Jump to content
Sign in to follow this  
śmira

Witam Wszystkich piwowarów!!!:)

Recommended Posts

Jak w temacie witam wszystkich zainteresowanych piwowarstwem:)

Właśnie zamknąłem swojego standardowego pierwszego brewkita na burzliwą i mam nadzieję, że coś z tego będzie:)

Co prawda warunki czystości zachowałem należyte, ale mam pewne obawy - jak to zieleniak w świecie domowego piwka:)

Pozdrawiam gorąco wszystkich miłośników tego pięknego sportu:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehhh dzięki za ciepłe powitanie:)

No cóż jestem człowiek cierpliwy, ale browar to browar:) kręci człowieka:) jednak powściągnę się na ten tydzień:D

 

O zacieraniu czytam już od dłuższego czasu, ale jakoś nie umiem przełamać strachu przed skopaniem czegoś i chciałem zacząć od prostego browarnictwa:P

Jednak w miarę upływu czasu i przybytku wiedzy na pewno przejdę na zacieranie.

 

Dzięki jeszcze raz i pozdrowionka!!!

 

Na razie siedzę, patrzę na rurkę i kurna nic...;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć

Jest szansa na to, że w Żywcu ktoś będzie warzyć dobre piwo

Share this post


Link to post
Share on other sites

No cóż, czuję wywieraną na mnie presję, bo żywiecki browar będzie dla mnie dużą konkurencją:P

 

hehehe, jasne, że trzeba próbować, bo próba nie strzelba - nie zabije:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na razie siedzę, patrzę na rurkę i kurna nic...:/

witaj!

napowietrz brzczkę, podnieś temperaturę i czytaj forum :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z temperaturą to raczej ostrożnie, ja spokojnie poczekałbym a drożdże wystartują w swoim czasie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W wyniku nocnego czuwania zauważyłem, że bardzo powoli, ale konsekwentnie różnica poziomów wody w rurce zwiększa się:P Temperatura brzeczki na poziomie 21°C i myślę, że to wystarczy. Jak grzybki się zaaklimatyzują, to być może nieznacznie podniosę temp o ~1°C

 

Dzięki za wszelkie sugestie:) brzeczka napowietrzona metodą przelewowo - wstrząśnieniową:/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

21°C to aż nadto. Nic nie podnoś, pewnie czytając tego posta piwo już bulgocze na całego.

No i tutaj jest d... blada. od wczoraj wieczora ani jednego bulknięcia... w nocy co prawda była niewielka różnica poziomów wody w rurce, ale do teraz nic się nie zmieniło... o co kaman???:P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie stresuj! Nie wiadomo w jakiej kondycji były drożdże? Jeżeli nie napowietrzałeś brzeczki to start może trochę potrwać. Jedno z moich piw startowało 4 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
21°C to aż nadto.

A to dlaczego aż nadto?

 

Podniesienie temperatury do 23-24°C na kilka, kilkanaście godzin przy starcie nic nie zaszkodzi (zwłaszcza w brewkicie) a może jedynie w takiej sytuacji pomóc.

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ludzie, to zaczyna bulgotać!!!!:P

Dzięki @guma77 za słowa otuchy. Jak już pisałem jestem człowiek cierpliwy, ale tak podekscytowany pierwszą przygodą z piwowarstwem, że chciałbym już wszystko wiedzieć, umieć i łykać swój napój bogów - chyba jak każdy początkujący :cool2:

Edited by śmira

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj,

Moje pierwsze piwo choć było zacierane ale przefermentowało w ciągu 48h (chyba nawet nie całych). Co ja wtedy za stres przeżywałem że drożdże padły,hheee.

Powodzenia życze i dużo cierpliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witaj,

Moje pierwsze piwo choć było zacierane ale przefermentowało w ciągu 48h (chyba nawet nie całych). Co ja wtedy za stres przeżywałem że drożdże padły,hheee.

Powodzenia życze i dużo cierpliwości.

Ale takiego numeru nie odstawiałeś:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra. fermentacja smętnie, ale ruszyła. Powiedzcie mi tylko, czy stanie się coś, jak przeniosę fermentator do garażu, gdzie jest 14°C z hakiem? pytam, bo moja żonka narzeka na nieświeży zapach w domu wydobywający się z mojego piwka...

Dla mnie to jest co prawda ósmy cud świata, ale ona niestety nie podziela mojego zdania :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
14°C to trochę za zimno jak na drożdże górnej fermentacji.

Hmm, to kto spróbuje wyperswadować to mojej lubej??? :P

 

Dzięki za szybką odpowiedź :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehehehehh :/ Dobre, na prawdę dobre :/

 

Moja ukochana jest co prawda bardzo wyrozumiała i na żartach się zna, ale jakbym jej to pokazał to ło żesz koor_a!!!!!

krótko mówiąc szybko musiałbym wypić to piwo, co go nawarzyłem i w dodatku byłby to mój ostatni browar :P

W tej chwili jest bardzo zła i wygląda mniej więcej tak: :) ale i tak ją kocham :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przejmuj się, u mnie było podobnie do pierwszej degustacji, a później Żonka sama dopytywała się kiedy zrobię następnego browarka :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
A to dlaczego aż nadto?

 

Podniesienie temperatury do 23-24°C na kilka, kilkanaście godzin przy starcie nic nie zaszkodzi (zwłaszcza w brewkicie) a może jedynie w takiej sytuacji pomóc.

Przy przeprowadzonej rehydratacji temperatura 21°C jest wystarczająca do tego by fermentacja szybko ruszyła i więcej nie trzeba. Po starcie temperatura podniesie się jeszcze o 2-3°C . Często natomiast można przeczytać przy relacjach z robienia pierwszego brewkita, że ktoś po ustaniu pierwszych oznak fermentacji zaczyna podgrzewać fermentator np. stawiając go w okolicach kominka :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.