Jump to content
Makaron

Dostepne w Polsce odpowiedniki brytyjskich slodow.

Recommended Posts

Zdaje sobie sprawe, ze substytuty nie beda w 100% identyczne, ale w sumie efekty koncowe moga byc bardzo zblizone. Jak myslicie jakie slody mozna uzywac jako substytuty do ponizszych gatunkow?

 

Crystal malt

Amber malt

Biscuit malt

Brown malt

Chocolate malt

black malt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Crystal malt - dostępny w piwodzieju

Amber malt -jeśli to caraamber to dostępny

Biscuit malt - dostępny w piwodzieju

Chocolate malt- czekoladowy dostępny

black malt - jeśli to barwiący to też jest dostępny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, to nie do końca tak,

 

Crystal malt - po angielsku to synonim słodu karmelowego i to nie wiadomo którego, może byc każdy od 40 do 120 lov, może anglicy zwyczajowo nazywaja tak któryś z karmelowych np. CaraCrystal 40 Lov?

 

Amber malt, Brown malt - trochę mocniej upalone słody Pale Ale, stosowane głównie w porterze. Można je przygotowac samemu w piekarniku, jak chcecie, to zamieszczę instrukcję. W Polsce niedostepne.

 

Biscuit malt - dostępny w piwodzieju, świetny słód belgijski, daje fajne posmaki, chętnie wrzucam choć 50g gdzie się da.

Chocolate malt - słód czekoladowy, Carafa I i może II

black malt - roasted, black patent, Carafa III.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tej tabelce też proponują Crystal 60 jako Caramunich III, a Crystal 80 przeliczają na 200 EBC, choć powinno być ~160. Coś w tym musi być na rzeczy. Napisałem maila do Weyermanna z prośbą o wyjaśnienie, ale oczywiście mnie olali. Spróbuję spytać w browamatorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamienniki zamiennikami, ale czy nie jest to pójście na zgniły kompromis? Ja browarnictwem zajmuję się bardzo krótko, ale koledzy i koleżanki na tym forum wyrażali opinie, że pale ale od Weyermana jest gorsze niż Brewferm, Caramunich (różne wersje) to nie do końca Crystale bo ten pierwszy ma specyficzny smak. Pewnie będę uznany za męczydusze z tym California Common Beer, ale z oryginalnych 5 składników mogę mieć tylko drożdże, to co to wyjdzie? Jakieś piwo, ale ja chciałbym spróbować California Common Beer, tak samo Bittera, a nie zamiennika bittera czy common beer. Z drugiej mańki. Wydaje mi się, że angielskie słody najlepiej robią Anglicy, niemieckie Niemcy, a czeskie Czesi, za to Noteckie najchętniej zrobiłbym na Strzegomiu.

 

Edyta. Oczywiście gdyby ktoś podzielił się recepturą na Noteckie. :)

Edited by cyfronik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zamienniki zamiennikami, ale czy nie jest to pójście na zgniły kompromis

Po pierwsze nie jest tak źle, mamy pełen zestaw surowców do robienia piw niemieckich, czeskich i belgijskich, bez żadnych kompromisów.

Co do angielskich są dobre chmiele, a słód pale Weyermanna pewnie nie jest taki zły, to bardzo znana słodownia i chyba nie pozwolili by sobie na wypuszczanie marnego produktu. Nie miałem nigdy w rękach Maris Otter, więc nie wiem ile prawdy jest w jego legendzie. Słody karmelowe też da się dobrać.

Jedyny problem mamy ze stylami amerykańskimi, ale szczerze mówiąc nie stanowią one partenonu sztuki browarniczej. Brakuje słodu 2-row, chmieli, i paru unikalnych słodów Briessa.

W porównaniu np. z piwowarami australijskimi jesteśmy w komfortowej sytuacji jezeli chodzi o zaopatrzenie.

 

Po drugie składniki nie są najważniesze w dobrym piwie - najważniejsze są czystość, fermentacja i prawidłowy proces technologiczny w takiej właśnie kolejności. Aby to przećwiczyć, wystarczy bardzo mało składników, a potem - proszę bardzo, można zacząć doszlifowywac receptury.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zamienniki zamiennikami, ale czy nie jest to pójście na zgniły kompromis? Ja browarnictwem zajmuję się bardzo krótko, ale koledzy i koleżanki na tym forum wyrażali opinie, że pale ale od Weyermana jest gorsze niż Brewferm, Caramunich (różne wersje) to nie do końca Crystale bo ten pierwszy ma specyficzny smak. Pewnie będę uznany za męczydusze z tym California Common Beer, ale z oryginalnych 5 składników mogę mieć tylko drożdże, to co to wyjdzie?

Wyjdzie piwo, z dużym prawdopodobieństwem w stylu California Common, lub zbliżone. Gdyby chcieć podejść tak do końca ortodoksyjnie, to jeszcze musiałbyś poznać skład wody z Kalifornii. Ale zaraz nasuwa się pytanie z jakiego miasta itd. Zauważ jeszcze, że słody, których Ci brakuje to słody brytyjskie, podczas gdy styl jest amerykański.

Spójrz na to z tej strony, wszystkie czeskie browary prawdopodobnie używają czeskiego słodu i chmielu (nota bene piwowarzy z USA marzą o takich surowcach) i zobacz jak różne piwa te browary warzą. Sporo zależy od zasypu, temperatury fermentacji, szczepu drożdży, ekstraktu brzeczki nastawnej. Zauważ jeszcze, że nawet jeśli zrobisz dwa razy piwo z tych samych surowców, wg tej samej receptury, to mała jest szansa, że te piwa niczym się nie będą różnić.

Co do tego konkretnego stylu, to akurat nie miałem okazji pić komercyjnego przykładu tego stylu, ale miałem okazję pić piwo domowe w tym stylu. Pomimo, że nie było uwarzone na amerykańskich, chyba nawet nie na brytyjskich słodach, to jednak zdecydowanie jego charakter odpowiadał temu co wyczytałem z charakterystyki BJCP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drążę temat zamienników i znalazłem takie wypowiedzi w FAQ na BA

 

Słód typu Pale Ale jest standardowym słodem brytyjskim i znacznie różni się od słodu pilzneńskiego.

Jest bardziej zmodyfikowany (rozluźniony), jako że przeznaczony do najprostszego zacierania infuzyjnego.

Dłużej suszony - co skutkuje nieco ciemniejszą barwą (4,5 - 8 j. EBC w porównaniu z 2 - 3,5 j. EBC pilzneńskiego), niższą zawartością prekursorów sulfidu dimetylowego DMS, ale i niższą aktywnością enzymatyczną.

Niższa zawartość białka oznacza możliwość rezygnacji z przerwy białkowej podczas zacierania.

Słód typu Pale Ale jest w oczywisty sposób najstosowniejszym słodem bazowym dla wszystkich stylów piwa o proweniencji brytyjskiej, takich jak Pale Ale, Bitter, Mild, India Pale Ale, Stout, Porter.

(AS)

i kolejny cytat z Andrzeja Sadownika w powyższym FAQ

 

Słody z Cara w nazwie należą do karmelowych. Kierując się barwą właśnie, należałoby wybrać z oferty Weyermanna słód Caraamber?.

Trzeba jednak tutaj zaznaczyć, że zwłaszcza słody karmelowe różnych producentów potrafią się bardzo różnić aromatem, smakiem nawet jeżeli są zbliżonej barwy.

(AS)

Moje obiekcje co do robienia brytyjskich piw na Weyermanie tylko się umocniły. Poza tym zdaje się, że wszystkie Cara-cośtam to raczej odpowiedniki słodów belgijskich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że słodów pale ale czy to Weyermana czy Brewfermu nie ma się co czepiać, na pewno nie są gorsze niż te z Wysp. A jezeli już to różnice są minimalne. Zresztą są tacy co robią bittery z pilzneńskiego czy 2-row, nawet komercyjnie i jest OK.

 

Co do słodów specjalnych, faktycznie jest ich cała gama i różnią się iędzy soba sporo. Są słody unikalne jak Special B, Biscuit, Special Roast, które ciężko zastąpić, jednak takie jak Crystal 60, 80 można śmiało substytuować. Możesz je też zrobić samodzielnie:

http://www.piwo.org/forum/t620-Zrob-to-sam--rozne-slody-specjalne.html

 

Jednak tak jak już pisałem, zasyp nie jest najważniejszy w piwie, najważniejsze są drożdże i fermentacja. Możesz się nagimnastykować, sprowadzić słody specjalne, a potem zrobisz fermentację o 2 stopnie za ciepło i będzie zupełnie inne piwo niż oczekiwałeś. Nawet jak masz świetny, sprawdzony przepis, i tak nie wyjdzie Ci tak samo jak autorowi, musisz uwarzyć raz, zrobić poprawki, potem drugi, trzeci i w końcu dochodzisz do własnej wersji, na własnych składnikach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drążę temat zamienników i znalazłem takie wypowiedzi w FAQ na BA

 

Słód typu Pale Ale jest standardowym słodem brytyjskim i znacznie różni się od słodu pilzneńskiego.(...)

Słód typu Pale Ale jest w oczywisty sposób najstosowniejszym słodem bazowym dla wszystkich stylów piwa o proweniencji brytyjskiej, takich jak Pale Ale, Bitter, Mild, India Pale Ale, Stout, Porter.

(AS)

i kolejny cytat z Andrzeja Sadownika w powyższym FAQ

 

Trzeba jednak tutaj zaznaczyć, że zwłaszcza słody karmelowe różnych producentów potrafią się bardzo różnić aromatem, smakiem nawet jeżeli są zbliżonej barwy.

(AS)

Moje obiekcje co do robienia brytyjskich piw na Weyermanie tylko się umocniły. Poza tym zdaje się, że wszystkie Cara-cośtam to raczej odpowiedniki słodów belgijskich.

Ja Czesa bardzo poważam, ale powyższe opinie, zwłaszcza jeśli chodzi o różnicę między pale ale i pilsem, są moim zdaniem zakorzenione jeszcze z tych samych czasów, co opinie o kiepskiej jakości suchych drożdży. IMO słód pilzneński dziś jest dużo bardziej podobny do pale ale niż jeszcze 10-20 lat temu. Ale jest to tylko moje wrażenie, choć z analiz wynika podobnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę niezgodne z tematem, bo chodzi o słód niemiecki. Sprawdzałem, ale na zagranicznych forach co post to inna teoria :) Te wszystkie tabelki też obcykałem. Szukam odpowiednika słodów Caramunich:

 

Caramunich I - ??

Caramunich II - ??

Caramunich III - ??

 

Czy istnieją jakieś ich zadowalające substytuty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tych słodów raczej niczym sensownym nie zastąpisz. Są one pochodną słodu monachijskiego. Dają trochę inne posmaki niż zwykłe karmelowe. Możesz spróbować zastąpić karmelowymi o podobnej barwie, ale to nie samo.

 

PS

To chyba nie jest odpowiedni wątek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobny problem i prosiłbym kogoś doświadczonego o pomoc. Chcę warzyć w oparciu o anglosaską recepturę według której do zasypu należy dodać 0,3 kg słodu Crystal 40L - nie ma takiego słodu w sprzedaży więc chciałem go zastąpić Caramunich I ale po po poście dori zwątpiłem czy to słuszna decyzja... Ze słodów specjalistycznych mam na stanie: melanoidynowy, carahell, Crystal 200EBC, Amber.

 

Dodam, że jest to receptura na brown porter'a

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.