Skocz do zawartości

Wieści piwowarskie ze świata.


jacer

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Ciekawostkowo: Papież Franciszek mianował belgijskiego trapistę o. Lode Van Hecke nowym biskupem Gandawy. W latach 1998-2001 kierował on browarem produkującym jedno z najlepszych piw na świecie – Orval.

Więcej/ źródło: https://ekai.pl/trapista-i-dyrektor-browaru-biskupem/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

White Labs wypuściło saisonowy szczep bez genu STA1.

Komunikat prasowy z lutego: https://whitelabs.com/press/white-labs-launches-sta1-negative-saison-strain

Natrafiłem w nagłówku 116 podcastu Experimental Brew: https://www.experimentalbrew.com/podcast/episode-116-non-sta1-saison

I mówiąc szczerze muszę dosłuchać (dotarłem do jakiś 20 minut nagrania a ten szczep omawiają po półgodzinie) i doczytać bo mało rozumiem, co to zmienia. "The release of fermentable sugars post the mashing process with hyper-attenuation as a result" nie wydaje mi się czymś strasznym, ale moja perspektywa jest ograniczona do własnego garnka.

 

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzisiaj trafiłem na takiego newsa:

https://www.sapeople.com/2020/05/09/loving-couple-tragically-die-after-drinking-home-brew-beer-in-south-africa/

 

i nie ukrywam, że bardzo mnie ten artykuł zaintrygował, bo nie przypuszczałem iż jakakolwiek infekcja piwa mogłaby doprowadzić do śmierci po wypiciu butelki.

Czy faktycznie jest coś takiego możliwe?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie widzę w artykule informacji o przyczynach zatrucia, więc ciężko go skomentować. Teoretycznie jest możliwe, ale jednak trzeba się najwyraźniej o to postarać, skoro nie często się o takich przypadkach słyszy.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mozambique_funeral_beer_poisoning

Czytałem też, że możliwa byłaby produkcja jadu kiełabasianego w brzecce piwnej, ale taką brzeczkę trzeba by dniami czy tygodniami przechowywać nieprzefermentowaną, w odpowiednich warunkach (pH>4,8, brak dostępu tlenu).

W naszych warunkach to chyba najłatwiej podtruwać się toksynami produkowanymi przez pleśń, ale wątpię, żeby ktoś normalny takie piwo pił. Raczej infekcję pleśnią łatwo wyłapać podczas fermentacji.

Specem od tego tematu nie jestem, coś tam kiedyś przeczytałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 15.04.2020 o 23:18, zasada napisał:

I mówiąc szczerze muszę dosłuchać (dotarłem do jakiś 20 minut nagrania a ten szczep omawiają po półgodzinie) i doczytać bo mało rozumiem, co to zmienia.

Szczepy drożdży z obecnym genem STA1 mają zdolność rozkładania złożonych cukrów (dekstryn?) obecnych w brzeczce. W efekcie dają bardzo głębokie odfermentowanie. Ciekaw jestem czy FM21 mają tą "przypadłość"? Wg. info na stronie nie odfermentowują strasznie głęboko, a jednak są "saisonowe".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 10.05.2020 o 19:52, Mars_2000 napisał:

Dzisiaj trafiłem na takiego newsa:

https://www.sapeople.com/2020/05/09/loving-couple-tragically-die-after-drinking-home-brew-beer-in-south-africa/

 

i nie ukrywam, że bardzo mnie ten artykuł zaintrygował, bo nie przypuszczałem iż jakakolwiek infekcja piwa mogłaby doprowadzić do śmierci po wypiciu butelki.

Czy faktycznie jest coś takiego możliwe?

Artykuł pojawił się także u nas:

https://www.fakt.pl/wydarzenia/swiat/rpa-narzeczeni-umarli-po-domowym-piwie-winna-narodowa-kwarantanna/9y2d034?utm_source=fpfakt&utm_medium=social&utm_campaign=fanpage&fbclid=IwAR2p8W2VEyqZLnLPds2nIbV4a-hVvizEzvXK18g2cGT6hRKQDbuqhvNKRqU

 

"Wszystko wskazuje na to, że popełnili błąd podczas warzenia i trunek zmienił się w truciznę". - może wsypali cyjanek zamiast chmielu??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Co z tym Cascade?

infographic-CBB38.jpg

The width of each band represents the number of acres grown that year; one inch is about 6,500 acres.

https://beerandbrewing.com/infographic-top-hops/

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...

Jeden z niemieckich browarów, stojąc w obliczu zepsucia 2,5 tys. litrów kegowanego piwa zwróconego z gastronomii (?), zaprosił ludzi z pojemnikami do 10l do odbioru indywidualnego.

Info: https://www.br.de/nachrichten/bayern/klosterbrauerei-irsee-verschenkt-2-500-liter-freibier,SPfKyza

Obrazek: https://9gag.com/gag/a3EqxKQ

edit: porządek z linkami

 

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

49 minut temu, zasada napisał:

Jeden z niemieckich browarów, stojąc w obliczu zepsucia 2,5 tys. litrów kegowanego piwa zwróconego z gastronomii (?), zaprosił ludzi z pojemnikami do 10l do odbioru indywidualnego.

Info: https://www.br.de/nachrichten/bayern/klosterbrauerei-irsee-verschenkt-2-500-liter-freibier,SPfKyza

 

Obrazek: https://9gag.com/gag/a3 EqxKQ

 

 

 

 

Fajna inicjatywa, aż człowiek ubolewa, że u nas takie coś by nie przeszło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Nie wiem czy było (pewnie w Piwowarze mogło). Na rosyjskiej profibeer.ru stronie krótki artykuł o przywróceniu piwa krakowskiego białego z kultur pozyskanych z murów dawnych browarów. Sprawa nie nowa, ale warto przypomnieć, jeśli nawet było o zacnej pracy naszych kolegów. Powtórka tego tekstu także na białoruskiej stronie pivo.by.

 

Tekst nie jest skomplikowany, więc nawet w googlu da się odczytać o co chodzi. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Artykuł pod dość intrygującym tytułem "From Magnum to Amarillo: Profibeer has found a Russian brewery with its own hop farm" na Profibeer.ru (Ang)

Kwestię "amerykańców" wyjaśnili (sic!) w ostatnim zdaniu. Trochę nie chce mi się wierzyć, że przy tej produkcji kraftu w Rosji obywa się to tylko dostawami z US. Niemniej mogli trochę rozjaśnić temat!

Edytowane przez e-prezes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tegoroczne zbiory w USA i Europie nie będą rekordowe. Za profibeer.ru:

Rolnicy ze stanu Waszyngton oczekują średniego plonu, a Oregon oczekuje średnich lub nieco poniżej średniej plonów. W Czechach około 1000 hektarów chmielu ucierpiało z powodu huraganów, z czego około 300 hektarów zostało całkowicie zniszczonych. 

W Czechach około 1000 hektarów chmielu ucierpiało z powodu huraganów, z czego około 300 hektarów zostało całkowicie zniszczonych. Anglia spodziewa się zbiorów średnich lub nieco poniżej średniej. Wynika to z faktu, że w kwietniu, maju, czerwcu i lipcu było więcej deszczu niż zwykle, co utrudniało prace w terenie, w tym leczenie skutków mączniaka prawdziwego, a temperatury zarówno w dzień, jak iw nocy były średnie. Ponadto niektóre gospodarstwa nie mają wystarczającej liczby pracowników z powodu ograniczeń wjazdu z Europy (z tego samego powodu angielskie puby napotkały przerwy w dostawach piwa i produktów). Материал подготовлен порталом Profibeer. Оригинальный текст: https://profibeer.ru/beer/ssha-i-evropa-ozhidayut-srednij-ili-chut-nizhe-srednego-urozhaj-xmelya/
 

Yakima Chief Hops drugi rok z rzędu nie będzie organizował seminarium przy okazji zbiorów nowych odmian. Za profibeer. A u nas Chmielobranie u Pawła Piłata już za tydzień. (Widzimy się tam komu trzeba!)

 

Jeden z największych producentów wina w Rosji "Ariant" w działającym już Centrum Turystyki Enologicznej Материал подготовлен порталом Profibeer. Оригинальный текст: https://profibeer.ru/alcohol/proizvoditel-vina-stroit-v-krasnodarskom-krae-czentr-enologicheskogo-turizma-i-zhilkompleks/ uruchomił browar i zamierza sprzedawać także piwo... winogronowe (!). Podejrzewam, jak to węgierskie piwo, które piłem 6 lat temu. Békésszentandrási, Szőlős Sör - Forum Browaru

 

 

 

Edytowane przez e-prezes
linkowanie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
"O tym, że ksantohumol i inne składniki chmielu mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, świadczą wyniki wielu badań, ale mechanizm tego nie jest jeszcze w pełni zrozumiały. Naukowcy z University of Oregon zasugerowali, że mechanizm opiera się na interakcji z mikroorganizmami, które żyją w jelicie."

"Wykazaliśmy, że mikroflora jelitowa jest niezbędna do pozytywnego wpływu ksantohumolu na metabolizm glukozy" - powiedział kierownik badania Adrian Gombart, profesor biochemii i biofizyki na University of Oregon's College of Natural Sciences. "Istnieje ważna interakcja między tą substancją a mikroorganizmami, które żyją w jelitach, a my zademonstrowaliśmy jej wyniki w badaniu na myszach."

 

Reszta na profibeer.ru

 

Oraz inny materiał zamieszczony na w/w stronie pod tytułem "Biotransformacja: historia drożdży, chmielu i enzymów". Tu po rosyjsku a tu w oryginale (pdf).

Edytowane przez e-prezes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Znów za profibeer odwołującej się do raportu The Swaen Malt (nie znalazłem go, ale pewnie jest dostępny płatnie dla subskrybentów) o tym, że susze w USA i Kanadzie oraz powodzie w UE wpłyną na cenę i dostępność słodu na świecie. Wzrost cen energii już je wywindował, więc jeszcze niedobory je podwyższą. Także za profi o tym, że Chiny dobiły targu z Rosją na jęczmień i pszenicę (co w sumie nie dziwi, są bliskim partnerem) bez ograniczeń.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, e-prezes napisał:

Znów za profibeer odwołującej się do raportu The Swaen Malt (nie znalazłem go, ale pewnie jest dostępny płatnie dla subskrybentów) o tym, że susze w USA i Kanadzie oraz powodzie w UE wpłyną na cenę i dostępność słodu na świecie. Wzrost cen energii już je wywindował, więc jeszcze niedobory je podwyższą. Także za profi o tym, że Chiny dobiły targu z Rosją na jęczmień i pszenicę (co w sumie nie dziwi, są bliskim partnerem) bez ograniczeń.

A te powodzie w UE to juz były czy dopiero będą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Źródło: https://beerandbrewing.com/infographic-top-hops-going-into-2022/

Tłumaczenie Translate Google

 

Infografika: Najpopularniejsze chmiele w początkach 2022 r.

Jamie Bogner 19 czerwca 2022

Króluje Citra wraz z zyskującym Mozaiciem. Oto wizualizacja najczęściej uprawianych chmieli na północno-zachodnim wybrzeżu Pacyfiku i tego jak zmieniła się ich popularność w ciągu ostatnich siedmiu lat.

infographic-top-hops-now.jpg?w=1600&fm=j

 

Niedawno ukazał się najnowszy raport statystyczny Hop Growers of America, w którym Mosaic zajął drugie miejsce pod względem ogólnej powierzchni, podczas gdy Citra nadal przeciwstawia się prawom fizyki i wykazuje wzrost pomimo znacznej ilości już obsadzonych akrów.

W tej aktualizacji naszej infografiki z lat 2020 i 2021 przedstawiamy najbardziej uprawiany chmiel (według zebranych hektarów) na północno-zachodnim wybrzeżu Pacyfiku w latach 2014-2021, pokazując 10 najpopularniejszych każdego roku. Wysokość każdego pasma reprezentuje liczbę akrów wyhodowanych w tym roku; jeden cal to około 6500 akrów.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.