Jump to content
Sign in to follow this  
Wiktor

maksymalna pojemność filtratora

Recommended Posts

mam takie pytanie, ile kg ziarna można wrzucić do kadzi filtracyjnej z wiadra 33 l z filtratorem z oplotu, żeby nie było problemów z filtracją?

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzisiaj poczyniłem zakup taboretu i złomu od wyspawania statywu i małymi kroczkami zbliżam się do wybicia 50 litrów. Na razie nie wiem jeszcze jak będzie wyglądać docelowa kadź filtracyjna, więc na razie planuje mieć w zaciernej zawór spustowy i cały towar ładować do wiadra 30 litrów i na tym filtrować. Właśnie do zwykłego piwka to jeszcze wystarczy ale już do mocniejszego może być mało. Próby będę robił na razie na standardowej kadzi w miarę rozwoju dostosuje się coś nowego. Myślałem o czymś takim jak ma vettis ale jeszcze zobaczymy jak to będzie współgrać z miejscem, które przeznaczę na warzelnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest bardzo proste rozwiązanie tego problemu - drugie wiadro z wężykiem z oplotu. :D Na jedno wiadro myślę, że w okolicach 10kg zasypu to będzie max.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zbiornik do podgrzewania wody, kadź zacierna, 2 kadzie filtracyjne, zbiornik pośredni, kadź warzelna i to wszystko sprzężone z ciśnieniowym ekspresem do kawy i szybkowarem :D no jasne że pomyślałem o drugim wiadrze, nawet bym miał takowe pod ręką, ale nie mam dodatkowej pary rąk do obsługi. Oczywiście znając życie jak zacznę filtrować to będę musiał sięgnąć po drugie wiadro i w ekspresowo wyhodować sobie drugą parę rąk ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieś w sieci widziałem filmik o filtratorze z oplotu. Gość, który go robił, wsadził do niego spiralę z drutu, co ma zapobiedz zgnieceniu wężyka przez ciężar młóta. Spiralkę zrobił nawijając drut na ołówek czy coś podobnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

docelowo myślę o filtratorze z ponacinanej rurki miedzianej, tylko właśnie jeszcze nie wiem czy w kadzi zaciernej czy w osobnej kadzi filtracyjnej. Zamysł jest taki żeby dało się warzyć pod rząd 2-4 warki na raz, tak że w szczytowym momencie mieć w kadziach 3 różne piwa. Oczywiście teraz się zastanawiam czy będzie mi się chciało cały dzień 14 h zasuwać przy kotłach...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jest bardzo proste rozwiązanie tego problemu - drugie wiadro z wężykiem z oplotu. :D Na jedno wiadro myślę, że w okolicach 10kg zasypu to będzie max.

Myślę że wyszło by 15l , ale zostało by mało miejsca na wodę i trzeba by chyba przejść na wysładzanie ciągłe

Share this post


Link to post
Share on other sites

z wysładzaniem ciągłym nie będzie problemu, tylko trzeba będzie bardziej czuwać. No i właśnie tu mam zagwostkę: jak będę miał osobną kadź filtracyjną to ciepłą wodę będę podgrzewać w kadzi zaciernej, jeśli filtrator będzie w kadzi zaciernej, to będę potrzebował kolejne naczynie na podgrzanie wody do wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oczywiście znając życie jak zacznę filtrować to będę musiał sięgnąć po drugie wiadro i w ekspresowo wyhodować sobie drugą parę rąk :D

A po co Ci te dodatkowe kończyny? Przenosisz zacier zamiast do jednego wiadra, do dwóch. Filtrujesz symultanicznie lub na zmianę. W czasie układania złoża myjesz kocioł. Przyspieszasz na tym, że grzejesz brzeczkę przednią. A właśnie zauważyłem, że masz osobny gar warzelny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A po co Ci te dodatkowe kończyny?

jedna ręka na jedną kadź, druga na drugą, trzecia na piwo a czwarta do drapania się w... pośladki :D 2 wiadra to 2 razy więcej mycia. Po za tym logistycznie może być ciężko to ustawić w miejscu przeznaczonym na warzelnie. No ale na początek będzie musiało to wystarczyć. Myślę że na 50-tą warkę będzie ta warzelnia w miarę sprawnie działać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dzisiaj poczyniłem zakup taboretu i złomu od wyspawania statywu i małymi kroczkami zbliżam się do wybicia 50 litrów. Na razie nie wiem jeszcze jak będzie wyglądać docelowa kadź filtracyjna, więc na razie planuje mieć w zaciernej zawór spustowy i cały towar ładować do wiadra 30 litrów i na tym filtrować. Właśnie do zwykłego piwka to jeszcze wystarczy ale już do mocniejszego może być mało. Próby będę robił na razie na standardowej kadzi w miarę rozwoju dostosuje się coś nowego. Myślałem o czymś takim jak ma vettis ale jeszcze zobaczymy jak to będzie współgrać z miejscem, które przeznaczę na warzelnie.

..jeśli można... w tym przypadku stanowczo :D rekomendował bym dwa kegi 50l.: jeden z zaworem i fałszywym dnem (utrudnia przypalenie słodu) jako zacierno - filtracyjny; drugi z zaworem, do podgrzewania wody i po wysłodzeniu do wiader (fermentorów z BSA np.) - jako warzelny. Ustawione na stelażu w dwóch poziomach dla ułatwienia przepływu grawitacyjnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kadź zacierna będzie bardzo podobna do tej którą ma Józefik, z tym że nie z KEGa a z aluminiowego zbiornika o podobnej pojemności. Konfiguracje będą dobierane eksperymentalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie 10,5 kg słodu w 50 l keg + ok 30 l wody wężyk 80 cm szło jak burza, myślę, że spokojnie można dać więcej słodu i też pójdzie.

 

Z drugiej beczki, aluminium jest fajne ale czym je myć? Na dłuższą metę chyba lepiej decydować się na nierdzewkę.

Edited by Hasintus

Share this post


Link to post
Share on other sites

myślałem właśnie o czymś w ten deseń. Może coś takiego, nie ma przeznaczenia do kontaktu ze spożywką ale to PP więc nie powinno być problemów. po za tym ma dobry kształt bo jest niska a szeroka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do filtracji większych warek używam pojemnika spożywczego:

 

http://www.piwo.org/forum/p57974-10-07-2010-22-14-27.html#p57974

Gdzie szukać takiego pojemnika? Jak się nazywa (co wpisać na alledrogo)? Czy to jest taki do mięsa? Też miałem problemy przy weizenbocku z filtracją, a przymierzam się do porterka lub RISa i chciałem się trochę zabezpieczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do filtracji większych warek używam pojemnika spożywczego:

 

http://www.piwo.org/forum/p57974-10-07-2010-22-14-27.html#p57974

Gdzie szukać takiego pojemnika? Jak się nazywa (co wpisać na alledrogo)? Czy to jest taki do mięsa? Też miałem problemy przy weizenbocku z filtracją' date=' a przymierzam się do porterka lub RISa i chciałem się trochę zabezpieczyć.[/quote']

http://www.fach-pak.pl/PL_62_skrzynki_na_mieso.html

http://www.bobi.krakow.pl/towary.php?f_kategoria=&from=10

http://www.wammaft.pl/

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do filtracji większych warek używam pojemnika spożywczego:

 

http://www.piwo.org/forum/p57974-10-07-2010-22-14-27.html#p57974

Gdzie szukać takiego pojemnika? Jak się nazywa (co wpisać na alledrogo)? Czy to jest taki do mięsa? Też miałem problemy przy weizenbocku z filtracją' date=' a przymierzam się do porterka lub RISa i chciałem się trochę zabezpieczyć.[/quote']

Tak, jest to pojemnik na mięso. Dałem za niego około 45zł, w sklepie typowo z akcesoriami masarskimi. Na allegro też kiedyś widziałem. Lub szukać tam gdzie Anteks podał linki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki koledzy. Wyglądał podobnie do mięsnego, ale chciałem się dopytać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.