Jump to content
Sign in to follow this  
DeeCann

Infuzja - chyba w wannie ;)

Recommended Posts

Witam

 

Wczoraj druga wareczka ze słodów została popełniona (Hefe Weizen). Po doświadczeniach z zeszłego tygodnia ( pierwszej warki ze słodów) postanowiłem wypróbować drugi sposób podgrzewania zacieru, mianowicie infuzji.

12,5L wody na 4kg słodu poszło w ruch. Najpierw ferulikowa (nie ważne czy daje to rezultat czy nie), potem podniesienie do 63C. Wlałem 5L wrzątku ... a temperatura poszła jedynie do 55C. Czyli żeby mieć upragnione 63C musiałbym wlać 10L wody. Pomijam fakt, że gar by mi nie wyrobił, ale gęstość ostateczna byłaby marna. Z moich szybkich wyliczeń wyszło, że na cały proces zacierania dolałbym dodatkowo jakieś 15-18L.

Razem dałoby to prawie 30L wody w samym procesie zacierania/filtrowania :)

 

Albo czegoś nie kumam, albo czysta infuzja zdaje się być mało opłacalno-wydajna ( pomijam kwestie dekokcji która po części jest infuzją )

Na koniec tej zabawy w fermentorze wylądowało mi 20L warki i 10,5BLG - marnie, no ale cóż.

 

PS.

Jakby tego było mało wczoraj rozwaliłem na zakończenie "pipetę" od cukromierza, a na poprawkę dzisiaj rano z rąk poleciało mi szkło od pszenicznego Faustusa ... no szlag mnie trafił.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacząłeś od dania zbyt dużej ilości wody. Na pierwszą przerwę zastosowałbym raczej stosunek słodu do wody 1:2 a nie 1:3

Share this post


Link to post
Share on other sites

3L / 1kg + 0,5L "zapasu" na łatwiejsze podgrzewanie zacieru. Z takiego także wzoru korzystałem poprzednio.

Ale nawet gdybym zastosował 8L na początek, to na końcu dałoby to razem około 26L na całość procesu. Nie wiem ale w dalszym ciągu wedle mojego rozumowania wydaje mi się strasznie dużo.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
3L / 1kg + 0,5L "zapasu" na łatwiejsze podgrzewanie zacieru. Z takiego także wzoru korzystałem poprzednio.

Ale nawet gdybym zastosował 8L na początek, to na końcu dałoby to razem około 26L na całość procesu. Nie wiem ale w dalszym ciągu wedle mojego rozumowania wydaje mi się strasznie dużo.

 

pozdrawiam

Przecież przy filtrowaniu część "wody" zostanie w młócie, a także część przy chmieleniu odparuje. Finalnie powinno być mniej niż 26l.

Zresztą, ja tam wole grzanie gara niż dolewanie gorkiego. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Infuzję na ogół robi się jednotemperaturowo.

Aha, czyli generalnie w moim przypadku najlepsza byłaby dekokcja lub bezpośrednie podgrzewanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem rozumiem.

Bardziej chodziło mi o to, że moje przypuszczenia mówiły iż infuzja przy 3 przerwach nie ma sensu z punktu widzenia wydajności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, na 3 przerwy bym się nie porywał z samą infuzją.

Próbowałem robić piwa infuzyjnie w lodówce 30L, i z biedą starczało miejsca na jedną przerwę + mash-out.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.