Jump to content

[WODA] Dyskusje


Makaron
 Share

Recommended Posts

Tak trochę poczytałem i się zastanawiam nad swoją wodą. Według raportu wygląda to następująco

 

pH-7,67

Ca- 126

Mg- 15,6

Na- 18,3

SO4- 79,7

Cl-33,2 

HCO3- 337

alkaliczność - 276

 

Jak byście to ocenili?

Wkładając to do kalkulatora wychodzi że woda powinna być całkiem dobra do ciemnych piw, jeśli dobrze rozumiem. Jedynie balans między chlorkami a siarczami jest mocno po stronie akcentu na chmielowość, gdzie lepsze było by chyba odwrotnie. 

 

Pytanie czy mogę coś zrobić by tą wode poprawić ku piw ciemnym? Jakoś przesunąć balans w słodowość? 

Według kalkulatora jeśli dodam 2,5g soli nacl na 30L Na podskakuje na 51 a Cl na 83 pytatnie czy to lepiej?

Ewewntualnie clorek wapnia, tylko wtedy podnoszę też wapń którego chyba już nie brakuje. 

 

Do jasnych  trochę twarda, ale poki co prynajmniej na ten sezon musi tak zostać. Może znajdę jakąś w butelakch w rozsądnej cenie, ale będzie trzeba poszukać.

Pytanie podobne czy z tej co mam mogę coś zrobić by ją jakoś łatwo ulepszyć. Myślałem o tym samym co wyżej a mianowicie przesunieciu balansu na słodowość by w mocniej chmielowych nie mieć zbyt gryzącej goryczki.

 

 

Edited by Fradio
Link to comment
Share on other sites

44 minuty temu, Fradio napisał:

Jedynie balans między chlorkami a siarczami jest mocno po stronie akcentu na chmielowość, gdzie lepsze było by chyba odwrotnie. 

Przecież chlorków masz prawie dwa razy tyle co siarczanów. Gdzie tu balans na chmielowość ?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Fradio napisał:

Według kalkulatora jeśli dodam 2,5g soli nacl na 30L Na podskakuje na 51 a Cl na 83 pytatnie czy to lepiej?

Tak.

Jony sodu podkreślają charakter słodowy. Może być ich do 100ppm, więc jest ok.

Stosunek chlorków do siarczanów również będzie ok.

Edited by Krzyżak
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Często poleca się zapraszać wodę do wygłaszania szczególnie w ipach. 

A jak ma się to w przypadków piw ciemnych czy stoutach? 

Zacieru w większości przypadków nie ma potrzeby bo robią to już słody. 

Jak ma się to do wody do wysladzania. 

Warto czy zbyteczne A może nawet szkodliwe?

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Fradio napisał:

Często poleca się zapraszać wodę do wygłaszania szczególnie w ipach. 

Moja woda jakaś taka milcząca, mimo zachęt ;)

A tak serio, to myślę,  że zakwaszanie wody do wysładzania na pewno nie zaszkodzi, a trudno przewidzieć, kiedy pH zacieru wzrośnie na tyle, żeby zaczęły się wypłukiwać taniny.

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, Fradio napisał:

Często poleca się zakwaszać wodę do wysładzania szczególnie w ipach. 

A jak ma się to w przypadków piw ciemnych czy stoutach? 

Zacieru w większości przypadków nie ma potrzeby bo robią to już słody. 

Jak ma się to do wody do wysladzania. 

Warto czy zbyteczne A może nawet szkodliwe?

Zawsze koryguje pH wody, bez względu na styl piwa.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Krzyżak napisał:

No chyba nie do końca tak jest.

No to może podziel się argumentami.  Moim zdaniem jest właśnie tak jak napisałem,  bo woda demineralizowana praktycznie nie ma alkaliczności resztkowej. Będzie jedynie rozcienczać brzeczkę w młócie, bez zwiększania pH z powodu składu wody.  Oczywiście w młócie zachodzą nadal pewne reakcje chemiczne, ale woda demineralizowana powinna wystarczyć bez zakwaszania.

Zauważ, że ilość kwasu do zakwaszania nie jest stała, tylko zależy od alkaliczności wody. Nie chodzi tylko o pH, tylko też zdolność buforowania. Tej w wodzie destylowanej/demineralizowanej/ RO praktycznie nie ma. Odwracając sytuację,  nie ma także potrzeby korekty pH substancji, do której taka woda jest dodawana.

 

Sam tak czasem robię przy IPA i jakoś goryczki uważam za bardzo dobrą. Mam jakieś porównanie, bo na początku (jak wielu) nie zakwaszałem wody do wysładzania.

 

Jak ktoś chce, to można sobie wyszukać "acidifying RO sparge water".

Link to comment
Share on other sites

Odnosiłem się do Twojego  stwierdzania, że dodatek wody demineralizowanej nie zmieni pH.

Woda demineralizowana dodana do brzeczki o innym pH niż ma ona sama, zmieni pH otrzymanego roztworu. 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

utknąłem na próbie wpisania wartości mojej wody w Beersmith, a co za tym idzie wygenerowaniem dodatków do jej modyfikacji

 

pomożecie?

 

załączam PDF moej kranówki ale...

 

1. nie mam podanej zawartości wapnia a jedynie info o zawartości magnezu (9,9mg/l) oraz informację że "sumaryczna zawartość wapnia i magnezu / twardość ogólna" to 219mg/l

czy to prosta matematyka 219-9,9=209,1mg/l wapnia?

 

na logikę może i tak ale myli mnie tu owa "twardość ogólna" która w wiki jest opisywana jako CaCO3

 

2. nie mam w badaniu wody podanej wartości wodorowęglanów więc nie wiem co tam wpisać

 

jak to rozkminić żeby wpisać odpowiednie wartości w BeerSmith? da się czy to raport z punktu widzenia piwowarstwa niewystarczający?

1849674739_fot124.JPG.dd6ab5286171318b9d62a059cfe84913.JPG

2022.04 Krupia Wólka.pdf

Link to comment
Share on other sites

Skorzystaj z arkusza Bru 'n' Water dostępnego za darmo w internetach. Tam dopasowuj wartość wapnia tak, aby alkaliczność wyszła na 209,1. Arkusz wyliczy Ci też bicarbonates (HCO3) na podstawie twardości i pH.

 

Edited by Pingwinho
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
W dniu 3.11.2022 o 18:35, Pingwinho napisał:

Skorzystaj z arkusza Bru 'n' Water dostępnego za darmo w internetach. Tam dopasowuj wartość wapnia tak, aby alkaliczność wyszła na 209,1. Arkusz wyliczy Ci też bicarbonates (HCO3) na podstawie twardości i pH.

 

 

Jakoś nie mogę tego rozkminić...

1. wpisuję w arkusz to co wiem o wodzie na pewno (magnez, sód, chlorki, siarczki, ph)

2. nie wiem gdzie wpisać informację z raportu: "sumaryczna zawartość wapnia i magnezu / twardość ogólna: 219 mg/l" - trzeba to wpisać jako ALKALINY AS? w wersji BICARBONATE czy ALKALINITY?

 

 

1936529693_fot038.thumb.JPG.aa9fc3b820d7f63241e61231a71bcbf5.JPG

 

...bo rozumiem że o ten kalkulator i o belkę SOURCE WATER chodzi?

 

Link to comment
Share on other sites

Sumaryczna zawartość wapnia i magnezu / twardość ogólna to inaczej twardość wyrażona w jednostkach mg CaCO3/l

 

Ca i Mg, możemy wyliczyć ich orientacyjną zawartość używając wzoru:

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3

 

Magnez znasz więc:

(Ca/20 + 10/12,1)*50=209,1

 

Ca= 67,1 (ppm lub mg/l bo to to samo)

 

Alkaliczność wpisz tak aby ion balance mEq/l wyszło 0

 

Miłej zabawy z kalkulatorem

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.