Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

Piwo jarzębinowe.

Recommended Posts

Mój kolega walczył z przepisem na Rowan Ale, czyli jarzębinowe ale. Generalnie piwo ma być bez chmielu z dodatkiem owoców jarzębiny. Dzisiaj jade na degustacje i podziele się opinią na temat tego piwa.

 

Piwo jarzębinowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo bardzo ciekawe, najblizej mu szkockiemu ale, tylko z dodatkiem goryczkowo-kwaskowatym posmakiem jarzebiny. Przepis barzo prosty 4kg pale malt zacieranie w 68C.Filtracja,gotowanie na ostatnie 15min 200g rozgniecionej jarzebiny. Fermetacja drozdzami ale. Piwo barzo ciekawe I wartw sprobowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Świerza jarzębina, prosto z drzewa.

Jako, że piwo miało być próbą odtworzenia piwa średniowiecznego, to dodatek chmielu byłby nie na miejscu.

OG/FG. Nie pamiętam dokładnie, ale wiem że Duncan użył drożdży, które kończyły pracę szybko więc odfermentowanie zapewne też było niskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jarzębina sama w sobie jest bardzo gorzka i jakąś namiastkę chmielu goryczkowego tym pewnie zastępuje. A zamiast pale malt można by pewnie użyć innej mieszanki i jako dolniak także by podobnie smakowało. Ciekawy pomysł do wypróbowania np. testowo na 10 litrach...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.