmawiajmy o grodziskim, ale najwyżej się przeniesie)

Share this post


Link to post
Share on other sites
a czy ktoś wie czy były tylko 8 i 12 czy była też 10? i czy miały podobny charakter czy czymś się różniły?

(w sumie ta dyskusja powinna być w wątku porozmawiajmy o grodziskim, ale najwyżej się przeniesie)

Głowy nie dam, ale chyba w owym wątku o tym dyskutowano.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Josefik jak zwykle pomocny' date=' właśnie tego szukałem. Tym razem + :P

 

Pozwoliłem sobie to spolszczyć.

http://i55.tinypic.com/szu0kw.jpg[/quote']

Z tymi cukrami i chmielem, co się osiedlają, to bzdura jakich mało. Wiem, że tak było w oryginale, ale nie powielajmy błędów. To co jest na dnie to po prostu osad drożdżowy wynikający z refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jeszcze mogą to być białka. Można napisać osad drożdżowo-białkowy.

No drożdże to chyba w ogóle z białka się składają.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie interesowałem się zbytnio Piwem Grodziskim i patrząc na orginalną etykietę zaskoczył mnie ekstrakt, czy w orginale występowały różne ekstrakty, czy tylko obecnie forsuje się zaniżanie ekstraktu w piwach domowych?

Flagowy produkt to grodziskie 7,7. W końcowej fazie istnienia browar wypuszczał eksperymentalne warki i poszerzał asortyment jasne, ciemne o zróżnicowanym ekstrakcie część z tego weszła do produkcji. Dysponuje "instrukcją technologiczną" produkcji tejże 12.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jeszcze mogą to być białka. Można napisać osad drożdżowo-białkowy.

No drożdże to chyba w ogóle z białka się składają.

no to jak powiedzenie że piwo składa się z wody. Wszystkie błony są zbudowane z lipidów. Rybosomy są z kwasów nukleinowych. To jakby mieć butelkę piwa i wody i powiedzieć że w sumie ma się tylko wodę :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
jeszcze mogą to być białka. Można napisać osad drożdżowo-białkowy.

No drożdże to chyba w ogóle z białka się składają.

no to jak powiedzenie że piwo składa się z wody. Wszystkie błony są zbudowane z lipidów. Rybosomy są z kwasów nukleinowych. To jakby mieć butelkę piwa i wody i powiedzieć że w sumie ma się tylko wodę :P

Chodzi mi o to, że nie ma co cudować. To jest osad drożdżowy i tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

na wlasne potrzeby zmodyfikowalem jedna z powyzszych instrukcji, moze komus sie przyda. Po wydrukowaniu na A4 w liczbie 9 sztuk, wielkosc idealna by nakleic jako kontretykieta

 

instrukcjao.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.