Jump to content
scooby_brew

Piwo dyniowe (Pumpkin Ale)

Recommended Posts

Piwo dyniowe (Pumpkin Ale)

1y00gh.jpg

 

Warka: 5.5 gal (20.8 L)

OG: 1.055 (15.5 Plato)

IBU: 23.0

SRM: 14.2

Wydajność: 70%

 

Słody:

10.0 lbs. (4.53 kg) Pale 2-row

1.0 lb. (.45 kg) Victory

1.0 lb. (.45 kg) Crystal 60

2 oz. (57 g) czekoladowy

 

Chmiele:

1 oz. (28 g) Willamette, 5.0% AA, 60 min

1 oz. (28 g) Willamette, 5.0% AA 5 min

 

Drożdże: White Labs WLP002 English Ale

 

Zacieranie: 152 F (66.7°C), 60 min

 

Dodatki:

58 oz. (1.64 kg) upieczonej dyni, dodaj do zacieru

4 oz. (0.11 kg) brązowego cukru (posypane do pieczenia dyni)

1 lbs. (0.45 kg) łusek ryżowych w zacierze

2 tsp. (10 g) Pumpkin Pie Spice (przyprawy do ciasta dyniowego), ostatnie 5 min. gotowania

 

28tdkkz.jpg

 

Warzenie Pumpkin Ale:

Upiecz dynie posypaną brązowym cukrem w piekarniku, 425F (218°C) przez 45-60 min.

 

jaujx2.jpg

 

Dodaj upieczoną dynię do zacieru na 60 min (zacier z dodatkiem łusek ryżowych dla pomocy w wysładzaniu). Na ostatnie 5 minut gotowania dodaj 2 łyżeczki (ok. 10 g) "pumpkin pie spice" czyli mieszanki przypraw (cynamon, imber, gałka musztardowa), zwykle dodawanych do pumpkin pie (ciasta dyniowego).

 

PS: Słód Pale możesz zastąpić słodem Pilsner, Victory zastąpić słodem Biscuit, Crystal możesz zastąpić słodem Caramel. Chmiel Willamette można zastąpić chmielem Fuggle.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jest kłopot z kupieniem u nas łusek ryżowych.

Czym można by je zastąpić? Macie jakieś pomysły?

Możesz dodać starych szyszek chmielowych do zacieru, robiłem jedno piwo z "mash hoping" i wydaje mi się, że pomagało to w filtracji.

 

Ale standardowe rozwiązanie to słoma lub gałązki jałowca.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Słody:

10.0 lbs. (4.53 kg) Pale 2-row

1.0 lb. (4.5 kg) Victory

1.0 lb. (4.5 kg) Crystal 60

2 oz. (57 g) czekoladowy

Rozumiem, że w przeliczeniach na kilogramy zaszła pomyłka - Victory i Crystal powinno być po 0,45kg?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ten słód czekoladowy ma dodać czegoś szczególnego do tego piwa?

Można by zastąpić go jakimś innym (np. jęczmień palony)?

Jęczmień palony a słód czekoladowy to nie to samo. Jęczmień dodaje do piwa posmaki palone a słód czekoladowy wnosi różne smaki np. kawowe, gorzkiej czekolady, kakaowe itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki słód mógłby w tym przypadku zastąpić czekoladowy? (nie dotarł do mnie a zamierzam w najbliższych dniach uwarzyć pumpkina...)

Na stanie mam jeszcze: karmelowy ciemny, caraaroma, caramunich II, carafa III, carahell.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj warzę tegoroczne Pumpkin Ale żeby było gotowe na Halloween i Święto Dziękczynienia. Jak co roku trochę zmieniam recepturę. Tym razem użyję 1/2 mniej dyni, 1/4 mniej Crystal, zmieniam kolor Crystalu na mieszankę 40L i 20L. Dodaję 1/4 więcej Victory bo ten słód daje mi smak/zapach pieczonego ciasta. Daję 1/4 mniej chmieli, bo "pumpkin spice" daje mi dużo goryczki i aromatu w piwie. Użyje też drożdży Chico zamiast angielskich, żeby uzyskać czystszy smak ciasta dyniowego i i przypraw.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzisiaj warzę tegoroczne Pumpkin Ale żeby było gotowe na Halloween i Święto Dziękczynienia. Jak co roku trochę zmieniam recepturę. Tym razem użyję 1/2 mniej dyni, 1/4 mniej Crystal, zmieniam kolor Crystalu na mieszankę 40L i 20L. Dodaję 1/4 więcej Victory bo ten słód daje mi smak/zapach pieczonego ciasta. Daję 1/4 mniej chmieli, bo "pumpkin spice" daje mi dużo goryczki i aromatu w piwie. Użyje też drożdży Chico zamiast angielskich, żeby uzyskać czystszy smak ciasta dyniowego i i przypraw.

Jak wiesz o dyni w puszce nikt u nas raczej nie słyszał.

Do tego celu zakupiłem dużą dynię tylko co z nią teraz zrobić.

Obrać skórę, wybrać środek, resztę pokroić w kostkę, posypać cukrem i do piekarnika ?

 

PS. Wczoraj się nudziłem, dynia stała tak samotnie, więc zrobiłem coś na kształt zamieszczonej przez Ciebie etykiety.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorki Przemyss nie zauważyłem tego postu wcześniej. Tak jak piszesz, gdy używasz świerzej dyni, pokrój ją w kostki i upiecz w piekarniku, potem dodaj do zacieru.

 

BTW, ładna dynia. Tutaj jest jedna z dyń, które w tym roku zrobiły moje dzieci i żona:

 

2011-10-30_19-04-55_452.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie poczytałem, fajny wątek - będę warzył w sobotę - dodam świeżego jałowca zamiast łusek - podpowie mi ktoś w jakich proporcjach użyć cynamonu/gałki/imbir ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tez powoli przymierzam sie do tej receptury. Z tego co znalazlem i widzialem w sieci (YT i NorthernBrewer), miazsz dynii mozna wrzucic podczas wysladzania, albo gotowania brzeczki (np. 90'). Scooby, robiles moze tymi 2 sposobami?

Jak sie wam wydaje, ktory lepszy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinno jak ciasto dyniowe :) Zeby zobaczyc jak smakuje, chyba zrobie na razie mala warke jakies 5 l. Z przyprawami tez pojade ostroznie.

 

@tumek_pl poszperaj na hopville i amerykanskich forach, jest tego tam troche ;) Aha, ma byc galka muszkatulowa a nie musztardowa - to chyba oczywiste :D

Edited by mirogster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurcze, jak ci mam opisac smak, ktory jak nagle wyniklo mi z wyliczen, tez czulem kilkadziesiat lat temu :) Z tego co pamietam, dosyc ciekawy smak.

Moja mama robila kiedys cos na ksztalt kleiku z dynii. Wystarczy uzyskac miazsz, dodac kilka przypraw do smaku i co wazne, dodac ciemnego cukru (niektore przepisy na Pumpkina mowia o dodaniu ciemnego cukru) i chyba na koniec lekko zapiec:) Pora i glowa juz nie ta co kiedys, wiec niestety nie pamietam szczegolow :lol:

Edited by mirogster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tez powoli przymierzam sie do tej receptury. Z tego co znalazlem i widzialem w sieci (YT i NorthernBrewer), miazsz dynii mozna wrzucic podczas wysladzania, albo gotowania brzeczki (np. 90'). Scooby, robiles moze tymi 2 sposobami?

Jak sie wam wydaje, ktory lepszy?

A tej dyni nie powinno się dodać przy zacieraniu przypadkiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak to w ogóle smakuję?

Piwo dyniowe ma smakować jak ciasto dyniowe tradycyjnie serwowane na Święto Dziękczynienia. A ciasto dyniowe smakuje jak... ciasto dyniowe. Jedyne, co zbliża się w smaku z tą dynią to yam i sweet potato, ale tego pewnie też nie ma w Polsce.

 

Tak naprawdę to można wcale nie dać dyni i to piwo uwarzyć jako "Pumpkin Spice Ale". Zrób to samo piwo z przyprawami "pumpkin spice" ale bez dyni, smak będzie podobny, a nie będzie wtedy kłopotów ze znalezieniem właściwej dyni (jest wiele rodzaji dyni, tylko jeden z nich nadaje się na ciasto dyniowe), kłopotów z zacieraniem, wysładzaniem itd.

 

Receptura na przyprawy "Pumpkin Spice":

  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżecza ziela angielskiego
  • 1 łyżecza gałki musztardowej

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

jutro zaczynam zabawę w dyniowe : użyję :

  • Pale Ale 4,5kg [ 5,5- 7,5 EBC ]
  • Abbey Malt około 1kg [ 40-50 EBC ] [ słodki,herbatnikowy]
  • słód czekoladowy 0,80g
  • karmel : caraaroma 500g
  • przyprawy : imbir, cynamon w lasce, gałka muszkatałowa [starte i dodane pod koniec gotowania]
  • drożdże US-05 suche 11,5g
  • chmiel Willamette w granulacie 30g 5,5%
  • chmiel Super Styrian [aroma -słowenia] w granulacie 15g 5,8%
  • dynia (1,7 kg)upieczona z cukrem brązowym złocistym

Będę informował co wyjdzie , sam jestem ciekawy. Jako pomoc do filtrowania użyję gałązek jałowca ( zakupiłem krzaczek za 20zł ) Dynie zakupiłem w Gdyni prosto z pola za 1,50 za kilogram.

post-4650-0-51242500-1348242508_thumb.jpg

Edited by tumek_pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brawo! Tak czy siak powinno wyjsc dobre piwo :)

Czytajac amerykanskie fora, to piwo jest obecnie u nich na topie :) Rozgrzewa jankesow tak jak nas grodziskie. Coz, sila tradycji :)

Tak jak napisal Scooby, pojawiaja sie tam glosy, ze dodawanie dynii niczego w zasadzie nie zmienia,(praktycznie nie jest wyczuwalna w smaku) ew. rzutuje na kolor. A to, co ludziom kojarzy sie z ciastem i smakiem dyniowym, to sa wlasnie te charakterystyczne przyprawy :)

 

Ja warze jutro albo pojutrze ;)

Edited by mirogster

Share this post


Link to post
Share on other sites

NO tak, warzenie za mną. Etap warzenia bezboleśnie. Filtracja w stylu żytniego-używam zasady false bottom z podbiciem wody i klapa. Musiałem ręcznie rozruszać, moją receptę podałem powyżej. Zacząłem warzenie z 12 L wody , do wysładzania wlałem 10 ltr - wysładzałem do 25L - blg 16,5 bez dolewek ekstraktu. Smak - poprostu OK :-) Dyni dałem 1,70kg i do tego do wysładzania wlałem 4 ltr wody z gotowania dyni [ w trakcie warki postanowiłem zrobić zupę-krem z pozostałej dyni ] . Przyprawę zrobiłem sam wedle przepisu łyżkowego hehe. Jest dobrze - jest burzliwa z woreczkiem chmielowym willamette.

post-4650-0-38247100-1348333838_thumb.jpg

post-4650-0-99393700-1348333871_thumb.jpg

post-4650-0-89939500-1348333904_thumb.jpg

post-4650-0-82281200-1348333937_thumb.jpg

post-4650-0-81659400-1348333969_thumb.jpg

post-4650-0-19357700-1348334003_thumb.jpg

post-4650-0-93004700-1348334042_thumb.jpg

post-4650-0-06712600-1348334075_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...