Jump to content
jacer

Wieści piwowarskie ze świata.

Recommended Posts

Eh, ci Holendrzy... Nie ma to jak odrobinka kontrowersji. Od razu jest hype i poruszenie w branży ;)

post-3225-1446043986,8689_thumb.jpg

Po lewej z browaru Het Uiltje: AIPA; 5,6% ABV; 46 IBU, natomiast po prawej browar Boegbeeld: Belgian Ale; 6,3% ABV.

 

Do tłumaczenia nazw polecam google translator, powinien dac rade

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Brewdog udostępnia receptury swoich piw! https://www.brewdog.com/lowdown/blog/diy-dog

Bardzo ciekawa zagrywka. Zasysam. Dzięki za cynk!

 

 

Ciekawa, ale receptury są czasem niedokładne oraz niektóre wartości w nich podane z kosmosu ;) (wydajności znowu :P ) Trzeba uważać trochę i czytać dokładnie komentarze, bo tam są często wskazówki dlaczego tak. 

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

niektóre wartości w nich podane z kosmosu

fakt, w old world russian imperial stout jest 10x za dużo słodu palonego (w kilogramach, w funtach jest bez błędu)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawa, ale receptury są czasem niedokładne oraz niektóre wartości w nich podane z kosmosu ;) (wydajności znowu :P )

 

Dla przykładu: warka 20L, 39Blg i w recepturze całe 6,94 kg słodów. Wydajność w moim przypadku musiałaby być 170% :D

BD.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Katastroficznie małe ilości miodu, więc nie wiem skąd oni chcą wziąć tam ten aromat. Brak konsekwencji, raz beczka, raz czipsy, do tego nie ma specyfikacji trunku (Lowland whisky to może oznaczać równie dobrze Glenkinchie jak i Bladnoch), czasem dodatek jest podany, że ma być dodany i kiedy, ale nie ma informacji o ilości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.thetimes.co.uk/article/heineken-refreshed-by-craft-beer-ruling-kwvp9d67t

 

Jakby link nie działał, to historia jest bardzo krótka, Heineken w Irlandii sprzedawał swoje piwa jako kraft. Np. Lager Foster's  był pod nazwą Blasket Blonde i Beanntrai Bru, Murphy's i Beamish też miały "nowe" nazwy. Dodatkowo w poszczególnych hrabstwach jeśli piwa te nie były sprzedawane jako kraft, to pub oferował je jako piwo domowe (!)

 

Tutaj więcej: http://www.fft.ie/when-micro-meets-macro-the-future-of-craft-beer-in-ireland/13659

 

ciekawe czy u nas są podobne praktyki stosowane?

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boja sie stracic nawet kilka procent udzialow w rynku. Bo kazdy procent to miliony €. Podobna mimikre z powodzeniem i od lat stosuja koncerny w US. Ostatnio AB InBev wykupil potegi handlu detalicznego dla piwowarow domowych (NorthernBrewer i MidwestSupplies). Tych maluczkich tez sie boja.

U nas jeszcze nie, ale jestem swiecie przekonany, ze wnikliwie monitoruja, co dzieje sie w krafcie i u piwowarow amatorow.

Edited by mirogster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bosz, do czego to doszlo! Tak bardzo kochaja odbiorcow, ze nawet w reklamach zdradzaja 'kulisy procesow technologicznych'? Skoro tak, to na pewno musi byc prawda :D (o nie dodwaniu enzymow i warzeniu piwa z chmielem nie wspomne). [sarcasm off]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...