Skocz do zawartości

Termometr bagnetowy Bioterm


grzesiuu

Rekomendowane odpowiedzi

Ja posiadam dwa takowe.

Jednak robię standardowe warki i moim zdaniem sprawdza się wystarczająco.

Zwróć uwagę na kalibrację. Jak wspomniałem posiadam dwa takie termometry i w najciekawszym dla nas zakresie jest różnica 3-5 °C pomiędzy ich wskazaniami.

Edytowane przez przybysh
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do mierzenia temperatury podczas zacierania się nie nadaje właśnie z powodu krótkiego szpikulca - trudno go utrzymać tuż nad gorącym zacierem, bo szkiełko szybko paruje a termometr ma małą bezwładność termiczną. Używam go tylko do mierzenia temperatury próbki brzeczki przed pomiarem gęstości cukromierzem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja używam taki termometr. W moim browarze się sprawdza - może dlatego, że mam mały garnek 25 litrów. Rzeczywiście największym minusem jest parowanie szybki i trudność utrzymania go nad gorącym zacierem. Nie są to jednak przeszkody które by uniemożliwiały korzystanie z tego sprzętu :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.