Skocz do zawartości

Wybor rodzaju piwa do danego jedzenia (lub odwrotnie).


Rekomendowane odpowiedzi

Kazdy wie, lub przynajmniej ma jakies ogolne pojecie, w jaki sposob dopasowac rozne rodzaje wina do jedzenia.

Dla przykladu Sauvignon Blanc smakuje dobrze z daniem z lekkiej ryby, lub lagodnego sera i owocow, natomiast Chardonnay i Pinot Noir pasuje z "ciezsza" ryba np. z lososiem, miecznikiem lub tuna, a takze z lekkim bialym miesem, np. z kura, indykiem itp.

Merlot lub Cabernet Sauvignon pasuje z czerwonym miesem (stek), makaronami z ciezszym sosem (np. fettucini alfredo), a Port jest winem deserowym.

 

W jaki sposob dopasowac piwo do jedzenia? Czy jest to mozliwe?

Wlasciwie sposob wyboru piwa do jedzenia jest identyczny do wina. Po pierwsze kolor piwa powie ci cos o jego smaku i o rodzaju jedzenia, zktorym pojdzie w parze.

Wit, Blond Ale, Kolsch lub Heffeweizen bedzie dobrze smakowal z lekka salata np. slata owocowa z kura i orzeszkami, letnia zupa, np. zimne wloskie gazpacho itp.

 

Amber Ale: pizza, kanapka, zupy, BBQ lub meksykanskie jedzenie.

Brown Ale: hamburger, stake, wedzona ryba lub kura.

Porter, Stout lub Oatmeal Stout: 'ciezsze" jedzenie np. wszystko z brazowym sosem (gravy), BBQ (zeberka), itp.

 

 

http://www.beertravelers.com/lists/pairings.html

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.