Jump to content
Sign in to follow this  
gandzia

Brak gazu w mieszkaniu - dylemat jaki sprzęt wybrać

Recommended Posts

Witam,

 

Miałem dość długą przerwę w warzeniu piwka ze względu lokalowych. W końcu udało się przeprowadzić do nowego mieszkania i niestety w owym mieszkaniu nie ma instalacji gazowej (cały blok jest jej pozbawiony).

 

I tutaj pojawia się problem wyboru sprzętu warzelniczego gdyż nie wyobrażam sobie zacierania na standardowej płycie elektrycznej (mała powierzchnia grzania, brak gara stalowego)

 

To co przychodzi mi do głowy:

- taboret gazowy + butle na propan-butan (ale jak z tym jest w bloku który nie ma instalacji gazowej? Legalne czy nie legalne? Problem z grzaniem się podłogi, problem z wentylacją i przechowywaniem butli)

- taboret elektryczny + gar stalowy na który pójdzie majątek ;-)

- konstrukcja jakiegoś kotła zaciernego z grzałkami, mieszadłami i innymi cudami (koszta i czas)

- polować na kociołek z lidla albo kupić warnik do wody

 

 

Inne pomysły? Jakie są doświadczenia piwowarów skazanych na prąd?

 

Dzięki za wszelkie sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli masz balkon szedłbym w taboret i butlę. Zawsze można dorobić do niego dodatkowy stojak, więc nie będzie grzał podłogi. Plus tego rozwiązania jest taki, że nie zwiększasz wilgotności w mieszkaniu w trakcie warzenia i nie pozostawiasz zapachów. Butlę trzymać na balkonie w zacienionym miejscu (ot chociażby przykryć ją jakąś szmatką) i sprawa załatwiona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również mieszkam w bloku bez doprowadzonego gazu. Mam kuchenkę z płytami grzejnymi (nie pamiętam mocy).

Zacieram w garnku na tej kuchence. Do chmielenia dzielę na dwa garnki (trochę się obawiałbym postawić pełne 30l na kuchence) i wspomagam się grzałkami elektrycznymi.

Może nie jest to super wygodne, ale daje się.

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

- polować na kociołek z lidla albo kupić warnik do wody

 

 

polować nie musisz , są na alledrogo 99-150zł

Share this post


Link to post
Share on other sites

misiuzeb --> Jak to to się nazywa? Widziałem tylko jakieś ustrojstwa pod hasłem warnik do wody.

 

Stasiek --> Jakie warki nastawiasz? Standard 20L? Garnek emaliowany?

 

Tomek-Pasieka --> Balkon mam, trochę mały ale nada się. Tylko martwię się o zimę. Jednak to kilka godzin stania wystawionym na niezbyt fajne temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem, z punktu widzenia samej efektywności grzania najlepszym i najbardziej wygodnym w tej sytuacji rozwiązaniem będzie jednak grzanie na płycie elektrycznej. Wbrew pozorom to wcale nie musi dużo więcej kosztować (samo grzanie) od gazu p-b. Można wspomagać się dodatkowymi grzałkami przykręconymi na stałe do gara.

Przy czym jest wygoda (nie trzeba rozstawiać i nosić np. z piwnicy dodatkowych rzeczy) i bezpieczeństwo (ponieważ prawdopodobnie nie masz kanałów wentylacyjnych). W zimie przy -10 na balkonie warzyć chyba się nie da. I trzeba pamiętać że w niskich temp. podgrzewanie zacieru będzie trwało odpowiednie dłużej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Stasiek --> Jakie warki nastawiasz? Standard 20L? Garnek emaliowany?

Tak. Warki około 20-25l.

Do zacierania mam emaliowany - tylko musi mieć płaskie dno. Nie może być wklęsłe bo przejście z przerwy do przerwy zajmie Ci godzinę.

Przy chmieleniu grzałkami jeden garnek mam z cienkiej nierdzewki (na wagę z Carrefoura). Plus do tego dwa mniejsze garnki (tez z Carrefoura) w których zagrzewam grzałkami wodę do wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja chciałem się zaopatrzyć w taboret ale mieszkam w bloku i z tego co się dowiadywałem jest to nielegalne (albo wprowadzono mnie w błąd żebym tego nie robił ;) ).

Edited by rosek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam plyte elektryczna i gar z nierdzewki 40 l, wiekszosc swoich warek zrobilem na sprzecie w takim ukladzie.Stawialem na plyte ponad 40 kg...zaden problem.

Jedynie musze relatywnie dlugo czekac na zagotowanie brzeczki.

Ogolnie rzecz ujmujac polecam taki uklad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja bym proponował taki sposób:

wykonać kadź zacierną z kega 30l lub ewentualnie 50l, z grzałkami na kegu, nie wewnątrz. Kega zaizolować termicznie, przez co również będą mniejsze straty na energii. Dodatkowo można dać wspawać kurek spustowy przy podstawie. Gdzieś na forum widziałem fotkę takiej kadzi, ale nie potrafię na szybko znaleźć.

Czyli, zacierasz w kadzi, filtrujesz w wiadrze filtracyjnym, chmielisz znowu w kadzi. Mieszasz ręcznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja chciałem się zaopatrzyć w taboret ale mieszkam w bloku i z tego co się dowiadywałem jest to nielegalne (albo wprowadzono mnie w błąd żebym tego nie robił :okey: ).

Jest nielegalne...

ktos powie czemu niby?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ktos powie czemu niby?

może nie ma żadnych kominów spalinowych, a wentylacyjne są współdzielone?

ale tylko gdybam

no i kwestia umowy z najemcą/spółdzielnią

bo dla przykładu często w starym budownictwie ludzie używają gazu propan-butan z butli a przyłącza gazowego brak, a są to przecież 'bloki/kamienice'

także radzę zajrzeć do umowy lub regulaminu, i ewentualnie zapytać.

Edited by rex5555

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja chciałem się zaopatrzyć w taboret ale mieszkam w bloku i z tego co się dowiadywałem jest to nielegalne (albo wprowadzono mnie w błąd żebym tego nie robił :okey: ).

Jest nielegalne...

ktos powie czemu niby?

...ze względów bezpieczeństwa. Gaz ziemny jest lżejszy od powietrza i uwolniony zbiera sie pod sufitem, skąd jest odprowadzany przez kratki wentylacyjne na zewnątrz.

Propan-butan jest cięższy od powietrza i ściele sie przy podłodze, spływa do piwnic i tam , jak zapalisz światło, robi bum... no, buuuuuum!...;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coz, cytujac wikipedie

W skali globalnej głównym konsumentem LPG są wciąż gospodarstwa domowe, wykorzystujące gaz przede wszystkim do gotowania (kuchenki gazowe) i ogrzewania (instalacje zbiornikowe na gaz płynny, przenośne ogrzewacze na butle gazowe). Szacuje się, że obecnie ok. 40% gospodarstw domowych korzysta w Polsce z kuchenek zasilanych gazem płynnym z butli. Najpopularniejsze na polskim rynku są butle gazowe o pojemności 11 kg gazu propan-butan, choć zyskują na popularności również butle o pojemności 10 kg gazu propan - wykorzystywane zwłaszcza do piecyków gazowych i promienników ze względu na właściwości propanu (propan-butan zamarza w temperaturze 0 °C a czystego propanu można używać do -40 °C).

nie moge sie zgodzic, gdyz cala Polska uzywa kuchni na propan-butan w blokach co wg Ciebie jest nielegalne. Jesli tak by bylo gaz w butlach 11kg nie powinien byc w ogole stosowany.

Edited by hagar

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie moge sie zgodzic, gdyz cala Polska uzywa kuchni na propan-butan w blokach co wg Ciebie jest nielegalne. Jesli tak by bylo gaz w butlach 11kg nie powinien byc w ogole stosowany.

W blokach nie używa się propanu-butanu tylko gazu ziemnego. Gaz propan butan jeżeli jest stosowany ale raczej w budownictwie jednorodzinnym, gastronomii itp. Jak ktoś używa takiego gazu w kamienicy to nie wiem czy to jest do końca legalne. Poza tym wspomniane butle GPB 11kg mają określony reżim przechowywania. Dlatego nie wolno ich używać w piwnicach, a np. na stacjach benzynowych przechowywane są wyłącznie na zewnątrz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Coz, cytujac wikipedie
W skali globalnej głównym konsumentem LPG są wciąż gospodarstwa domowe, wykorzystujące gaz przede wszystkim do gotowania (kuchenki gazowe) i ogrzewania (instalacje zbiornikowe na gaz płynny, przenośne ogrzewacze na butle gazowe). Szacuje się, że obecnie ok. 40% gospodarstw domowych korzysta w Polsce z kuchenek zasilanych gazem płynnym z butli. Najpopularniejsze na polskim rynku są butle gazowe o pojemności 11 kg gazu propan-butan, choć zyskują na popularności również butle o pojemności 10 kg gazu propan - wykorzystywane zwłaszcza do piecyków gazowych i promienników ze względu na właściwości propanu (propan-butan zamarza w temperaturze 0 °C a czystego propanu można używać do -40 °C).

nie moge sie zgodzic, gdyz cala Polska uzywa kuchni na propan-butan w blokach co wg Ciebie jest nielegalne. Jesli tak by bylo gaz w butlach 11kg nie powinien byc w ogole stosowany.

...nic nam po zgodzie lub jej braku...:) informacji, jaka przytoczyłem, udzielono mi w spółdzielni, gdzie pytałem o możliwość używania gazu z butli w piwnicy... mam tam super pomieszczenie po pralni. Tylko prąd. W piwnicach w ogóle nie wolno używać gazu choć mam w bloku ziemny. Kol. korko... ma rację.

Zauważ też (przynajmniej w moim Toruniu tak jest), że nowo budowanych bloków i kamienic w ogóle nie podłączają do gazu!!! Tylko prąd!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zauważ też (przynajmniej w moim Toruniu tak jest), że nowo budowanych bloków i kamienic w ogóle nie podłączają do gazu!!! Tylko prąd!

To akurat zależy od dewelopera :) Taniej dla niego jest nie podłączać gazu bo wtedy nie trzeba budować drogiej instalacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie moge sie zgodzic' date=' gdyz cala Polska uzywa kuchni na propan-butan w blokach co wg Ciebie jest nielegalne. Jesli tak by bylo gaz w butlach 11kg nie powinien byc w ogole stosowany.[/quote']

W blokach nie używa się propanu-butanu tylko gazu ziemnego. Gaz propan butan jeżeli jest stosowany ale raczej w budownictwie jednorodzinnym, gastronomii itp. Jak ktoś używa takiego gazu w kamienicy to nie wiem czy to jest do końca legalne. Poza tym wspomniane butle GPB 11kg mają określony reżim przechowywania. Dlatego nie wolno ich używać w piwnicach, a np. na stacjach benzynowych przechowywane są wyłącznie na zewnątrz.

A u mnie w mieście w _żadnym_ bloku nie ma instalacji gazowej i _wszędzie_ jest używany propan-butan z butli. Raz tylko do roku (chyba raz) przychodzi Pan z mierniczkiem i przykłada w różnych miejscach, ale przy instalacji na ziemny też zapewne to robi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W blokach nie używa się propanu-butanu tylko gazu ziemnego. Gaz propan butan jeżeli jest stosowany ale raczej w budownictwie jednorodzinnym, gastronomii itp. Jak ktoś używa takiego gazu w kamienicy to nie wiem czy to jest do końca legalne. Poza tym wspomniane butle GPB 11kg mają określony reżim przechowywania. Dlatego nie wolno ich używać w piwnicach, a np. na stacjach benzynowych przechowywane są wyłącznie na zewnątrz.

Jacki Ci odpisal, mam takie same doswiadczenia gdyz w moim rodzinnym bloku od 25 lat uzywa sie propanu-butanu z butli jak i w 80% bloków/kamienic w miescie.

 

Nie wiem jak z piwnicami, nie wypowiadam sie. W mieszkaniu jednak jest to na pewno legalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ważne żeby pomieszczenia były dobrze wentylowane i powyżej poziomu gruntu. PB jest cięższy od powietrza i zbiera się pryz podłodze, dlatego nie można np parkować samochodów zasilanych LPG w garażach podziemnych i garażach z kanałem, bo grozi to nagromadzeniem gazu i wybuchem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.