Jump to content
Sign in to follow this  
Abid

Zadawanie drożdży prosto z fermentującego piwa

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Mam mały problem.

Warzyłem piwko w poniedziałek zadałem drożdżami z napęczniałej mocno saszetki - fermentacja ruszyła w środę rano. Planowałem, że dziś tj. w piątek uwarzę kolejną warkę i zadam fermentującą pianą z poprzedniej warki. Niestety dziś pianki nie ma :P widać małe ślady i takie "ziarenka" - żywe drożdże?)

Nie wiem czy próbować coś zebrać czy szukać innych drożdży?

Drożdże to Wyeast 1028 London Ale - były przeterminowane ale ruszyły prosto z saszetki.

 

Pozdrawiam

Adam B.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piany juz nie ma czy jeszcze nie ma?

 

W tym roku robię pierwsze próby zadawania drożdży zebranych z piany (top cropping), efekty są bardzo zachęcające, ale powinny być jakiś drożdże na pianie; ja zwykle robiłem to w czwarty dzień fermentacji.

 

Jeżeli piwo już przefermentowało, to może zdekantuj je na cichą i zbierz drożdze z dna?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdże to Wyeast 1028 London Ale - były przeterminowane ale ruszyły prosto z saszetki..

Ale skąd pewność, że ruszyły skoro nie ma piany?

 

Jeżeli London Ale w Wyeasta są podobne do London Ale z White Labs to wysoka ale wiotka pianka utrzymuje się od 8h od zadania już parę ładnych dni w 19°C, zastosowałem starter.

Zadawałem już drożdżami proste z tej pianki następne piwo (wspomagająco do startera bo to RIS).

 

Możliwe, że albo piwo już odfermnetowało ze względu na wysoką temperaturę, albo drożdże rozleniwiły się w za niskiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piana była i już nie ma pojedyncze grupy pianki zostały i widać takie drobinki drożdży... Fermentowały w 22 C - bo niestety nie było mnie w domu i nikt tego nie dopilnował żeby było nieco mniej :P

Chyba zdekantuję i puszcze to co zostanie - ale wszystko czy poczekać aż się osadzą w warstwy?

Już robiłem taką serie ze zbieranej piany ale to były pszeniczne i przy trzeciej warce nie mogłem tego opanować tak się namnożyły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmierz gęstość piwa. Jeżeli jest ona w granicach planowanej gęstości końcowej, to przelej piwo do fermentora spokojnej i użyj tej gęstwy do nowego piwa. Możesz nawet wtedy użyć ten sam pojemnik bez mycia i bez przelewania gęstwy, po prostu wlej nową warkę na gęstwe z poprzedniego piwa.

 

Następnym razem postaraj się warzyć raz na tydzień (np. co sobotę) to wtedy będziesz mógł tą samą gęstwe i fermentor użyć kilkakrotnie, nawet bez mierzenia końcowej gęstości warki.

:P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo - STOUT według Dori (warka 52) zeszło z 11°Blg do 4 °Blg wobec tego postąpiłem zgodnie z podpowiedzią Scooby_brew zlałem na cichą. Brzeczka chłodzi się właśnie i za moment pójdzie to opróżnionego fermentatora. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Dziękuję bardzo kolegom za pomoc.

Miło było warzyć piwo razem z Wami - jak wyjdzie coś przyzwoitego to podeślę do degustacji :P

 

Edit:

Rano już ruszyła fermentacja - warstwa piany wyglądała bardzo sympatycznie...

Edited by Abid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.