Jump to content
scooby_brew

Piwo dyniowe (Pumpkin Ale)

Recommended Posts

przyprawy : imbir, cynamon w lasce, gałka muszkatałowa [starte i dodane pod koniec gotowania]

 

Przyprawy wedle przepisu scooby_brew czy własna interpretacja ?

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżecza ziela angielskiego
  • 1 łyżecza gałki musztardowej

rozumiem że wszystko suszone i mielone ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżecza ziela angielskiego
  • 1 łyżecza gałki musztardowej

rozumiem że wszystko suszone i mielone ?

imbir (starłem korzeń)

ziela nie dałem

gałka (suszona)

cynamon (starłem na tarce a później w młynku) laski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo przepraszam za wścibstwo ale co to za zielone badyle w garnku?? Pytam poważnie bo "dyniowe" to mój najnowszy plan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zielone badyle, to pewnikiem galazki jalowca, zamiast 'rice hulls' - u nas praktycznie nie do dostania. Zapobiegaja 'utknieciu' brzeczki (dynia!!!) podczas wysladzania. Cytat: ..."Jako pomoc do filtrowania użyję gałązek jałowca" = post #23 :)

 

Jezeli bedziesz zacierac i wysladzac w worku (BIAB ), smialo mozesz sobie je darowac.

Edited by mirogster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura na przyprawy "Pumpkin Spice":

 

4 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki imbiru

1 łyżecza ziela angielskiego

1 łyżecza gałki musztardowej

 

Scooby może wrzuciłbyś na forum jakiś sprawdzony przepis na ciasto dyniowe? Jak już zakupię dynie to nie chce żeby się zmarnowała :D

 

Przepraszam za OT :)

 

Edit: Jednak niniejszy post nie będzie off topem !

 

Zastanawia mnie czy sama dynia wnosi skrobii do całej puli zacieru? Samych ziaren masz 5,5 kg - co już spokojnie wystarcza aby uzyskać 15 BLG w 20 litrach brzeczki. Rozumiem, że dynia jest tylko i wyłacznie dodatkiem smakowym a nie niesłodowanym?

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

NO tak, warzenie za mną. Etap warzenia bezboleśnie. Filtracja w stylu żytniego-używam zasady false bottom z podbiciem wody i klapa. Musiałem ręcznie rozruszać, moją receptę podałem powyżej. Zacząłem warzenie z 12 L wody , do wysładzania wlałem 10 ltr - wysładzałem do 25L - blg 16,5 bez dolewek ekstraktu. Smak - poprostu OK :-) Dyni dałem 1,70kg i do tego do wysładzania wlałem 4 ltr wody z gotowania dyni [ w trakcie warki postanowiłem zrobić zupę-krem z pozostałej dyni ] . Przyprawę zrobiłem sam wedle przepisu łyżkowego hehe. Jest dobrze - jest burzliwa z woreczkiem chmielowym willamette.

Ile potrzeba surowej dyni zeby otrzymac 1,7kg upieczonej? Zakupilem 2 o wadze w sumie ok 3kg ale sa nieporownywalnie mniejsze w porownaniu z tymi na zdjeciu ;) Biec do sklepu czy wystarczy? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile potrzeba surowej dyni zeby otrzymac 1,7kg upieczonej? Zakupilem 2 o wadze w sumie ok 3kg ale sa nieporownywalnie mniejsze w porownaniu z tymi na zdjeciu Biec do sklepu czy wystarczy?

 

 

Ja miałem 1,6 kg przecieru dyniowego, nie wiem ile tego zostało po upieczeniu, ale z tego co pisał scooby dynia ma znaczenie drugorzędne, ważne są przyprawy, więc wierząc mu nie przejąłem się specjalnie ilością dyni.

 

 

Mam za to inne pytanie - wczoraj po mierzeniu blg próbka została skonsumowana i jakoś słabo przyprawy czułem. Czy da coś "cynamonienie" na zimno?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile potrzeba surowej dyni zeby otrzymac 1,7kg upieczonej? Zakupilem 2 o wadze w sumie ok 3kg ale sa nieporownywalnie mniejsze w porownaniu z tymi na zdjeciu Biec do sklepu czy wystarczy?

 

 

Ja miałem 1,6 kg przecieru dyniowego, nie wiem ile tego zostało po upieczeniu, ale z tego co pisał scooby dynia ma znaczenie drugorzędne, ważne są przyprawy, więc wierząc mu nie przejąłem się specjalnie ilością dyni.

 

 

Mam za to inne pytanie - wczoraj po mierzeniu blg próbka została skonsumowana i jakoś słabo przyprawy czułem. Czy da coś "cynamonienie" na zimno?

No to mysle ze z 3kg dyni mniej wiecej odpowiednia ilosc sie uzbiera :)

Co od przpyraw poczytalem wczoraj jeszcze roznorakie przepisy na ciasta dyniowe i zdecydowanie najczesciej padaly wlasnie cynamon i imbir ale takze galka muszkatalowa, gozdziki i przyprawe do piernika..oprocz tego spotkalem sie z przypadkami gdzie dawano skorki limonki, pomaranczy i brzoskwini..ciekawe czy to moze przyniesc ciekawe efekty?

nie chcialbym przekombinowac ale z drugiej strony jesli piszesz ze sa slabo wyczuwalne to cos by mozna zakombinowac zachowujac rozsadek :)

nigdy nie "cynamonilem" :beer: na zimno ale ja bym jakas szczypte tam dodal :)

a ze jeszcze zapytam skoro juz jestes "po". Jak z filtracja? znosnie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mnie korci żeby zrobić piwo dyniowe bez przypraw. Niby jankesi odradzają, ale z drugiej strony mi smak ciasta dyniowego nic nie mówi w przeciwieństwie do smaku samej dyni. Zastanawiam się czy warto zdobyć się na eksperyment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mnie korci żeby zrobić piwo dyniowe bez przypraw. Niby jankesi odradzają, ale z drugiej strony mi smak ciasta dyniowego nic nie mówi w przeciwieństwie do smaku samej dyni. Zastanawiam się czy warto zdobyć się na eksperyment.

Chemia to to nie jest..nie wybuchnie..mozna eksperymentowac :D tylko jesli sama dynia faktycznie daje niewiele to efekt moze byc znikomy

Share this post


Link to post
Share on other sites

weźcie jeszcze pod uwagę samą dynie, lepiej wybrać jakąś dobrą,a nie pastewną.

o..a na tym to sie nie znam :/ zakupilem takie dwie ktore wizualnie prezentowaly sie ok..a jak z ich jakoscia to przekonam sie w weekend jak przystapie do pracy

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja w tym roku posadziłem pare odmian "jadalnych" i różnica jest zauważalna,w zupie to może nie,ale pieczona to już zupełnie inna dynia inną maja też konsystencje,jakby jednolita i twardszą.

No to miejmy nadzieje ze ta ktora nabylem bedzie sie nadawac :) Konsystencja tez moze miec znaczenie przy filtracji ktora podobno do przyjemnych nie nalezy

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ze jeszcze zapytam skoro juz jestes "po". Jak z filtracja? znosnie?

 

Tak sobie, troszke brzeczki zostało nad takim jednolitym "błotem" z dyni. Zaznaczam, że to było tylko troszkę:) No i nie miałem żadnego wspomagacza filtracji

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ze jeszcze zapytam skoro juz jestes "po". Jak z filtracja? znosnie?

 

Tak sobie, troszke brzeczki zostało nad takim jednolitym "błotem" z dyni. Zaznaczam, że to było tylko troszkę :) No i nie miałem żadnego wspomagacza filtracji

Tak wlasnie sie zastanawiam nad jalowcem bo slyszalem ze tak czy inaczej pewnie sie zakorkuje ;) czyli trzeba przeznaczyc wiecej czasu na te zabawe ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

NO tak, warzenie za mną. Etap warzenia bezboleśnie. Filtracja w stylu żytniego-używam zasady false bottom z podbiciem wody i klapa. Musiałem ręcznie rozruszać, moją receptę podałem powyżej. Zacząłem warzenie z 12 L wody , do wysładzania wlałem 10 ltr - wysładzałem do 25L - blg 16,5 bez dolewek ekstraktu. Smak - poprostu OK :-) Dyni dałem 1,70kg i do tego do wysładzania wlałem 4 ltr wody z gotowania dyni [ w trakcie warki postanowiłem zrobić zupę-krem z pozostałej dyni ] . Przyprawę zrobiłem sam wedle przepisu łyżkowego hehe. Jest dobrze - jest burzliwa z woreczkiem chmielowym willamette.

Ile potrzeba surowej dyni zeby otrzymac 1,7kg upieczonej? Zakupilem 2 o wadze w sumie ok 3kg ale sa nieporownywalnie mniejsze w porownaniu z tymi na zdjeciu ;) Biec do sklepu czy wystarczy? ;)

 

Ja upiekłem pięciokilową dynię i zostało 1,65 kg przecieru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

NO tak, warzenie za mną. Etap warzenia bezboleśnie. Filtracja w stylu żytniego-używam zasady false bottom z podbiciem wody i klapa. Musiałem ręcznie rozruszać, moją receptę podałem powyżej. Zacząłem warzenie z 12 L wody , do wysładzania wlałem 10 ltr - wysładzałem do 25L - blg 16,5 bez dolewek ekstraktu. Smak - poprostu OK :-) Dyni dałem 1,70kg i do tego do wysładzania wlałem 4 ltr wody z gotowania dyni [ w trakcie warki postanowiłem zrobić zupę-krem z pozostałej dyni ] . Przyprawę zrobiłem sam wedle przepisu łyżkowego hehe. Jest dobrze - jest burzliwa z woreczkiem chmielowym willamette.

Ile potrzeba surowej dyni zeby otrzymac 1,7kg upieczonej? Zakupilem 2 o wadze w sumie ok 3kg ale sa nieporownywalnie mniejsze w porownaniu z tymi na zdjeciu ;) Biec do sklepu czy wystarczy? ;)

 

Ja upiekłem pięciokilową dynię i zostało 1,65 kg przecieru.

To slabiutko jak tylko mniej wiecej 1/3 wagi dyni nadaje sie do pieczenia..wyglada na to ze bede potrzebowal jeszcze jednej zeby uzyskac zakladana ilosc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam zamiar zrobić właśnie papkina tylko czekam na dynie od kolegi jeszcze jedną ;) ale przy okazji na imprezę urodzinową wyrzeźbiłem coś takiego:

post-3297-0-73924700-1351157122_thumb.jpg

Mam pytanie do tumka_pl co to za zielone gałązki co dodałeś razem z dynią do zacieru?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam zamiar zrobić właśnie papkina tylko czekam na dynie od kolegi jeszcze jedną ;) ale przy okazji na imprezę urodzinową wyrzeźbiłem coś takiego:

post-3297-0-73924700-1351157122_thumb.jpg

Mam pytanie do tumka_pl co to za zielone gałązki co dodałeś razem z dynią do zacieru?

Wesola tworczosc :D Te galazki to jalowiec ktory ma wspomoc filtracje. Ja sie zastanawiam czy dokupic jeszcze jedna. Moje w sumie waza 3,5kg a tutaj Pitervader pisal ze z 5kg uzyskal 1,65kg pieczonej..no i nie wiem czy dorzucic jeszcze czy sobie odpuscic a w srodku w dyni tez moze byc roznie..jak bedzie malo miazszu to moze byc za malo przecieru..ale to dziwne ze tylko 30% z wagi poczatkowej zostalo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...