Jump to content
Sign in to follow this  
rex5555

Browarnik Rex - Skarbnica Receptur

Recommended Posts

Witam

Właśnie dochodzi rok mojej domowej działalności piwowarskiej,

Zdecydowałem się na rozpoczęcie prowadzenia zapisków piwowarskich, lecz nie będzie wyglądać to zwyczajnie, jak dziennik, lecz bardziej jako moja mała "skarbnica receptur", którą to chętnie się podzielę ;)

Wpisy będą pojawiać się raczej rzadko, lecz będą bogate. W założeniu po pięć receptur na wpis.

 

A więc Na zdrowie ;) i do dzieła, pióra, klawiatury!

Share this post


Link to post
Share on other sites

#1 ?Rexa i Gosi? data warzenia: 30.11.2009

Piwo jasne z brew-kitu.

Ekstrakt jasny nachmielony WES 1,7kg

Ekstrakt jasny nienachmielony WES 1,2kg

Woda do 'warzenia' ? 6l. Dopełnione do 23l.

Drożdże Safbrew T-58 1sasz. 11,5g suche, temp 15-24°C

Temperatura zadania drożdży 30°C.

10°Blg początkowe.

Fermentacji burzliwa - 7 dni - 22->19°C

Fermentacja cicha - 7 dni -

2°Blg końcowe.

4,1 %ABV

Surowiec użyty do refermentacji ? suchy ekstrakt słodowy jasny WES ? 200g

Uzyskano 21,5l piwa.

Ocena: Jak na pierwszy wyrób własny, smakowało wybornie. Po wielu zacieranych warkach bym tego nie wypił.

 

#2 ?Ciemne a'la Guinness? data warzenia: 19.12.2009

Piwo ciemne z ekstraktów.

Ekstrakt ciemny nienachmielony WES 2,6kg

Woda do warzenia ? 5l. Dopełnione do 17l.

Chmielenie: 20g Marynka 50', ale faktycznie mogło to być ok 10g.

Drożdże Brewferm TOP 1sasz. 6g suche, temp 18-25°C

Temperatura zadania drożdży 30°C.

13°Blg początkowe.

Fermentacji burzliwa - 4 dni - 17->20,5°C

Fermentacja cicha - 7 dni -

4°Blg końcowe.

4,6 %ABV

Surowiec użyty do refermentacji ? suchy ekstrakt słodowy ciemny WES ? 170g

Uzyskano 16l piwa.

Ocena: Piwko o niebo lepsze niż #1 ? czarne.

 

#3 ?Bursztynowy Pszeniczniak? data warzenia: 07.01.2010

Piwo pszeniczne z ekstraktów.

Ekstrakt pszeniczny nachmielony WES 1,7kg

Ekstrakt bursztynowy nienachmielony WES 1,7kg

Ekstrakt ciemny nienachmielony WES 0,8kg

Woda do warzenia ? 4l. Dopełnione do 16l.

Chmielenie: 20g Marynka 55', ale faktycznie mogło to być ok 15g.

Drożdże Safbrew S-33 1/2sasz. 7g suche, temp 15-24°C

Temperatura zadania drożdży 27°C.

17°Blg początkowe.

Fermentacji burzliwa - 7 dni - 22->19°C

Fermentacja cicha - 14 dni -

6°Blg końcowe.

5,7 %ABV

Surowiec użyty do refermentacji ? suchy ekstrakt słodowy ciemny WES ? 150g

Uzyskano 15l piwa.

Ocena: OK

 

 

#4 ?Rubinowe z miodem? data warzenia: 23.01.2010

Piwo z brew-kita z dodatkiem miodu i dodatkowo chmielone.

Ekstrakt PIWES-04 nachmielony WES 1,7kg

Miód spadziowy 0,3kg

Woda do warzenia ? 8l. Dopełnione do 13l.

Chmielenie: 10g Perle 5'-10'.

Drożdże: Gęstwa 0,5l Safbrew S-33, temp 15-24°C

Temperatura zadania drożdży 26°C.

12°Blg początkowe.

Fermentacji burzliwa - 8 dni - 22->20°C

Fermentacja cicha - 7 dni -

2°Blg końcowe.

5,2 %ABV

Surowiec użyty do refermentacji ? suchy ekstrakt słodowy ciemny WES ? 120g

Uzyskano 12l piwa.

Ocena: Jakieś bez wyrazu.

 

#5?Jasne długie? data warzenia: 12.02.2010

Piwo jasne z ekstraktów.

Ekstrakt jasny nienachmielony WES 4,0kg

Woda do warzenia ? 5l. Dopełnione do 22l.

Chmielenie:

20g Magnum 60'

10g Marynka 30'

10g Perle 30'

20g Hallertau Tradition 10'

Drożdże: Gęstwa 0,7l Safbrew S-33, temp 15-24°C

Temperatura zadania drożdży 28°C.

14°Blg początkowe.

Fermentacji burzliwa - 10 dni -

Fermentacja cicha - 14 dni -

4,5°Blg końcowe.

4,9 %ABV

Surowiec użyty do refermentacji ? suchy ekstrakt słodowy ciemny WES ? 150g oraz jasny 50g.

Uzyskano 20,5l piwa.

Ocena: Przegazowane, mętne poprzez podnoszone drożdże.

#6?Dwa smaki US-05?, ?Dwa smaki S-23? data warzenia: 7.03.2010

Piwo jasne z ekstraktów.

Ekstrakt jasny nienachmielony WES 5,0kg

Woda do warzenia ? ?l. Dopełnione do 26l.

Chmielenie:

17g Magnum 60'

13g Marynka 60'

17g Hallertau Tradition 15'

Warka rozdzielona na dwie, 5l(I) oraz 21l(II)

Drożdże:

(I) Gęstwa 0,3l US-05

(II) S-23 1/2sasz. 6g, suche, temp 10-15°C

Temperatura zadania drożdży 25,5°C.

14°Blg początkowe.

Fermentacji burzliwa - 9 dni - 15->12°C (II)

Fermentacja cicha - 14 dni -

3°Blg końcowe. (I) 5,7 %ABV

4°Blg końcowe. (II) 5,2 %ABV

Surowiec użyty do refermentacji ? suchy ekstrakt słodowy jasny WES (I)50g (II)230g.

Uzyskano 10,5l oraz 23l piwa.

Ocena: Jakieś małe zamieszanie w notatkach, ale piwka były przyzwoite jak na ekstraktowe!

 

Przepraszam za ogólny bałagan w tych przepisach, ale nie uważam by były jakieś szczególne. Kolejne z zacieraniem będą bardziej uporządkowane i bardziej przejrzyste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czas na zacieranie!

Po stopniowym wdrażaniu się w tajniki piwowarstwa domowego i kompletowaniu sprzętu, przyszła pora na kolejny krok naprzód. Pora również na zmianę lokum z kuchnii do piwnicy/garażu, ze względu na zmianę techniki.

 

data warzenia: 21.03.2010

#7 Lekki Lager

 

Woda:

- do zacierania - 13l

- do wysładzania- ?

 

Słody:

3kg Monachijski

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na ?°C

64°C 60'

75°C 15'

79°C ->filtracja

 

Chmielenie:

30g Marynka 60'

10g Lubelski 15'

 

Drożdże:

WY2308 Munich Lager

0,5l gęstwy

temp 9-13°C

 

Ilość brzeczki 17l

Temperatura zadania drożdży 19°C

9,5°Blg początkowe

3°Blg końcowe

3,4 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 7 dni

- cicha - 12 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

170g - eskstrakt sproszkowany jasny WES

Uzyskano 16l piwa

 

Uwagi:

Pierwsza degustacja była dość wcześnie i stwierdziłem, że piwo jest niezbyt dobre, trochę przechmielone, poszło w zapomnienie. Po kolejnym odkryciu go zostało wywyższone pod niebiosa.

Pyszny lekki lagerek, znakomicie ułożony. Z czystym sumieniem mogę polecić tą recepturę.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 3.04.2010

#8 Pszeniczka

 

Woda:

- do zacierania - 15l

- do wysładzania- 20l (całości nie użyłem)

 

Słody:

4kg Pszeniczny

1kg Pale Ale

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 41°C

44°C 25'

52°C 5'

62°C 20'

72°C 40'

78°C ->filtracja

 

Chmielenie:

10g Marynka 60'

20g Marynka 15'

 

Drożdże:

WB-06

0,5l gęstwy

temp 15-24°C

 

Ilość brzeczki 24l

Temperatura zadania drożdży 25°C

13,5°Blg początkowe

3°Blg końcowe

5,4 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 14 dni

- cicha - brak

 

Surowiec użyty do refermentacji:

115g - eskstrakt sproszkowany jasny WES

85g - glukoza

Uzyskano 23l piwa

 

Uwagi:

Pierwsza pszeniczka z zacierania z dużym udziałem słodu pszenicznego 80%. Bardzo mi smakowała, często wracam do tej receptury z lekką modyfikacją. Mogę polecić tą recepturę.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 8.04.2010

#9 Budvar

 

Woda:

- do zacierania - 16l

- do wysładzania- 20l (całości nie użyłem)

 

Słody:

2,5kg Monachijski

2,5kg Pale Ale

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na ?°C

62°C 40'

72°C 19'

78°C ->filtracja

 

Chmielenie:

40g Marynka 60'

30g Marynka 30'

30g Lubelski 10'

 

Drożdże:

WY2000 Budvar Lager

0,2l gęstwy

temp 9-13°C

 

Ilość brzeczki 21l

Temperatura zadania drożdży 20-30°C

13°Blg początkowe

2,5°Blg końcowe

5,4 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 12 dni

- cicha - 16 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

100g - 850ml brzeczki z 0,6kg słodu monachijskiego 21°Blg

20g - glukoza

90g - miód spadziowy

Uzyskano 22,5l piwa

 

Uwagi:

Fajny lager, przegazowany.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 20.04.2010

#10 Pszeniczne mętne

 

Woda:

- do zacierania - 12l

- do wysładzania- 15l

 

Słody:

2kg Pale Ale

1,92kg Pszeniczny

 

Surowce niesłodowe:

85g Barwiący 1400EBC

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 47°C

44°C 30'

52°C 10'

62°C 12'

72°C 35' -> barwiący

78°C ->filtracja

 

Chmielenie:

10g Marynka 60'

15g Marynka 20'

5g Lubelski 5'

 

Drożdże:

WB-06

0,3l gęstwy, 0,5l starter

temp 15-24°C

 

Ilość brzeczki 18l

Temperatura zadania drożdży 27°C

12°Blg początkowe

2°Blg końcowe

5,2 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 12 dni

- cicha - brak

 

Surowiec użyty do refermentacji:

150g - 2l brzeczki z 0,4kg słodu pale ale 9°Blg

Uzyskano 20l piwa

 

Uwagi:

Paniom smakowało.

Edited by rex5555

Share this post


Link to post
Share on other sites

data warzenia: 10.05.2010

#11 Dry Stout

 

Woda:

- do zacierania - 20l

- do wysładzania- 20l (całości nie użyłem)

 

Słody:

4kg Pale Ale

30g Coffee Light 250EBC

2 garści Monachijski

 

Surowce niesłodowe:

500g Kasza jęczmienna

300g Barwiący 1400EBC

200g Jęczmień palony 1000EBC

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 65°C

67°C 90-120' do negatywnej ->barwiący

76°C ->filtracja

 

Chmielenie:

15g Marynka 60'

10g Styrian Goldings 20'

 

Drożdże:

WY1084 Irish Ale

15ml drożdży, 1l starter

temp 16-22°C

 

Ilość brzeczki 24l

Temperatura zadania drożdży 30°C

11°Blg początkowe

4°Blg końcowe

3,7 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 10 dni

- cicha - 10 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

200g - glukoza

Uzyskano 26l piwa

 

Uwagi:

Wytrawny, czarny jak smoła Stout. W smaku palony. Super - może dlatego że uwielbiam Guinnessa.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 15.05.2010

#12 Irish Red Ale

 

Woda:

- do zacierania - 18l

- do wysładzania- 18l (całości nie użyłem)

 

Słody:

3kg Pale Ale

1kg Carared 50EBC

 

Surowce niesłodowe:

500g Kasza jęczmienna

35g Jęczmień palony 1000EBC

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 54°C

52°C 20'

66°C 43'

72°C 30' do negatywnej

76°C ->barwiący -> filtracja

 

Chmielenie:

8g Marynka 60'

12g Marynka 30'

10g Styrian Goldings 10'

 

Drożdże:

WY1084 Irish Ale

10ml drożdży, 1l starter

temp 16-22°C

 

Ilość brzeczki 18l

Temperatura zadania drożdży 15°C

12°Blg początkowe

4°Blg końcowe

4,2 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 10 dni

- cicha - 12 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

69g - 1l brzeczki #12 12°Blg

50g - 0,5l brzeczki barwiącej 13°Blg (?)

2ml - barwnik spożywczy czerwony

Uzyskano 20l piwa

 

Uwagi:

Jak widać kolor lekko oszukany barwnikiem ;), poprzez dodatkowy barwiący trochę za ciemne wyszło. Piwko niczego sobie.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 29.05.2010

#13 PŠ

 

Woda:

- do zacierania - 15l - w tym 1,5l tesco value gazowana

- do wysładzania- 20l (całości nie użyłem)

 

Słody:

4kg Pszeniczny

1kg Pilzeński

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 44°C

44°C 25'

52°C 5'

62°C 20'

72°C 40'

78°C -> filtracja

 

Chmielenie:

10g Marynka 50'

20g Marynka 15'

 

Drożdże:

WB-06

1/4sasz. 3g, 1,5l starter

temp 15-24°C

 

Ilość brzeczki 22l

Temperatura zadania drożdży 24°C

11°Blg początkowe

2°Blg końcowe

4,7 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 8 dni

- cicha - 5 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

152g - 2l brzeczki #13 11°Blg

Uzyskano 24,5l piwa

 

Uwagi:

Podobne do #8, Dobre.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 6.06.2010

#14 Ale

 

Woda:

- do zacierania - 20l

- do wysładzania- 18l (całości nie użyłem)

 

Słody:

2,3kg Pale Ale

2kg Pilzeński

0,3kg Karmelowy własny (pilz)

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 64°C

67°C 90' do negatywnej

75°C -> filtracja

 

Chmielenie:

20g Marynka 60'

20g Lubelski 30'

10g Lubelski 5'

 

Drożdże:

WY1084 Irish Ale

10ml drożdży, 1l starter

temp 16-22°C

 

Ilość brzeczki 19l

Temperatura zadania drożdży ~30°C

12,5°Blg początkowe

3°Blg końcowe

4,9 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 7 dni

- cicha - 9 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

155g - 2l brzeczki #14 12°Blg

Uzyskano 21l piwa

 

Uwagi:

Początkowo nic szczególnego, ale gdy to piwko się ułożyło uważam je za jedno z lepszych w mojej karierze. Polecam tą recepturę!

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 16.06.2010

#15 Owsiane

 

Woda:

- do zacierania - 27l (~22l + 5l kleiku)

- do wysładzania- 15l (całości nie użyłem)

 

Słody:

4kg Pilzeński

0,5kg Monachijski

0,5kg Karmelowy własny (pilz)

 

Dodatki niesłodowe:

1kg Płatki owsiane błyskawiczne

300g Jęczmień palony

200g Barwiący

200g Pszenica

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 60°C

72°C 60' -> filtracja

 

Chmielenie:

30g Marynka 80'

20g Lubelski 5'

 

Drożdże:

WY1084 Irish Ale

gęstwa , ~1l starter

temp 16-22°C

 

Ilość brzeczki ~23l

Temperatura zadania drożdży 24°C

14,5°Blg początkowe

7,5°Blg końcowe

3,6 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 7 dni

- cicha - 9 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

135g - 3l brzeczki #15 11°Blg

Uzyskano 24l piwa

 

Uwagi:

Piwko ciekawe, lecz z błędami. Przegazowane, źle obliczony surowiec do refermentacji. Były chyba ze 2 granaty, bardziej straszaki, po czym wszystkie butelki odgazowałem. Brak piany. Dodatkowo w niektórych butelkach jakby delikatne oznaki infekcji, leciutko wyczuwalne.

Pozostało kilka buteleczek i na dzień 15.11.2010 - 4°Blg czyli prawdziwe Blg końcowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

data warzenia: 18.06.2010

#16 Wylony Stefan

 

Woda:

- do zacierania - 16l

- do wysładzania- 10l

 

Słody:

4kg Pszeniczny

1kg Pilzeński

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 68°C

73°C 55' -> filtracja

 

Chmielenie:

22g Lubelski 40'

 

Drożdże:

WY3068 Weihenstephan Weizen

gęstwa , 1,5l starter

temp 18-24°C

 

Ilość brzeczki ?l

Temperatura zadania drożdży 26°C

14°Blg początkowe

6°Blg końcowe

4,1 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 6 dni

- cicha - brak

 

Surowiec użyty do refermentacji:

58g - 1l brzeczki #14 12°Blg

100g - glukoza

Uzyskano 15l piwa (5l straty - wyloło się)

 

Uwagi:

Znowu przegazowane, butelkowane przy wysokim Blg.

Dodatkowo z brzydkim zapachem. Może to cecha drożdży.

Szybko zeszło i spokój.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 3.07.2010

#17 Brakujące ogniwo

 

Woda:

- do zacierania - 22l

- do wysładzania- 27l

 

Słody:

6kg Pilzeński

0,5 Karmelowy własny

 

Surowce niesłodowe:

1kg Kasza jęczmienna kleikowana

270g Jęczmień palony

200g Barwiący

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 69°C

67°C 90'

76°C -> filtracja

 

Chmielenie:

40g Marynka 50'

30g Lubelski 10'

1l Ekstrakt barwiący własny 13°Blg

 

Drożdże:

WY1084 Irish Ale

gęstwa, 1,5l starter

temp 16-22°C

 

Ilość brzeczki 18l

Temperatura zadania drożdży 28°C

19°Blg początkowe

4,5°Blg końcowe

7,5 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 6 dni

- cicha - 12 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

170g - 1,5l brzeczki #17 17°Blg

Uzyskano 19,5l piwa

 

Uwagi:

Piwo w stylu Foreign Extra Stout, im starsze tym lepsze, do dziś trzymam jak skarb na specjalne okazje. Polecam tą recepturę.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 3.07.2010

#17B Nocny Stróż

 

Jest to cieńkusz z warki #17 Brakujące ogniwo

 

Chmielenie:

25g Northern Brewers 35'

 

Drożdże:

WY1084 Irish Ale

gęstwa, 0,5l starter

temp 16-22°C

 

Ilość brzeczki 16l

Temperatura zadania drożdży 29°C

7°Blg początkowe

2°Blg końcowe

2,6 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 6 dni

- cicha - 7 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

88g - 2l brzeczki #17B 7°Blg

Uzyskano 17l piwa

 

Uwagi:

Początkowo wodnite, gorzkawe, ale czas sprawił że piwko pokazało ząbki. Do dziś trzymam parę butelczyn jak skarb. Piękna piana, smaczne, ułożona goryczka. Trudne do powtórzenia.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 18.07.2010

#18 Belg + #18 Belg dębowy

 

Woda:

- do zacierania - 18l

- do wysładzania- 16l

 

Słody:

4kg Pilzeński

0,5kg Monachijski

0,3kg Karmelowy własny

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 66°C

66°C 60'

73°C 10'

76°C -> filtracja

 

Chmielenie:

10g Magnum 60'

21g Marynka 20'

3g mech irlandzki 10'

15g Styrian Goldings 7-8'

13g Lubelski 2-3'

 

Drożdże:

WLP550 Belgian Ale

gęstwa, 2-3l starter

temp 20-26°C

 

Ilość brzeczki 22l

Temperatura zadania drożdży 24°C

13,5°Blg początkowe

2,5°Blg końcowe

5,7 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 7 dni

- cicha - 14 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

172g - 2,5l brzeczki #18 10°Blg

Uzyskano 23,5l piwa

 

Uwagi:

Fajne piwko w stylu belgijskim. Do 15 butelek dodane płatki dębowe mocno palone amerykańskie.

Specjalnie nie wyczuwam różnicy w piwku z drewnem a w piwku bez.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 26.07.2010

#19 Milk Stout

 

Woda:

- do zacierania - 18l

- do wysładzania- 14l

 

Słody:

3,5kg Pilzeński

0,5kg Pszeniczny

 

Surowce niesłodowe:

500g Pszenica

200g Jęczmień palony

150g Barwiący

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 66°C

72°C 60'

77°C -> filtracja

 

Chmielenie:

10g Northern Brewers 60'

10g Marynka 60'

500g Laktoza 10'

10g Lubelski 5'

 

Drożdże:

WY1084 Irish Ale

gęstwa, 1l starter

temp 16-22°C

 

Ilość brzeczki 17l

Temperatura zadania drożdży 28°C

13,5°Blg początkowe - 16°Blg z laktozą

5°Blg końcowe - 7,5°Blg z laktozą

4,2 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 5 dni

- cicha - 14 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

120g - 2l brzeczki #19 11°Blg

Uzyskano 19,5l piwa

 

Uwagi:

Piwko udane, zacierane na słodko, czyli by można było się nim "najeść". Pomimo wysokiego Blg przy rozlewie nie ma obawy, że będzie przegazowane, jest wręcz słabo nagazowane, czyli jak być powinno. Polecam tą recepturę.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 16.08.2010

#20 Wit-a-mina

 

Woda:

- do zacierania - 25l (w tym 6l kleik)

- do wysładzania- 15l

 

Słody:

3kg Pilzeński

+2kg Pilzeński*

 

Surowce niesłodowe:

3kg Pszenica

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 56°C

54°C 15'

63°C 10'

72°C 40' -> filtracja

 

Chmielenie:

25g Lubelski 40'

75g Skórka świeżej pomarańczy 15'

10g Kolendra 15'

10g Hallertau Mittlefruh 5'

45g Skórka świeżej pomarańczy 3'

5g Kolendra 3'

 

Drożdże:

WLP550 Belgian Ale

gęstwa, 1l starter

temp 20-26°C

 

Ilość brzeczki 22l

Temperatura zadania drożdży 27°C

15°Blg początkowe

4°Blg końcowe

5,7 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 8 dni

- cicha - 8 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

132g - 1,5l brzeczki #20 14°Blg

Uzyskano 22l piwa

 

Uwagi:

Piwko dobre, orzeźwiające. Drobne problemy przy zacieraniu.

*Dodatkowo 2kg słodu dosypane podczas zacierania z powodu pozytywnej próby jodowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

data warzenia: 24.08.2010

#21 Weizen karmelkowy

 

Woda:

- do zacierania - 20l

- do wysładzania- 16l

 

Słody:

4kg Pszeniczny

1kg Pilzeński

1kg Karmelowy własny

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 45°C

44°C 90'

72°C 60'

75°C -> filtracja

 

Chmielenie:

20g Lubelski 60'

 

Drożdże:

WB-06

1g suche, 1l starter

temp 15-24°C

 

Ilość brzeczki 20l

Temperatura zadania drożdży 26°C

16°Blg początkowe

5,5°Blg końcowe

6 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 12 dni

- cicha - brak

 

Surowiec użyty do refermentacji:

145g - 2l brzeczki #21 13°Blg

Uzyskano 22l piwa

 

Uwagi:

Stworzyłem granaty! Nieświadom porozdawałem je. Czekało mnie po nich sporo sprzątania. Całe szczęście tylko jeden obdarowany miał też taki przykry przypadek ze sprzątaniem, całe szczęście że nikt nie ucierpiał. Niech to będzie jako przestroga.

Poza całym zamieszaniem piwko smaczne.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 31.08.2010

#22 Easy Ale

 

Woda:

- do zacierania - 20l

- do wysładzania- 11,5l

 

Słody:

5,5kg Monachijski

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 65°C

65°C 60'

73°C 20' -> filtracja

 

Chmielenie:

25g Northern Brewers 60'

20g Spalter 10'

3g Mech irlandzki 10'

 

Drożdże:

WY1318 London III Ale

70-80ml, 0,5l starter

temp 18-23°C

 

Ilość brzeczki 17l

Temperatura zadania drożdży 21°C

16°Blg początkowe

3,8°Blg końcowe

6,3 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 11 dni

- cicha - 27 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

104g - 1,25l brzeczki #22 13°Blg

Uzyskano 18l piwa

 

Uwagi:

Piwko proste do powtórzenia. Trochę przydługa fermentacja z powodu leniwych drożdży.

Czeka na czasy świetności.

EDIT:05.02.2011 Piwo z posmakami chlebowymi.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 12.09.2010

#23 Strong Ejl

 

Woda:

- do zacierania - 21,5l (w tym 5,5l kleiku)

- do wysładzania- 22l

 

Słody:

3,4kg Monachijski

3kg Pilzeński

1kg Pszeniczny

0,43 Karmelowy własny

+200g Pilzeński (w kleiku)

 

Surowce niesłodowe:

1kg Jęczmień

1kg Pszenica

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 50°C

64°C 90'

73°C 10' -> filtracja

 

Chmielenie:

30g Magnum 60'

30g Lubelski 10'

20g Lubelski 5'

 

Drożdże:

WLP550 Belgian Ale

gęstwa, 0,5l starter

temp 20-26°C

 

Ilość brzeczki 12l

Temperatura zadania drożdży 22°C

24°Blg początkowe

6,5°Blg końcowe

9,5 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 17 dni

- cicha - 14 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

62g - 0,5l brzeczki #23 20°Blg

Uzyskano 11l piwa

 

Uwagi:

Piwko mocne, czeka na styczeń-Pępkowe.

EDIT:05.02.2011 Na szybko nazwane Pępkowe 6.01.2011. "Zużyte" z okazji narodzin mojego pierworodnego. ;)

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 12.09.2010

#23B Stronk

 

Jest to cieńkusz z warki #23 Strong Ejl

 

Chmielenie:

Wszystkie chmiele z #23 60'

20g Marynka 30'

15g Lubelski 2'

 

Drożdże:

WY1318 London III Ale

gęstwa

temp 18-23°C

 

Ilość brzeczki 14l

Temperatura zadania drożdży 21°C

8°Blg początkowe

2,5°Blg końcowe

3 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 10 dni

- cicha - brak

 

Surowiec użyty do refermentacji:

62g - 1,5l brzeczki #23B 7°Blg

Uzyskano 14,5l piwa

 

Uwagi:

Jak narazie mocno przechmielone, nie wiem co mnie tknęło wrzucić do chmielenia wygotowane chmiele z warki bazowej. Póki co pijalne tylko z sokiem, może troszkę się ułoży.

EDIT:05.02.2011 Układa się w smaku, przechmielenia już tak bardzo nie czuć, w każdym bądź razie nie przeszkadza.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 3.10.2010

#24 Ale Hameryka

 

Woda:

- do zacierania - 17l

- do wysładzania- 15l

 

Słody:

5kg Pilzeński

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 65°C

68°C 60'

76 -> filtracja

 

Chmielenie:

30g Hallertau Tradition 60'

30g Hallertau Tradition 3'

 

Drożdże:

WY1056 American Ale

50ml, 0,5l starter

temp 15-22°C

----------------------------

WB-06 *

gęstwa

temp 15-24°C

 

Ilość brzeczki 20l

Temperatura zadania drożdży 24°C

12,5°Blg początkowe

2,5°Blg końcowe

5,2 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 22 dni

- cicha - 14 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

85g - 1l brzeczki #24 12°Blg

Uzyskano 21l piwa

 

Uwagi:

Piwko jaśniutkie, mętne poprzez dodatkowe drożdże, które mają skłonność do zmętniania brzeczki.

* Jak się okazało drożdże nie chciały ruszyć nawet po 9dniach fermentacji, ratując sytuację wlałem inną gęstwę. Piwo z tego będzie ale zamiary były inne.

EDIT:05.02.2011 Jak się okazuje wyszło bardzo ciekawe piwko. Jasne, mętne, bardzo kwaskowate.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 18.10.2010

#25 Wielozbożowe

 

Woda:

- do zacierania - 17l

- do wysładzania- 10l

 

Słody:

2kg Pilzeński

1kg Monachijski

1kg Pszeniczny

0,25kg Wędzony

0,25kg Żytni

 

Surowce niesłodowe:

500g Żyto

250g Ryż

200g Płatki owsiane

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 46°C

44°C 20'

52°C 5'

63°C 20'

73°C 40'

78 -> filtracja

 

Chmielenie:

17g Hallertau Tradition 30'

7g Spalter 30'

25g Lubelski 5'

 

Drożdże:

WB-06

1/2sasz 5g, 0,5l starter

temp 15-24°C

----------------------------

S-23

1/2sasz 5g, 0,5-1l starter

temp 10-15°C

 

Ilość brzeczki ~20l

Temperatura zadania drożdży ~15°C

13,5°Blg początkowe

3,5°Blg końcowe

5,3 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 7 dni

- cicha - 16 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

130g - 1,5l brzeczki #25 12,5°Blg

starter z S-23

Uzyskano 21,5l piwa

 

Uwagi:

Piwo fermentowane na drożdżach pszenicznych, by urozmaicić bukiet i złożoność.

Refermentacja na dolniakach i w niskiej temperaturze, by drożdże dolnej fermentacji bardziej urozmaiciły piwko oraz dłużej zachowało swą niepowtarzalność smakową i trwałość. Takie cele, zobaczymy co wyjdzie.

EDIT:05.02.2011 Założenia co do tej receptury nawet się potwierdzają, choć przydałaby się opinia kogoś z lepiej wyczulonymi kubkami smakowymi.

Według mnie trochę za dużo wędzonego, choć może piwo jeszcze dojrzeje i ten posmak zejdzie na dalsze plany.

Edited by rex5555

Share this post


Link to post
Share on other sites
Marcin, a gdzie reszta przepisów?

W toku, muszą swoje odczekać przed wklepaniem, Tak jak wnioski w urzędach. :(

Cierpliwości

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 26.10.2010

#26 Świąteczne

 

Woda:

- do zacierania - 20l

- do wysładzania- ?

 

Słody:

2,5kg Pilzeński

2,5kg Monachijski

 

Surowce niesłodowe:

100g Barwiący

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na ?°C

63°C 30'

73°C 30'

77°C -> filtracja

 

Chmielenie:

15g Perle 30'

15g Hallertau Tradition 10'

10g Cynamon 3'

10g Goździki 3'

10g Kardamon 3'

10g Pieprz 3'

15g Gałka Muszkatołowa 3'

15g Imbir 3'

15g Kolendra 3'

~60g Skórka świerzej pomarańczy 3'

 

Drożdże:

T-58

1saszetka, suche

temp 15-24°C

 

Ilość brzeczki 18l

Temperatura zadania drożdży 10-15°C

14°Blg początkowe

5°Blg końcowe

4,8 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 6 dni

- cicha - brak

 

Surowiec użyty do refermentacji:

70g - 1l brzeczki #26 13°Blg

100ml drożdży WY1318 London III Ale

Uzyskano 18l piwa

 

Uwagi:

Nie zapisałem dokładnej wagi skórki pomarańczy, ale było to z dwóch średnio-dużych owoców.

Ja nazywałem je 'piernikiem w płynie'. Sam nie jestem miłośnikiem tego typu smaków, z założenia było do rozdania.

Dodam, że osobiście nie lubię tych drożdży (T-58) ale w tym przypadku spisały się na medal.

Warka udana. Chwalona. Mogę polecić tę recepturę.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 11.11.2010

#27 Żytnie

 

Woda:

- do zacierania - 28l (w tym 5l kleiku)

- do wysładzania- 7l

 

Słody:

4,5kg Pilzeński

2kg Żytni

 

Dodatki niesłodowe:

1kg Żyto - kleikowane

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 60°C

65°C 30'

72°C 30'

78°C 5' -> filtracja

 

Chmielenie:

10g Magnum 60'

15g Spalter 15'

10g Spalter 1'

 

Drożdże:

WY1728 Scottish Ale

50ml, 0,5l starter

temp 13-24°C

 

Ilość brzeczki 13l

Temperatura zadania drożdży 20°C

17°Blg początkowe

5°Blg końcowe

6,2 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 8 dni

- cicha - 13 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

75g - 1l brzeczki #27 16°Blg

0,5l wody

Uzyskano 12l piwa

 

Uwagi:

Filtracja koszmar. Może i z mojej głupoty. Sądząc, iż 1 wężyk z oplotu fajnie filtruje to 5 wężyków przefiltruje lepiej, nic bardziej mylnego.

Gdy filtracja siadła, dodatkowo zatarłem 2kg pilzeńskiego (zawarte w recepturze). Nic to nie dało, po prostu mieszałem i "filtrowałem".

Filtrat max mętny, nawet z drobinami młóta, co odbiło się na efekcie końcowym.

Od tego czasu używam filtratora z ponacinanej rurki miedzianej.

Choć z tą warką były szopki to uważam piwo za dobre.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 19.11.2010

#28 Wędzone

 

Woda:

- do zacierania - 15l

- do wysładzania- 15l

 

Słody:

2kg Wędzony

2kg Pszeniczny

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 61°C

64°C 30'

72°C 30'

76°C 5' -> filtracja

 

Chmielenie:

20g Marynka 60'

25g Lubelski 10'

 

Drożdże:

WY1728 Scottish Ale

gęstwa

temp 13-24°C

 

Ilość brzeczki 16l

Temperatura zadania drożdży ~10°C

13°Blg początkowe

4°Blg końcowe

4,6 %ABV

3,6 %ABV po rozcieńczeniu

 

Fermentacja:

- burzliwa - 8 dni

- cicha - 16 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

?g - 2l brzeczki #28 11°Blg

5l - woda

Uzyskano 23l piwa

 

Uwagi:

Wiem rozcieńczanie gotowego piwa woła o pomstę do nieba, ale miało być coś a'la Grodzisz, a więc lekkie.

Tak naprawdę to uwarzyłem je z ciekawości, nie przepadam za takimi smaczkami. Zmarnować się nie zmarnuje.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 27.11.2010

#29 Cerne

 

Woda:

- do zacierania - 25l

- do wysładzania- ?l

 

Słody:

3,5 Monachijski

2kg Pilzeński

 

Dodatki niesłodowe:

100g Barwiący

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 34°C

31°C 180'

67°C 60'

76 -> barwiący -> filtracja

 

Chmielenie:

40g Sybilla 75'

20g Sybilla 20'

10g Perle 3'

 

Drożdże:

WY2124 Bohemian Lager

50ml gęstwy , 4l starter

temp 9-14°C

 

Ilość brzeczki 22l

Temperatura zadania drożdży 16°C

12°Blg początkowe

2°Blg końcowe

5,2 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 10 dni

- cicha - 24 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

122g - 1,4l brzeczki #29 12°Blg

Uzyskano 23l piwa

 

Uwagi:

Brak.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 8.12.2010

#30 California Sunrise

 

Woda:

- do zacierania - 20l

- do wysładzania- 16l

 

Słody:

5kg Pilzeński

 

Surowce niesłodowe:

5ml Świerzy sok z cytryny

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 56°C

63°C 80'

72°C 10'

76 -> filtracja

 

Chmielenie:

30g Northern Brewers 60'

4g Mech Irlandzki 10'

30g Hersbrucker 5'

 

Drożdże:

WY2112 California Lager

50ml, 4l starter

temp 14-20°C

 

Ilość brzeczki 23,5l

Temperatura zadania drożdży 17°C

10°Blg początkowe

2,5°Blg końcowe

3,9 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 9 dni

- cicha - 12 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

128g - 2l brzeczki #39 10°Blg

Uzyskano 24l piwa

 

Uwagi:

Piwo w kierunku na Amerykańskiego Lekkiego Lagera.

Co prawda powinno jeszcze swoje dojrzeć, ale już efekty są zadowalające.

Mogę polecić tę recepturę.

Edited by rex5555

Share this post


Link to post
Share on other sites

data warzenia: 30.12.2010

#31 Szkot

 

Woda:

- do zacierania - 20l

- do wysładzania- 15l

 

Słody:

5kg Monachijski

0,2kg Pilzeński

 

Surowce niesłodowe:

90g Jęczmień palony

50g Barwiący

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 65°C

67°C 60' -> barwiący

73°C 5'

76°C -> filtracja

 

Chmielenie:

40g Marynka(Jejski) 80'

30g Hallertau Tradition 3'

 

Drożdże:

WY1728 Scottish Ale

gęstwa, 3l starter

temp 13-24°C

 

Ilość brzeczki 21l

Temperatura zadania drożdży 19°C

13,5°Blg początkowe

3,5°Blg końcowe

5,2 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 7 dni

- cicha - 16 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

108g - 1,5l brzeczki #31 11,5°Blg

Uzyskano 22l piwa

 

Uwagi:

Fajny czarny ejl, prawie jak stout. Jak mam ochotę na ciemne to jak znalazł.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 15.01.2011

#32 Nowe Życie

 

Woda:

- do zacierania - 20l

- do wysładzania- 13l

 

Słody:

4kg Pilzeński

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 33°C

32°C 40'

67°C 60'

76°C -> filtracja

 

Chmielenie:

15g Perle 60'

15g Hallertau Tradition 10'

 

Drożdże:

WY2035 American Lager

50ml, 3l starter

temp 9-14°C

 

Ilość brzeczki 21l

Temperatura zadania drożdży 22°C

11,5°Blg początkowe

2,5°Blg końcowe

2°Blg Próba drożdżowa

4,6 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 10 dni

- cicha - 20 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

140g - 2,35l brzeczki #32 9°Blg

Uzyskano 23l piwa

 

Uwagi:

Fajny jasny amerykan, bukiet inny niż na drożdżach pochodzenia europejskiego.

Smaczne.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 28.01.2011

#33 Kremowe

 

Woda:

- do zacierania - 30l

- do wysładzania- 7l

 

Słody:

3kg Monachijski

2kg Pilzeński

0,5kg Pszeniczny

0,2 Żytni

 

Surowce niesłodowe:

200g Kasza jęczmienna

50g Barwiący własny

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 66°C

67°C 60'

75°C -> filtracja

 

Chmielenie:

20g Sybilla 60'

25g Hallertau Tradition 15'

 

Drożdże:

WY2112 California Lager

gęstwa, 2,5l starer

temp 14-20°C

 

Ilość brzeczki 23,5l

Temperatura zadania drożdży 13°C

13°Blg początkowe

4°Blg końcowe

2,8°Blg Próba drożdżowa

4,7 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 6 dni

- cicha - 25 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

155g - 2,3l brzeczki #33 11°Blg

Uzyskano 25l piwa

 

Uwagi:

Super piwko, ciekawe, smakuje nawet jako świeże.

Jedyne co mu brakuje to podpięcia pod butlę z azotem, by uzyskać pianę-beton.

Mogę polecić tą recepturę.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 19.02.2011

#34 Szkockie beczkowe

 

Woda:

- do zacierania - 20l

- do wysładzania- 14l

 

Słody:

4kg Monachijski

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 60°C

67°C 60'

76 -> filtracja

 

Chmielenie:

40g Sybilla 30'

 

Drożdże:

WY1728 Scottish Ale

gęstwa , 5l starter

temp 13-24°C

 

Ilość brzeczki 29l

Temperatura zadania drożdży 9°C

11°Blg początkowe

1,7°Blg końcowe

2°Blg Próba drożdżowa (?)

4,8 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 11 dni + płatki dębowe mocno palone - 25g

- cicha - 24 dni + płatki dębowe średnio palone - 40g

 

Surowiec użyty do refermentacji:

155g - 2,45l brzeczki #34 10°Blg

Uzyskano 29l piwa

 

Uwagi:

Słód drobno ześrutowany. Płatki dębowe wcześniej sterylizowane w alkoholu ~50%

Czuć beczką. Bukiet ciekawy, zawiły jak dla mnie.

To mój drugi eksperyment z płatkami dębowymi, stwierdzam że większa ich ilość daje efekt.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 9.03.2011

#35 Czi Pomagery

Woda:

- do zacierania - 23l

- do wysładzania- 10l

 

Słody:

3,5kg Pilzeński

0,25kg Monachijski

0,25 Pszeniczny

0,25kg Zakwaszający własny (pilzeński)

 

Surowce niesłodowe:

0,5kg Ryż

 

Kleikowanie:

Skład: Ryż, słód Pilzeński(garść)

Ilość wody: 3l

Czas gotowania: 15'

Temp:100°C

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 65°C

66°C 75'

70 -> filtracja

 

Chmielenie:

30g Marynka(Jejski) 60'

20g Hallertau Tradition 5'

 

Drożdże:

WY2035 American Lager

gęstwa, 4l starter

temp 9-14°C

 

Ilość brzeczki 26l

Temperatura zadania drożdży 18°C

11,5°Blg początkowe

1°Blg końcowe

0,5°Blg Próba drożdżowa

5,5 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 9 dni

- cicha - 18 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

175g - 2,3l brzeczki #35 10°Blg

Zakładane nasycenie: 2,7 v/v

Uzyskano 27l piwa

 

Uwagi:

Bardzo dobrze zbalansowane i delikatne piwko.

Najciekawsze, że w smaku przypomina standardowe piwa sklepowe - w dobrym tego słowa znaczeniu.

Za kluczowe uważam szczep drożdży, zacieranie i dodatek ryżu.

Mogę polecić tą recepturę.

Edited by rex5555

Share this post


Link to post
Share on other sites

data warzenia: 9.04.2011

#36 Chmielnik

 

Woda:

- do zacierania - 23l

- do wysładzania- 7l

 

Słody:

3kg Pszeniczny

2kg Monachijski

0,5kg Pilzeński

0,23 Coffee Light

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 40°C

42°C 60'

67°C 60'

76°C -> filtracja

 

Chmielenie:

5g Magnum 2009 60'

8g Marynka 2009 50'

10g Sybilla 2010 40'

10g Perle 2010 30'

15g Lubelski 2009 20'

15g Hallertau2010 10'

 

Drożdże:

WY2112 California Lager

gęstwa, ~3l starter

temp 14-20°C

 

Ilość brzeczki 19l

Temperatura zadania drożdży 14°C

16°Blg początkowe

4,5°Blg końcowe

6,0 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 7 dni

- cicha - 22 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

82g - 1l brzeczki #36 14°Blg

Zakładane nasycenie: 2-2,2v/v

Uzyskano 19,5l piwa

 

Uwagi:

Treściwe, z bogatym bukietem goryczkowo-aromatycznym.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 20.04.2011

#37 Max

 

Woda:

- do zacierania - 28l

- do wysładzania- 7l

 

Słody:

4kg Pszeniczny

0,4kg Pilzeński

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 43°C

42°C 60'

68°C 60'

72°C -> filtracja

 

Chmielenie:

10g Sybilla 40'

10g Hallertau Tradition 2'

 

Drożdże:

WY3068 Weihenstephan Weizen

gęstwa, 6l starter

temp 18-24°C

 

Ilość brzeczki 28l

Temperatura zadania drożdży 26°C

11°Blg początkowe

2°Blg końcowe

4,6 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 10 dni

- cicha - brak

 

Surowiec użyty do refermentacji:

170g - 2,5l brzeczki #37 10°Blg

Uzyskano 28l piwa

 

Uwagi:

Dobra pszeniczka, ok 90% pszenicy w zasypie, jeszcze pozostaje mi spróbować uwarzyć 100%

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 15.05.2011

#38 Dunkelweizen

 

Woda:

- do zacierania - 28l

- do wysładzania- 6l

 

Słody:

3,8kg Pszeniczny

1kg Pilzeński

 

Surowce niesłodowe:

200g Pszenica palona 900-1200EBC

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 40°C

43°C 40'

69°C 60' -> barwiący

72°C -> filtracja

 

Chmielenie:

10g Perle 60'

15g Hallertau Tradition 2'

5g Hallertau Tradition 0' 90°C

 

Drożdże:

WY3068 Weihenstephan Weizen

gęstwa, 2,5l starter

temp 18-24°C

 

Ilość brzeczki 23l

Temperatura zadania drożdży 27°C

11,5°Blg początkowe

3°Blg końcowe

4,4 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 7 dni

- cicha - 8 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

140g - 2,25l brzeczki #38 10°Blg

Zakładane nasycenie: 2,4 v/v

Uzyskano 25l piwa

 

Uwagi:

Moja pierwsza ciemna pszenica. Przyznam, że trochę mnie zaskoczyła smakiem.

Początkowo nieprzyzwyczajony wydawała mi się 'taka sobie'. Później było już tylko lepiej. Może dlatego tak szybko się skończyła.

Mogę polecić tą recepturę.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 19.06.2011

#39 Potwór z nikczemnej czeluści

 

Woda:

- do zacierania - 20l

- do wysładzania- 23l

 

Słody:

1,68kg Monachijski

1,68 Pale

1,68 Pilzeński

 

Surowce niesłodowe:

500g Kasza jęczmienna

245g Palony żywiecki

115g Palony własny

50g Lekko palony własny

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 65°C

67°C 60' -> barwiący

76 -> filtracja

 

Chmielenie:

33g Magnum 60'

8g Marynka(Jejski) 60'

10g Marynka 40'

 

Drożdże:

WY1728 Scottish Ale

gęstwa , 0,5l starter

temp 13-24°C

 

Ilość brzeczki 29l

Temperatura zadania drożdży 23°C

12°Blg początkowe

3,5°Blg końcowe

3,5°Blg Próba drożdżowa (?)

4,4 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 6 dni

- cicha - 14 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

135g - 2,3l brzeczki #39 10°Blg

Zakładane nasycenie: 2 v/v

Uzyskano 30,5l piwa

 

Uwagi:

Stout, z obfitą pianą.

_______________________________________________________________________

 

 

data warzenia: 17.07.2011

#40 Maluch

 

Woda:

- do zacierania - 20l

- do wysładzania- 10l

 

Słody:

4kg Pilzeński

0,5 Pszeniczny

 

Zacieranie:

Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 40°C

40°C 15'

63°C 60'

76 -> filtracja

 

Chmielenie:

20g Sybilla 45'

15g Marynka(Jejski) 0'

 

Drożdże:

S-33

1/2 sasz., 2l starter

temp 15-24°C

 

Ilość brzeczki 21l

Temperatura zadania drożdży <30°C

11,5°Blg początkowe

2°Blg końcowe

5 %ABV

 

Fermentacja:

- burzliwa - 7 dni

- cicha - 30 dni

 

Surowiec użyty do refermentacji:

115g - 1,5l brzeczki #40 11°Blg

Zakładane nasycenie: 2,2 v/v

Uzyskano 21l piwa

 

Uwagi:

Warka z resztek posiadanych drożdży.

Póki co potrzebuje czasu na jakąkolwiek konstruktywną ocenę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :cool:

 

Woda:

- do zacierania - 20l

- do wysładzania- 23l

Na pewno takie ilości wody?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :)

 

Woda:

- do zacierania - 20l

- do wysładzania- 23l

Na pewno takie ilości wody?

cześć

tyle zostało wlane do gara podczas zacierania/wysładzania, a tak to wygląda, już wyjaśniam

łącznie ~43l wody, z czego zasyp to ok 6kg, ziarno nasiąka, część zostaje w młócie, pi razy drzwi ok 10l

więc 43-10=33

piwa uzyskałem 30,5l z czego zazwyczaj ok 0,5-1 mi się traci po drodze na osad/pomiary

dodatkowo rezerwę biorę podczas chmielenia, obstawiam że tam wziąłem 3l z czego 2,5 wykorzystałem, a więc kolejne 0,5-1l odejmujemy

33-1=32

także tak to wygląda

przy tym zasypie wydajność wychodzi ok 70%, moja warzelnia to ok 65-75%

:):okey:

 

Cześć

Marcin zamieniłeś kose na landrynki ?

Nooo, rozcyckałem się :)

 

Ale nie martw się, śmiertka powraca ]:->

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :okey:

 

Woda:

- do zacierania - 20l

- do wysładzania- 23l

Na pewno takie ilości wody?

Ja warząc piwo z około 5,5-6,5 kg słodu używam proporcji:

24/20l lub 22/22l i po godzinnym gotowaniu otrzymuje 28l brzeczki, nie liczę tego co zostaje na dnie gara z mułem, ale około ~2l

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.