Skocz do zawartości

Utrzymywanie temperatury zacieru


DeeCann

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Dzisiaj po raz pierwszy poszła warka ze słodów, mianowicie 6 zbóż. Wszystko pięknie fajnie ... ale miałem straszne problemy z uzyskaniem odpowiednich temperatur zacieru w przerwach. W przypadku np ferulikowej temp. ustawiana była na 44 - 48C. Ale w każdym miejscu gara (emalia 28 L) i na różnych wysokościach od dna ( starałem się mierzyć 1cm nad dnem) temperatury były różne, a różnica sięgała 4 - 5 stopni.

Przy trzeciej przerwie wykapowałem coby podgrzać do mniej więcej temp 61- 63C (oczywiście uśredniając temperatury odczytane z różnych miejsc), gaz wyłączyć i "rozprowadzić" uzyskane ciepło poprzez mieszanie. No i faktycznie po 2 - 3 minutach temp się ustawiała na danym poziomie.

 

Jak to wygląda u was, bo odnosze wrażenie, że robie coś nie halo.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mieszać, mieszać i mierzyć

Za 2-3 razem opanujesz jak mocno podgrzewać by temperatura rosła w miarę równomiernie i różnica nie będzie się wahać więcej niż 1-2°C przy sprawnym mieszaniu.Po za tym nie przejmuj się różnica temp będzie zawsze większa lub mniejsza , trzeba przyjąć punkt pomiarowy i nie latać z termometrem po całym garze, bo browar to nie apteka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dzisiaj po raz pierwszy poszła warka ze słodów, mianowicie 6 zbóż. Wszystko pięknie fajnie ... ale miałem straszne problemy z uzyskaniem odpowiednich temperatur zacieru w przerwach. W przypadku np ferulikowej temp. ustawiana była na 44 - 48C. Ale w każdym miejscu gara (emalia 28 L) i na różnych wysokościach od dna ( starałem się mierzyć 1cm nad dnem) temperatury były różne, a różnica sięgała 4 - 5 stopni.

Przy trzeciej przerwie wykapowałem coby podgrzać do mniej więcej temp 61- 63C (oczywiście uśredniając temperatury odczytane z różnych miejsc), gaz wyłączyć i "rozprowadzić" uzyskane ciepło poprzez mieszanie. No i faktycznie po 2 - 3 minutach temp się ustawiała na danym poziomie.

 

Jak to wygląda u was, bo odnosze wrażenie, że robie coś nie halo.

 

pozdrawiam

Spokojnie, wyrobisz się. Na początku też miałem problemy. Teraz na tyle znam swój taboret gazowy, że bez problemu utrzymuję temp. z dokładnością do 0,5°C. Trochę praktyki :)

Tak jak pisze przedmówca - mieszać, mieszać i mierzyć! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.