Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Drożdże do piwa orkiszowego

Recommended Posts

Moja rodzinka posmakowała w piwie orkiszowym i zamierzam takie wyprodukować. Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to zrobić je tak jak pszeniczne, ale jednak te orkiszowe które piłem (z Kormorana) smakowało zupełnie inaczej - żadnych goździków, żadnych bananów, lekka kwaskowatość i wyższa niż w pszeniczniakach klarowność. Wymyśliłem sobie, że przefermentuję je trochę innymi drożdżami - wpadły mi w oko WY1010 American Wheat (jedyny problem to słaba dostępność w Polsce...). Podobno mają mało estrowy profil, a ja dodatkowo planuję fermentować to piwo na chłodno, 14-15°C, żeby jeszcze zmniejszyć aromaty.

 

Macie jakieś przemyślenia albo doświadczenia z tymi drożdżami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

robiłem na wlp 320 american hefeweizen faktycznie mniej estrów, dużo wyższa flokulacja piwo wyszło mało pszeniczne.

Natomiast osobiście bardziej byłbym skłonny zastosować do tego orkiszowego drożdże Wyeast 2665 od koelscha bądź s-04

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyczytałem, że WY1010 to kolejne "dziwnie" nazwane drożdże Wyeast - szczep pochodzi z Zum Uerige, więc podejrzewam że jest spokrewniony z WY1007 German Ale. -> http://www.mrmalty.com/yeast.htm

 

Co by pasowało do charakteru zbliżonego do WY2565 (wytrawny, rześki, niskoestrowy).

 

Robiłem podobne "6 zbóż" na WY2565 i wyszło "zwyczajnie", nie było tej kwaskowatości, której szukam - to jedyna rzecz z pszenicznego, jaką chciałbym zostawić w tym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wyczytałem, że WY1010 to kolejne "dziwnie" nazwane drożdże Wyeast - szczep pochodzi z Zum Uerige, więc podejrzewam że jest spokrewniony z WY1007 German Ale. -> http://www.mrmalty.com/yeast.htm

 

Co by pasowało do charakteru zbliżonego do WY2565 (wytrawny, rześki, niskoestrowy).

 

Robiłem podobne "6 zbóż" na WY2565 i wyszło "zwyczajnie", nie było tej kwaskowatości, której szukam - to jedyna rzecz z pszenicznego, jaką chciałbym zostawić w tym piwie.

jak szukasz kwaskowości to weź jednak te o których pisałem wlp 320 one to mają :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie próbowałem amerykańskiej pszeniczki, więc nie wiem czy ma to o co mi chodzi... Weź "normalną" bawarską pszenicę i odejmij od niej fenole+estry - to będzie mniej-więcej to co chcę osiągnąć. :)

 

Wykoncypowałem sobie zasyp 2kg pilzneńskiego + 2kg orkiszowego, łagodne chmielenie tylko na goryczkę, tak z 12-15 IBU i drożdże które fermentują w chłodzie, żeby nie wyskoczyły mi jakieś owoce w aromacie. Im więcej się nad tym zastanawiam, tym bardziej się przekonuję że właściwie nie powinno być wielkiej różnicy między German Ale, Koelsch i American Wheat. Zasugerowałem się opisem American Wheat, bo z niego wynika, że mają wszystko czego mi potrzeba w tym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.