Jump to content
Sign in to follow this  
grzesiuu

Kipiąca piana

Recommended Posts

Wlałem do fermentatora (z drożdżami po poprzedniej) nową brzęczkę. Tylko w tym problem że było chyba za dużo litrów i jak piana zaczęła się robić to miała mało miejsca (około 10-15 cm od dekielka) w środku i tryskała rurką fermentacyjną. I sam nie wiem co w takiej sytuacji robić. Czy wycierać to co wyszło i poczekać jak się uspokoi czy przelewać na dwa fermentatory. Czy zdarzają się wam takie rzeczy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A następnym razem zmniejsz ilość drożdży przed wlaniem piwa. Na 20L piwa wystarczy 100ml drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na 20L piwa wystarczy 100ml drożdży.

No... nie uogólniałbym... Zabrakło słówka "zazwyczaj". :D Bo 100ml gęstwy może być mało np. do 20l portera 22°Blg. Albo też do RIS 24°Blg.

 

Fabians: możesz ew. przenieść w chłodniejsze miejsce albo zrobić przez jakiś czas fermentację otwartą.

Rozlewać na dwa fermentory nie ma sensu - za kilka-kilkanaście godzin fermentacja już powinna się uspokoić.

A jakie to piwo?

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co zauważyłem to w sumie drożdży było po 2 warkach i 3 cm od spodu więc fermentacja następuje w mega szybkim tępię a po już 1 dobie szybko ustaje. A znalazłem ten wężyk blowoff tube - dobre rozwiązanie w sumie

 

blow-off_tube.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.