Jump to content
Sign in to follow this  
KNX

FES pytanie!

Recommended Posts

Witam!

Mam zamiar zatrzeć sobie piwko z przepisu dori na Foreign Extra Stout i w związku z tym pytanie:

1. czy drożdże s-04 mogę zastąpić jakimiś innymi, bo w BA nie mają, np. s-33.

2. słód carafa ma być 800-1000, 1100-1200 czy 1300-1500.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej.

 

Odpowiem na pierwsze pytanie. Z BA na tą chwilę polecam:

 

Wyeast 1098 British Ale 50 ml.

 

Wyprzedają je teraz w dobrej cenie (19,90), jednak zalecałbym zrobienie startera lub uwarzenie czegoś słabszego na początek...

 

 

Odpowiem też na drugie :) Zerknąłem do receptury Dori i wyraźnie jest tam napisane, że chodzi o: carafa? I 800-1000 EBC

 

Pozdrawiam.

Edited by kolomar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Magazyn Brew Your Own ma recepturę na klona Guinness FES i jako drożdże podają Wyeast 1084 (Irish Ale) albo WLP004 (Irish Ale).

 

PS. Z suchych drożdży to ja bym pewnie użył Danstar Nottingham. S-33 nigdy nie używałem, ale czytałem że nadaje cechu piw belgijskich, np. smaki fenelu itp.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

jeszcze jedno, a jak się ma przeliczenie z szyszek na granulat w gramach, bo szyszki też są niedostępne, chodzi o Marynkę 40 g szyszki.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.