Skocz do zawartości

Wieści piwowarskie ze świata.


jacer

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Tylko, że mówimy o całkiem innym śledziu. Te powyżej to tzw. śledzie dziewicze, które jeszcze nie wytworzyły ikry. Przez co są bardzo tłuste, mają inne mięso, które sie rozpływa w paszczy. W Polsce niedostępne.

 

Dzisiaj miałem okazję, zjeść oryginalnego ( przynajmniej w opisie ) matjasa holenderskiego i faktycznie jest to inna ryba. Samo mięso jest bardziej tłuste i ma czerwony kolor i lekko dymny charakter.

 

Tak w ogóle do dostania we Wrocławiu w nowo-otwartym sklepie rybnym na skrzyżowaniu ul Piłsudskiego z Zielińskiego. Ciekawe co byś powiedzial o takim śledziu, czy w ogóle ma porównanie do oryginalnego specjału.

 

Nie ma to jak odgrzać OT sprzed roku ;)

Edytowane przez slotish
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czerwony kolor? hmmm, tamte nie są czerwonawe. Jak będę we Wro to podjadę zobaczyć.

 

-----------------

 

Browar Lindemans ze względu na boom na piwa kwaśne rozbudowuje browar. Powierzchnia użytkowa wzrośnie dwukrotnie do 4 tyś m2.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

http://facet.interia...Id,935100?ft=dp już uwarzone. Pierwsze recenzje mało zachęcające.

 

E tam mało zachęcające... Ja tam widzę tylko wzmiankę, że "inne", że "nie smakuje jak piwo" i że przypomina kiszone ogórki, "bo kwaśnawe". Dla mnie to żadna recenzja i bynajmniej mnie to nie zniechęca. Na pewno spróbuję, a i po niektórych udanych produktach Kormorana wierzę, że i to będzie co najmniej przyzwoite.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brewers Association w swoim przewodniku po stylach na 2013 rok umieściła 2 nowe style, uważane do tej pory za "wymarłe" (przynajmniej oficjalnie wg Amerykanów) - Adambier i Grodziskie.

 

Ale oczywiście Amerykanie wszystko pokręcili.

 

http://barclayperkins.blogspot.com/2013/03/gratzer-its-official.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Fajnie, tylko kiedy u nas? Za kilka pokolen?

http://www.irishtime...ntive-1.1326399

 

Oraz wiesci zza Oceanu, im tez nadal rosnie:

http://www.brewersassociation.org/pages/media/press-releases/show?title=american-craft-beer-exports-set-new-records-in-2012

Edytowane przez mirogster
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Owszem. Nie do wiary, co? W trendzie zwyzkowym dla tego segmentu rynku. To juz drugi browar (restauracyjny co prawda) , ktory zbankrutowal w tym roku (pierwszy byl St Christoffel). Nie wiem czy wiecie, ale 95% malych browarkow tutaj ma baaardzo ciekawe modele biznesowe. Mianowicie, zatrudniaja osoby niepelnosprawne, przez co: a)dostaja dotacje z kilku miejsc, b)pol darmowa sile robocza, c)faktycznie pomagaja tym osobom-inaczej nikt inny ich nie zatrudnia. To sytuacja 'win win'.

Tylko na prawde nie wiem co trzeba robic (albo nic nie robic), zeby zbankrutowac w takich warunkach?

 

[edit] OK mam wiecej szczegolow. W zestawie jest cala, 4 czesciowa warzelnia austriackiej firmy Flecks o wybiciu 5 hl (Brauhaus 500) wraz z kilkoma fermentorami i tankami wyszynkowymi. Plus cala dodatkowa infrastruktura, mnostwo sprzetu - doslownie wszystko czego trzeba do uruchomienia brewpubu. Ceny wywolawcze w pliku Catalogue, na zlinkowanej stronie (gdyby ktos byl zainteresowany :) ). Za ten 'komplet' cena wywolawcza okolo 54000 €.

Edytowane przez mirogster
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

W Niederlandach jest już 167 browarów. W tamtym roku powstało 42 a tylko w 2013 12 nowych.

 

Pojawił się nowy chmiel Belma. Zawiera nuty owocowe truskawki, melon, ananas, pomarańczowy i grejpfrutów. więcej tu http://beerpulse.com/2013/05/hops-direct-llc-and-puterbaugh-farms-introduce-belma-hop-variety/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Fajny odcinek z naszym przyjacielem Conradem. Wizyta w browarze gdzie karmelizują brzeczkę za pomocą rozgrzanych kostek granitowych.

 

http://www.servustv.com/cs/Satellite/Article/NEU--Bier-on-Tour-011259497143427?p=1259088496217

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://charlesfaram.co.uk/Portals/0/Docs/Crop%20report%20media%20release%202013.pdf

 

Niższe od zakładanych zbiory chmielu w Nowej Zelandii prawdopodobnie przełożą się na wyższe ceny dla odbiorców końcowych. Można się również spodziewać utrudnień w dostępności popularnych odmian jak Nelson Sauvin, Riwaka czy Waikatu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.