Jump to content
Sign in to follow this  
DeeCann

Utrzymywanie temperatury zacieru

Recommended Posts

Witam

 

Dzisiaj po raz pierwszy poszła warka ze słodów, mianowicie 6 zbóż. Wszystko pięknie fajnie ... ale miałem straszne problemy z uzyskaniem odpowiednich temperatur zacieru w przerwach. W przypadku np ferulikowej temp. ustawiana była na 44 - 48C. Ale w każdym miejscu gara (emalia 28 L) i na różnych wysokościach od dna ( starałem się mierzyć 1cm nad dnem) temperatury były różne, a różnica sięgała 4 - 5 stopni.

Przy trzeciej przerwie wykapowałem coby podgrzać do mniej więcej temp 61- 63C (oczywiście uśredniając temperatury odczytane z różnych miejsc), gaz wyłączyć i "rozprowadzić" uzyskane ciepło poprzez mieszanie. No i faktycznie po 2 - 3 minutach temp się ustawiała na danym poziomie.

 

Jak to wygląda u was, bo odnosze wrażenie, że robie coś nie halo.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

mieszać, mieszać i mierzyć

Za 2-3 razem opanujesz jak mocno podgrzewać by temperatura rosła w miarę równomiernie i różnica nie będzie się wahać więcej niż 1-2°C przy sprawnym mieszaniu.Po za tym nie przejmuj się różnica temp będzie zawsze większa lub mniejsza , trzeba przyjąć punkt pomiarowy i nie latać z termometrem po całym garze, bo browar to nie apteka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

 

Dzisiaj po raz pierwszy poszła warka ze słodów, mianowicie 6 zbóż. Wszystko pięknie fajnie ... ale miałem straszne problemy z uzyskaniem odpowiednich temperatur zacieru w przerwach. W przypadku np ferulikowej temp. ustawiana była na 44 - 48C. Ale w każdym miejscu gara (emalia 28 L) i na różnych wysokościach od dna ( starałem się mierzyć 1cm nad dnem) temperatury były różne, a różnica sięgała 4 - 5 stopni.

Przy trzeciej przerwie wykapowałem coby podgrzać do mniej więcej temp 61- 63C (oczywiście uśredniając temperatury odczytane z różnych miejsc), gaz wyłączyć i "rozprowadzić" uzyskane ciepło poprzez mieszanie. No i faktycznie po 2 - 3 minutach temp się ustawiała na danym poziomie.

 

Jak to wygląda u was, bo odnosze wrażenie, że robie coś nie halo.

 

pozdrawiam

Spokojnie, wyrobisz się. Na początku też miałem problemy. Teraz na tyle znam swój taboret gazowy, że bez problemu utrzymuję temp. z dokładnością do 0,5°C. Trochę praktyki :)

Tak jak pisze przedmówca - mieszać, mieszać i mierzyć! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok ... czyli nie jest źle :)

A co do gęstości zacieru to w przyszły weekend przetestuje przy Weizenie

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.