przemcio86 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 W dniu 11.04.2020 o 20:07, jurksik napisał: Witam i czy udało się komuś zrobić piwko ze zbóż nie zawierających glutenu ??:) będę stałym klientem Nr koma 513514584 Pewex, warzę od sierpnia bezglutenowe na koncie - 3 wersje Pale Ale, pszeniczne, wędzony RIS, witbier, coffee stout i właśnie fermentuj się Rye Wine ale z użyciem Clarexa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemcio86 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Teraz, przemcio86 napisał: Pewex, warzę od sierpnia bezglutenowe na koncie - 3 wersje Pale Ale, pszeniczne, wędzony RIS, witbier, coffee stout i właśnie fermentuj się Rye Wine ale z użyciem Clarexa Robiłem testy Gluten Tox, nie wyszedł gluten poniżej 5ppm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurksik Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 Tylko ja nie jestem bezglutenowcem tylko jestem mega uczólony na zboże żyto, jęczmień i pszenica owies też odpada :((( nie chodzi o zawartość glutenu tylko całkowite wyeliminowanie tych zbóż tragedia nie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemcio86 Posted April 20, 2020 Share Posted April 20, 2020 W dniu 19.04.2020 o 08:43, jurksik napisał: Tylko ja nie jestem bezglutenowcem tylko jestem mega uczólony na zboże żyto, jęczmień i pszenica owies też odpada :((( nie chodzi o zawartość glutenu tylko całkowite wyeliminowanie tych zbóż tragedia nie ? a no to gorzej, moja żona ma celiakię, więc może je pić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurksik Posted April 21, 2020 Share Posted April 21, 2020 W dniu 20.04.2020 o 11:38, przemcio86 napisał: a no to gorzej, moja żona ma celiakię, więc może je pić. A z czego zrobiłeś to bezglutenowe ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kieńć Posted April 21, 2020 Share Posted April 21, 2020 @Przemcio86 pochwal się recepturami! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemcio86 Posted April 22, 2020 Share Posted April 22, 2020 Robiłem z normalnych glutenowych słodów, ale na czas fermentacji dawałem BREWERS CLAREX (https://biochem-art.pl/piwo/preparaty-enzymatyczne/brewers-clarex/), przepisy brałem z brewness. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurksik Posted May 1, 2020 Share Posted May 1, 2020 Masakra z tym uczulenie nawet piwa się człowiek napić nie może:(((((( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemcio86 Posted May 1, 2020 Share Posted May 1, 2020 Wódka z ziemniaka zostaje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audreyhellburn Posted August 13, 2020 Share Posted August 13, 2020 Szukajac informacji na temat warzenia piw bezglutenowych trafilam tutaj... Jako doswiadczony w blednym diagnozowaniu pacjent, chcialam delikatnie zwrocic uwage, ze swego czasu w Polsce wszystkich z nietolerancja lub alergia na gluten lub zboza diagnozowano jako chorych na celiakie. Mnie oczywisie rowniez. Na szczescie jako przedstawiciel sluzby zdrowia, mialam dostep do badan genetycznych za niska cene i to zaraz jak tylko byly mozliwe. Nie mam celiakii - mam alergie na pszenice i kukurydze - ktorej mnostwo w bezglutenowych produktach jak i skrobii pszenicznej bezglutenowej (!). Zaczelam robic piwo, czytac, szukac... i teoretycznie nawet piwo na slodach jeczmiennych (rowniez i z dodatkiem pszenicznych) moga miec niewielka ilosc glutenu, nawet komercyjne piwa jak Grolsh i inne 'skunksy; chyba tez Tyskie maja zawartosc glutenu ponizej 20 ppm, co teoretycznie czyni je bezglutenowymi. Warto zrobic badanie genetyczne, jesli jest negatywne - alergologiczne, bo moze oznaczac, ze osoba spokojnie moze pic piwo (i wykluczyc tylko jedno zboze z diety a nie 4),a zwlaszcza wlasnej produkcji.... chyba ze jest to bardzo silna alergia - zboza moga byc zanieczyszczone innymi ziarnami itd.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audreyhellburn Posted August 13, 2020 Share Posted August 13, 2020 Dokladnie. A to opracowanie o glyphosacie tez czytalam. Tak samo jest teoria o probiotykach i obrobce zboz, tak jak wspomniales odbudowa flory bakteryjnej moze uleczyc, takze z alergii i niedoborow odpornosciowych. Tak samo jak zarazenie pewnymi nicieniam 😉 Chyba we Francji przeprowadzono badanie na osobach ze zdiagnozowana celiakia (przeciwciala +++, zanik kosmkow jelitowych, objawy ze strony ukl. pokarmowego) - poddano make pszenna dzialaniu kwasu mlekowego (chyba ?) przez 12 godzin, wlasciwie to zaczyn na chleb. Po konsumpcji swiezego, pszenicznego chleba objawy wystapily tylko u kilku osob, tak samo jak p-m przeciwcial. Niestety badanie przeprowadzono na bardzo malej grupie ludzi. Nie uznano ich za wartosciowe. Jest mnostwo teorii na temat celiakii i nietolerancji oraz alergii - nie tylko na zboza. Niestety trudno znalezc na tyle odwaznego immunologa, ktory wszystko to by przeanalizowal, WYSLUCHAL PACJENTA i wprowadzil zmiany.... Piwa z innych ziaren jak sorgo, kukurydza, ryz, przez niektorych nazywane 'produktem piwopodobnym' niestety rozni sie znacznie od innych piw, co sklonilo mnie tez do rozpoczecia produkcji. Nie mowiac o dostepnosci slodow. No i moda na diete bezglutenowa. W kraju w ktorym mieszkam, uwaza sie to za diete dobra na cere, migrene, odchudzajaca - takie wnioski tez wyciagaja tutejsze otyle kobiety widzac mnie. Jako, ze moja waga jest bardzo stabilna, pytaja o diete i takie tam pierdoly i wniosek zawsze ten sam 'musze tez przerzucic sie na diete bezglutenowa, moze wreszcie schudne...', fakt ze jem kilka kilogramow warzyw i owocow, wysokoblonnikowe produkty i wszystko przygotowuje sama jakos im umyka. Trudno wyjasnic ludziom ze pszenica jest jednym z bardziej odzywczych zboz, roznica tylko polega na jej pochodzeniu i czy uzywa sie jej jako panierki do oblanych tlyszczem skrzydelek czy piecze pelnoziarnisty, wysoko blonnikowy chleb czy nalesniki.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daria2802 Posted July 17, 2022 Share Posted July 17, 2022 Cześć, chciałabym zrobić piwo bezglutenowe w domu, ale nie bardzo wiem, czy da się takie w ogóle stworzyć w warunkach domowych. Znalazłam recepturę na słodzie gryczanym, ale z tego co widzę nie jest dostępny w żadnym sklepie internetowym. Czy ktoś z was robił takie piwo? Czy prócz gryki są jeszcze inne słody bezglutenowe? Gdzie je dostać? Czy robiliście piwo na słodzie jęczmiennym i później pozbyliście się za pomocą enzymów glutenu, czy tak w ogóle w domu da się skutecznie? Daria Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted July 17, 2022 Share Posted July 17, 2022 (edited) Edited July 18, 2022 by elroy połączone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted July 18, 2022 Share Posted July 18, 2022 Jeśli trzeba unikać glutenu, to też można zwrócić uwagę na drożdże, które bywają w wersji bezglutenowej (zapewne chodzi o brzeczkę, która służy za ich pożywkę). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mlody_BROniar Posted July 18, 2022 Share Posted July 18, 2022 (edited) A może piwo z kukurydzy lub ryżu? Są ekstrakty kukurydziane, albo można zatrzeć kukurydzę lub ryż z dodatkiem amylaz. Nigdy nie robiłem, nie piłem, nie wiem, czy to ciągle będzie "piwo", ale kukurydza oraz ryż nie zawierają glutenu Edited July 18, 2022 by Mlody_BROniar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted July 18, 2022 Share Posted July 18, 2022 (edited) Chyba chicha jest bezglutenowa i z kukurydzy Edited July 18, 2022 by Łachim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted December 15, 2022 Share Posted December 15, 2022 W dniu 14.04.2020 o 14:31, przemcio86 napisał: Robiłem testy Gluten Tox, nie wyszedł gluten poniżej 5ppm. Odgrzebię temat Drogo wychodzi ten Brewers Clarex? W jaki sposób testowałeś zawartość glutenu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 15, 2022 Share Posted December 15, 2022 Jak już wypłynął temat. W mejlingach dostałem ostatnio gwiazdkowe przypomnienie o książce: https://www.brewerspublications.com/products/gluten-free-brewing-techniques-processes-and-ingredients-for-crafting-flavorful-beer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 7 Share Posted February 7 Na jednym z blogów (podcastów?) trafiłem dzisiaj na audycję o bezglutenowym 2022 i 2023 roku razem z odnośnikami do kilku receptur. Dwa wcześniejsze nagrania także dotyczą gluten free i związane są z premierą i promocja książki linkowanej powyżej. Smacznego! https://zerotolerancegf.podbean.com/e/gluten-free-brewing-2022-year-in-review-and-2023-looking-forward/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 7 Share Posted February 7 Odcinki 14, 40, 45 i 46 Brü Lab dotyczą kwestii m.in. związanych z piwem bezglutenowym. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to warto przesłuchać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.