Jump to content
Sign in to follow this  
bmalkow

Długie zacieranie w 67°C

Recommended Posts

Mam zestaw IPA Premium 17°Blg z Piwodzieja.

Zatanawia mnie plan zacierania:

  • 53-62?C - 15'
  • 67?C - 120'
  • 72?C - 10'
  • 78?C mash out

Pomijając pierwsze 15 minut to główna część zacierania wygląda jak zacieranie jednotemperaturowe. Skoro ma ono trwać 120 minut to po kiego grzyba jeszcze 10 minut w 72°C? Czy coś tam jeszcze zostanie do przetworzenia?

A może lepiej zastosować step mash?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam zestaw IPA Premium 17°Blg z Piwodzieja.

Zatanawia mnie plan zacierania:

  • 53-62?C - 15'
  • 67?C - 120'
  • 72?C - 10'
  • 78?C mash out

Pomijając pierwsze 15 minut to główna część zacierania wygląda jak zacieranie jednotemperaturowe. Skoro ma ono trwać 120 minut to po kiego grzyba jeszcze 10 minut w 72°C? Czy coś tam jeszcze zostanie do przetworzenia?

A może lepiej zastosować step mash?

Jeżeli przepisy wymyślał sam szef Piwodzieja to jest bardzo duża szansa, że dobrze zrobisz jak mu uwierzysz :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co ma dać te 10' 72?C? Zostanie co jeszcze skrobii do zamiany przez alfa amylazę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można by powiedzieć, że nic nie da, ale przy piwo to strasznie skomplikowany mechanizm i pozornie nieistotne czynności mogą powodować róznice. Jak mi wyjdzie dobre piwo, to potem staram się nawet zacier mieszać w tą samą stronę, żeby wszystko było identycznie.

 

Ale te zestawy sklepowe to moim zdaniem powinny mieć prostsze schematy zacierania, przecież często trafiają do początkujących.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale te zestawy sklepowe to moim zdaniem powinny mieć prostsze schematy zacierania, przecież często trafiają do początkujących.

Ten to jeszcze pikuś - instrukcja do pszeniczniaka z CP proponuje dekokcję. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
A co ma dać te 10' 72?C? Zostanie co jeszcze skrobii do zamiany przez alfa amylazę?

Myślę, że chodzi o to aby zacier był rzadszy, ale wtedy wystarczy 5 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale te zestawy sklepowe to moim zdaniem powinny mieć prostsze schematy zacierania' date=' przecież często trafiają do początkujących.[/quote']

Ten to jeszcze pikuś - instrukcja do pszeniczniaka z CP proponuje dekokcję. :)

Ja jako drugą warkę taki zestaw uwarzyłem . Teraz stoi na cichej i chyba wieczorem zabutelkuję .

Nie było problemu z zacieraniem . Smak bardzo obiecujący,ale czy wyjdzie w jakimś stylu czy tylko dobre piwko, tego nie wiem.Dopiero zaczynam,więc póki co dla mnie style piwa to tylko nazwy:).

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale te zestawy sklepowe to moim zdaniem powinny mieć prostsze schematy zacierania' date=' przecież często trafiają do początkujących.[/quote']

Ten to jeszcze pikuś - instrukcja do pszeniczniaka z CP proponuje dekokcję. :)

A co jest tak trudnego w dekokcji? :) Zwłaszcza z tego co pamiętam to CP proponuję pojedynczą dekokcję :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdy początkujący piwowar spędzi 9 godzin przy garnku, a rodzina nie dostanie obiadu to może się skończyć jego przygoda z warzeniem.

A przy zacieraniu infuzyjnym roboty o połowę mniej, a efekt podobny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A co ma dać te 10' 72?C? Zostanie co jeszcze skrobii do zamiany przez alfa amylazę?

Myślę' date=' że chodzi o to aby zacier był rzadszy, ale wtedy wystarczy 5 min.[/quote']

żeby był zacier rzadszy wystarczyło by dolać gorącej wody

 

ja tak robię bo alfa amylaza woli rzadszy zacier

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gdy początkujący piwowar spędzi 9 godzin przy garnku, a rodzina nie dostanie obiadu to może się skończyć jego przygoda z warzeniem.

A przy zacieraniu infuzyjnym roboty o połowę mniej, a efekt podobny.

Co racja to racja po moim ostatnim pilsie anteksa:okey: dwuwarowym :) obiad jadłem o 22 ;) dobrze że reszta rodzinki sobie coś przyrządziła :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.