Skocz do zawartości

Kipiąca piana


grzesiuu

Rekomendowane odpowiedzi

Wlałem do fermentatora (z drożdżami po poprzedniej) nową brzęczkę. Tylko w tym problem że było chyba za dużo litrów i jak piana zaczęła się robić to miała mało miejsca (około 10-15 cm od dekielka) w środku i tryskała rurką fermentacyjną. I sam nie wiem co w takiej sytuacji robić. Czy wycierać to co wyszło i poczekać jak się uspokoi czy przelewać na dwa fermentatory. Czy zdarzają się wam takie rzeczy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na 20L piwa wystarczy 100ml drożdży.

No... nie uogólniałbym... Zabrakło słówka "zazwyczaj". :D Bo 100ml gęstwy może być mało np. do 20l portera 22°Blg. Albo też do RIS 24°Blg.

 

Fabians: możesz ew. przenieść w chłodniejsze miejsce albo zrobić przez jakiś czas fermentację otwartą.

Rozlewać na dwa fermentory nie ma sensu - za kilka-kilkanaście godzin fermentacja już powinna się uspokoić.

A jakie to piwo?

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.