Jump to content
Sign in to follow this  
uups

filtrowanie

Recommended Posts

w sobotę warzyłem RIS a i pierwszy raz natrafiłem na problem

z filtrowaniem brzeczki po gotowaniu , nie chciała lecieć , coś tam po troszku

jakaś masakra , myślałem że się przytkało coś ale nie ,filtrowałem ręcznie

przez gazę .Przy dnie jeszcze raz sprawdziłem zawór i filtr z oplotu , wszystko czyste

i teraz mam pytanie , czy winowajcą może być gęsta brzeczka ? 20blg i za bardzo schłodzona ?

nie wiem dlaczego tak się stało i co było przyczyną tak złej filtracji ...pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Poczytaj ten temat.

To chyba jednak nie jest ten temat. Uups miał problem z filtracją brzeczki po gotowaniu.

Nie wydaje mi się, żeby 20°Blg to była na tyle gęsta brzeczka żeby nie przelecieć przez gazę, ale że tak powiem HGW. :)

Ja nigdy nie miałem tego problemu, z tego prostego powodu, że nie filtruję brzeczki po gotowaniu. Po chłodzeniu z reguły wszystkie osady są ładnie osadzone na dnie. Po przelaniu do fermentora zostaje jakies 0,5-1,5litra które po dodatkowym odstaniu butelkuję jako rezerwę do refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Stasiek mnie uprzedził rzeczywiście nie na temat

ale też nie chodzi mi o to że nie leciało przez gazę ,

tylko że przez oplot ni hu hu .

W sobotę będę warzył następnego i już się cykam

dwie warki wcześniej robiłem specjalne 19,5blg i było wszystko ok

założę dłuższy wężyk może to pomoże .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy wysokim Blg jest więcej osadów gorących niż przy standardowym, a przy większej ilości błocka filtracja może utknąć. Robię tak jak pisał Stasiek, zero problemów.

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chodzi mi o chmiel, przełom brzeczki o wysokim Blg daje dużo farfocli, nieraz jest ich tak dużo, że można wyławiać sitkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
przełom po gotowaniu ??

Nie bardzo łapię pytajniki, uzyskujesz przełom w innym momencie niż gotowanie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

powiem szczerze , myślałem że przełom uzyskuje się

w czasie zacierania :)

 

edit. już się douczyłem :cool2:

Edited by uups

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam za zamieszanie z tym linkiem, pokiełbasiło mi się.

Miałem podobny problem po gotowaniu w kegu z filtratorem z rurki CU. Chmieliłem tylko granulatem i było bardzo dużo osadów po gotowaniu. Musiałem dekantować wężykiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na samym poczatku moich praktyk piwowarskich niejaki mark33 doradził mi filtrowanie po gotowaniu za pomocą sterylizowanej damskiej półpończoszki... tego się trzymam, zawsze z pozytywnym efektem...:) ręczny whirlpool i ściągam "górą"... chmielę wyłącznie granulatami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy naszej 25 warce opisywaliśmy sito do cedzenia brzeczki po gotowaniu. Używamy go z powodzeniem od ponad 30 warek, sprawuje się doskonale, żadnych problemów z odkażaniem.

Polecamy to rozwiązanie.

 

goroncopozdrawiamy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.