Jump to content
Sign in to follow this  
znudzony

Piwo nr 1 :P

Recommended Posts

Witam

naczytalem sie juz chyba wiele i powiem szczerze ze na poczatku bardzo chcialem wyprobowac nowe hobby,ale w miare czytania zaczelem sie gubic:(

Czego ja w koncu potrzebuje aby wykonac takie piwko [www.browamator.pl/szczegoly.php?Muntons_---_Scottish_Heavy_Ale_---_Klasa_Premium_15_kg&przedm=8555723&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095%2F1594695&sortuj=kod

Jaki sprzet itd??bo z tego co wiem sam brewkit mi nie starczy ;)

Naprawde prosze o pomoc.

 

PS.jak dlugo takie piwo musi stac zeby bylo ,,smakowite,, ?:D

Edited by znudzony

Share this post


Link to post
Share on other sites
Panowie orientujecie sie czy sa jakies sklepy w olsztynie z takimi materialami?lub chociaz z fermentatorami...bo wszedzie mi probuja wcisnac beczki do wina ;)

Tzw balon do wina wcale nie jest taki zły. Jest oczywiście kłopotliwy jeśli chodzi o jego mycie, dźwiganie, ściąganie itd., ale gwarantuje prawdziwy szoł w 3D :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Balon juz mam ;)

Fermentatory juz zamawiam z ,,sieci,, oczywisice z termomentrami itd

 

Co do tzw zestawow startowych to sa drogie,kupno osobno wychodzi taniej.

Jakiego brewkita polecilibyscie na poczatek? (podwzgledem smaku itp) wydaje mi sie ze wezme cos ciemnego np Irish Stout.

 

 

1 Jak przelewacie z burzliwej na cicha? otwieracie i poprostu przelewacie do drugiego fermentatora czy moze za pomoca rurek (boje sie utleniania) ??

2 Czy w brewkicie bedzie czuc roznice miedzy slodem a cukrem?

 

ps. To tylko poczatek, pozniej was pomecze na serio :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co do tzw zestawow startowych to sa drogie,kupno osobno wychodzi taniej.

Jakiego brewkita polecilibyscie na poczatek? (podwzgledem smaku itp) wydaje mi sie ze wezme cos ciemnego np Irish Stout.

Żadnego brewkita, piwo można zrobić normalnie a nie z puszki. To łatwe, kwestia pozbierania sprzętu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 Jak przelewacie z burzliwej na cicha? otwieracie i poprostu przelewacie do drugiego fermentatora czy moze za pomoca rurek (boje sie utleniania) ??

My też się boimy utleniania ;-)

2 Czy w brewkicie bedzie czuc roznice miedzy slodem a cukrem?

Różnica będzie znaczna ale między ekstraktem a cukrem (jako dodatkami). Między słodem a cukrem - nie próbowałem :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niestety muszę dopisać punkt 3:

3 Na forum używamy polskich znaków, chyba że nie masz warunków technicznych (inna platforma, system operacyjny)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 Jak przelewacie z burzliwej na cicha? otwieracie i poprostu przelewacie do drugiego fermentatora czy moze za pomoca rurek (boje sie utleniania) ??

My też się boimy utleniania ;-)

2 Czy w brewkicie bedzie czuc roznice miedzy slodem a cukrem?

Różnica będzie znaczna ale między ekstraktem a cukrem (jako dodatkami). Między słodem a cukrem - nie próbowałem :P

czyli mam rozumieć że używać rurek?:/ bo sam już nie wiem.

wychodzi żeby użyć ekstratu..tylko że on jest drogi dosyć biorąc pod uwage słód.tylko czy warto się wykosztować jeśli to jest 1 warka w dodatku z puchy?

 

ps. zależy mi tak czy inaczej żeby zrobić to jak najlepiej, aby było pycha piffo i żeby nie zniechęcić się :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście że używać węży, niczego lepszego nie wymyślili.

 

Użyj płynnego ekstraktu - taka uroda puszek, że to dużo kosztuje. Jak chcesz żeby było taniej, to jakiś "brew enchancer" czy "brewkit plus", to mieszanka ekstraktu i glukozy, ale będzie gorzej niż z ekstraktu.

 

Zacieranie jest tańsze. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja myślę że na pierwsze piwo spokojnie możesz użyć cukru. O ile uważam że przy normalnym warzeniu w piwach do 12 Blg nie powinno się używać cukru to do pierwszego brewkitu będzie Ci wybaczone. Sam wiem że na początku się oszczędnie gospodaruje pieniędzmi. Weź puchę na 23 litry zrób 20 i daj kilo cukru i tak wyjdzie lepsze niż ze sklepu.

 

A jeśli na prawdę chcesz sprawdzić czy chcesz się w to bawić to znajdź niedaleko jakiegoś piwowara i umów się z nim na zacieranie z degustacją, to jest najlepsza zachęta do warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oczywiście że używać węży, niczego lepszego nie wymyślili.

 

Użyj płynnego ekstraktu - taka uroda puszek, że to dużo kosztuje. Jak chcesz żeby było taniej, to jakiś "brew enchancer" czy "brewkit plus", to mieszanka ekstraktu i glukozy, ale będzie gorzej niż z ekstraktu.

 

Zacieranie jest tańsze. :/

pewnie tańsze ale narazie pierwsza ,,prostrza,, próba, rurkami to będzie się pół roku przelewało chyba :/:/ bo w sumie przecież one są cienkie :P

 

jeśli gadam troche bzdur to wybaczcie, początkujący ..a za kilka tygodni powinno być lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
... czyli mam rozumieć że używać rurek?:P bo sam już nie wiem.

... ps. zależy mi tak czy inaczej żeby zrobić to jak najlepiej, aby było pycha piffo i żeby nie zniechęcić się :/

Zdecydowanie dekantować przy pomocy wężyka - polecam silikonowy, trwały i wygodny (nie twardnieje pod wpływem temperatury, można wygotować, używać w 'gorącej' części procesu).

 

Czy 'piffo' z puszki, jakkolwiek zrobione Cię nie zniechęci? Sprawa indywidualna, swojego tak wykonanego nie miałem, piłem kilka - rewelacji nie było, frajda dla piwowara zawsze duża z własnego. Potem zdecydowanie następny etap, zacieranie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z "konserw" z cukrem najlepsze jakie robiłem były 17l + 0,5-0,6kg cukru. A jeżeli życzysz sobie "pycha piffo" to 23l + 1kg cukru i "piffo" jak najtańsze z " biedr..." gwarantowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z "konserw" z cukrem najlepsze jakie robiłem były 17l + 0,5-0,6kg cukru. A jeżeli życzysz sobie "pycha piffo" to 23l + 1kg cukru i "piffo" jak najtańsze z " biedr..." gwarantowane.

bedzie jakies 17-18 litrow (zeby nie bylo zbyt rozieczone) plus ekstrat slodowy a później po cichej będzie chyba glukoza i butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawdziwy wojownik nie używa jakiś półśrodków jakimi są puszki.

Uwarzenie piwa ze słodów w garze, potem fermentacja burzliwa, cicha, rozlewanie do butelek, leżakowanie, potem do kufla i do dzioba... satysfakcja 200%.

Poza tym zaczynasz kojarzyć który słód za co odpowiada. Jak dodasz tego, masz smak taki i tak dalej. Z puszki tego się nie dowiesz.

Wężykami przelewać. Inaczej robi się straszliwa piana, utlenianie, groźba infekcji... poza tym chlapie po podłodze. :P

Edited by plx

Share this post


Link to post
Share on other sites
Prawdziwy wojownik nie używa jakiś półśrodków jakimi są puszki.

Uwarzenie piwa ze słodów w garze, potem fermentacja burzliwa, cicha, rozlewanie do butelek, leżakowanie, potem do kufla i do dzioba... satysfakcja 200%.

Poza tym zaczynasz kojarzyć który słód za co odpowiada. Jak dodasz tego, masz smak taki i tak dalej. Z puszki tego się nie dowiesz.

Wężykami przelewać. Inaczej robi się straszliwa piana, utlenianie, groźba infekcji... poza tym chlapie po podłodze. :/

obiecuje ze pucha tylko 1 raz...pozniej juz zacieranie :P

szczerze mówiąc chyba cieszy mnie bardziej same tworzenie narazie,ale mam nadzieje ze jakieś te piwo będzie w miare :/

 

Edit. Panowie a jak z temp warki podczas fermentacji? Sprawdzacie ją czy jednak jesli np w pokoju jest temp 21°C to zostawiacie bez wiekszej kontroli?

Edited by znudzony

Share this post


Link to post
Share on other sites
Prawdziwy wojownik nie używa jakiś półśrodków jakimi są puszki.

Uwarzenie piwa ze słodów w garze' date=' potem fermentacja burzliwa, cicha, rozlewanie do butelek, leżakowanie, potem do kufla i do dzioba... satysfakcja 200%.

Poza tym zaczynasz kojarzyć który słód za co odpowiada. Jak dodasz tego, masz smak taki i tak dalej. Z puszki tego się nie dowiesz.

Wężykami przelewać. Inaczej robi się straszliwa piana, utlenianie, groźba infekcji... poza tym chlapie po podłodze. :)[/quote']

obiecuje ze pucha tylko 1 raz...pozniej juz zacieranie :P

szczerze mówiąc chyba cieszy mnie bardziej same tworzenie narazie,ale mam nadzieje ze jakieś te piwo będzie w miare :/

 

Edit. Panowie a jak z temp warki podczas fermentacji? Sprawdzacie ją czy jednak jesli np w pokoju jest temp 21°C to zostawiacie bez wiekszej kontroli?

Jakiś tydzień i na cichą. Nie zaglądać i tak tam jest tylko piana. :/

Najlepiej dla piwa będzie jak wyjedziesz na tygodniową delegację, bez możliwości wcześniejszego powrotu. :/ Wiem, korci jak cholera żeby zajrzeć.

Lepiej schłodzić do poniżej 20°C , albo użyć drożdży US-05, które są wytrzymałe na wyższe temperatury. Ja mam za ciepło i tylko na nich jadę. Piwo nie wali rozpuszczalnikiem... chyba. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak ktoś nie wie jak przelać na cichą to chyba nie ma go co narzazie namawiać na zacieranie, bo jeszcze się poparzy :P

Powinien poznać podstawy. Zrób może to na początek:

http://www.homebrewing.pl/piwo-jasne-ale-11st-blg-zestaw-surowcow-p-308.html

Jest tam instrukcja, więc sobie poradzisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobra to jaka pucha??

bo Irish Stout nawet przy uzyciu ekstratu za miast cukru bedzie pewnie dosyć gorzki?

 

 

edit. sorry za ort. szybko pisze poprostu

Edited by znudzony

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 x Tradycyjne mieszadło piwowarskie 52cm

2 x Wężyk igielitowy do rozlewu

1 x Termometr piwowarski uniwersalny -20 do +110

1 x Areometr (Ballingomierz) 0-23Blg

2 x Fementator 30l z ruka, kranikiem, uszczelkami i zaslepka

 

Ot moj zestaw od dzis :>

 

Dodatkowo:

Coopers Oryginal - Stout 1.7kg

Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 1.7kg

 

 

Moze byc czy nie bardzo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to nastawiaj to, na cóż czekać???

Ja ma od środy nastawionego Stouta, też Coopers`a.

Moja receptura, oprócz konserwy to 1 kg słodu ciemnego Malt i 200 g glukozy.

I mam cwany plan, że z połowy wykonam Sweet Stouta. :P

Nie wiem czy to twoje 1,7 kg słodu to nie za dużo, ale tu to niech spece się wypowiedzą

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.