Jump to content
jacer

Wieści piwowarskie ze świata.

Recommended Posts

Litwa szykuje nam rewolucję piwną. Akcyzę na piwo podwyższają 5-ciokrotnie, czyli samo piwo zdrożeje o ok. 50 %. Będzie na tym samym poziomie co w Dani a w Polsce będzie tańsze. To koniec dla importerów piwa od naszego północno-wschodniego sąsiada.

Mimo, że serwis jest także po polsku, tej wiadomości nie spolszczyli.

 

http://ru.delfi.lt/news/live/novyj-akciz-zhdat-li-polshe-naplyva-litovskih-pokupatelej.d?id=73147058 (po ros.)

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viking Malt na swoim FB wkleił informację o Meantime z Londynu, którzy oferują analizę DNA i przygotowanie na jej podstawie piwa konkretnie dla osoby. Koszt kosmiczny jakiś.

https://mic.com/articles/162426/london-brewery-uses-your-dna-to-make-beer-based-on-your-personal-taste-preferences#.rsyXu3O7f

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viking Malt na swoim FB wkleił informację o Meantime z Londynu, którzy oferują analizę DNA i przygotowanie na jej podstawie piwa konkretnie dla osoby. Koszt kosmiczny jakiś.

https://mic.com/articles/162426/london-brewery-uses-your-dna-to-make-beer-based-on-your-personal-taste-preferences#.rsyXu3O7f

Podziwiam tylko zdolność ludzi to wymyślania sposobów zarabiania pieniędzy na niczym... I głupotę tych co to "łykaja".

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Mnie się na szczęście nie zdarzyło pić ich piw i wszystkich można zachęcić do tego samego.

Ja miałem okazję pić Yakima Red i London Pale Ale.

Yakima dobra, London nie pamiętam więc musiało być umiarkowane.

Cena wysoka, litraż niski, jakość na tej próbce 50/50.

Nie wracam, ale żeby zniechęcać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcą uwarzyć piwo na Księżycu

Rezultatem mającego być przeprowadzonym na Księżycu eksperymentu ALEiens! ma być zimne, gotowe do picia piwo i informacja, czy podbój kosmosu może być łatwiejszy i przyjemniejszy.

 

http://www.antyradio.pl/Technologia/Duperele/Chca-uwarzyc-piwo-na-Ksiezycu-13114

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chińscy krafciarze z Boxing Cat Brewery sprzedali swój browar AB InBew. Jest to kolejny kraftowy browar, w który inwestuje moloch. Widać duzi gracze coraz bardziej zauważają znaczący wzrost zysków z tego segmentu. Źródło: brewbound.com

 

Prehistoryczne piwo Egtved Girl's z borówek i żurawin, z woskownicą i pyłkiem limonki. Czyżby do tego nawiązali piwowarzy z Wąsoszy przy kooperacji z Humulowe warząc Puola? Jeśli nie to bałtyckie inspiracje mogą stać się przyczynkiem do powstawania kolejnych ciekawych piw. Na Łotwie bryluje w tym Alus Darbnica Labietis. Nie są jedyni...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyżby przyczynek do eksportu na Wschód polskiego chmielu?

 

https://pivo.by/news/hop-sasa-minsk

 

Na pewno nas tam dostrzegają, gdzieś pomiędzy wschodem i zachodem. AleBrowar, Trzech Kumpli i Kingpin na początek. Kto następny zgłaszać się do White Crow Collection. Jest potencjał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Btw (nie chce mi się szukać odpowiedniego wątku) gdzie znajduje się największa kadź zacierna? Warka chwaliła się w 2013, że posiada największą, ale to szmat czasu i ktoś mógł zbudować większą. Wiem, wiem... to dość (nie znam aktualnego terminu na to, więc będzie oldskulowo) lamerskie pytanie, ale bardzo mnie to ciekawi.

 

Ta w Warce ma "średnicę 13,5 metra i powierzchnię sita wynoszącą 139 m²".

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jeszcze nie wyprzedaż, ale kolejny włoski browar rzemieślniczy sprzedany koncernowi. Heineken kupił Birrificio Hibu. Wcześniej była Birra del Borgo (AB Inbew), Birrificio del Ducato (sprzedane 35% akcji) producentowi Duvel Moortgat oraz Birradamare kupiona przez Molsona. Także browar Toccalmotto informuje, iż zamierza połączyć siły z Caulier Sugar free, aby tylko nie sprzedać się gigantowi.

http://www.inside.beer/news/detail/italy-heineken-buys-craft-brewer-birrificio-hibu.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nowe dowody potwierdzają hipotezę, że piwo mogło być motywacją do uprawy zbóż;

 

Odkrycie to wskazuje, że wytwarzanie alkoholu niekoniecznie było wynikiem produkcji nadwyżki rolniczej, ale zostało opracowane dla celów rytualnych i potrzeb duchowych, przynajmniej w pewnym stopniu, przed rolnictwem;

 

https://phys.org/news/2018-09-evidence-hypothesis-beer-cultivate-cereals.html

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 39 latach życia magazyn All About Beer przestał być wydawany. Piwowar ma jeszcze duży dystans...

tekst po rosyjsku https://profibeer.ru/beer/35302/

tekst po angielsku https://www.beervanablog.com/beervana/2018/10/15/after-39-years-all-about-beer-magazine-is-dead

 

I jeszcze jeden tekst (rus) o antagonizmach pomiędzy braćmi Bjergsø. Nie znalazłem angielskiego.
https://profibeer.ru/beer/35346/

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

AB InBew poprzez swoją firmę inwestycyjną ZX Ventures wykupił całościowo RateBeer https://community.ratebeer.com/t/new-ratebeer-investment/10453

Nie jest to pierwszy krok AB InBev w zwiększaniu obecności w Internecie: ZX Ventures zainwestował wcześniej w magazyn "October" oraz w sklep internetowy dla domowych piwowarów "Northern Brewer".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Padają kolejne bastiony. Od 1 lutego De Molen jest własnością Swinkels Family Brewers czyli Bavaria. Kolejny kraft przejęty przez koncern.

https://brouwerijdemolen.nl/dev/wp-content/uploads/2019/02/2019-Four-Sails-of-Brouwerij-de-Molen-an-update.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wywiad (rus) z Michałem Saksem z AleBrowaru przy okazji Minsk Craft Beer Fest 2019, którego uczestnikiem był m.in. nasz browar https://pivo.by/articles/interview/michal-saks

Na potwierdzenie zdjęcie z jednego z dużych marketów w Mińsku z cenami piw browaru:

 

IMG_20190414_212843_małe.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

CNN przygotował zestawienie najlepszych miast na świecie pod względem piwa (rzemieślniczego). Polska (Warszawa) w zestawieniu nie dziwi. Chyba, że Was?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejne browary, które wyrosły z rzemieślniczej sceny przejmowane przez koncerny:  Asashi kupił australijski Green Beacon a ABInBew amerykańską Platform Beer Co. 

 

Brewers Association zauważa, że większość browarów kraftowych w Stanach to browary białych. A to Ci odkrycie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...