Jump to content
Sign in to follow this  
tomuso

wpływ światła słonecznego na fermentacje i leżakowanie

Recommended Posts

Właśnie przelałem drugą warkę na f. cichą.

 

Będzie stało na strychu w temp. 17 stopni.

Na strychu mam dwa okna dachowe i tak zastanawiam się czy światło dzienne będzie miało wpływ na fermentację cichą?

Fermentuje w plastikowych wiadrach z biowinu.

 

Jak później z leżakowaniem? W KEGu brak dostępu światła.

Piwo też mam rozlane do butelek brązowych, czy mogą stać na strychu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Światło racze szkodzi piwu - poza sytuacją kiedy właśnie jest nalane do kufelka - ale i wtedy nie należy go zostawiać zbyt długo na słoneczku :)

Okryj fermentator i butelki czarnym workiem na śmieci z grubej foli albo czymś innym co utrudni dostęp śwatła.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak jest bezpośrednie nasłonecznienie, to pewnie i temperatura 'skacze'.

Sprawdź w warunkach jakie masz czy to tak wygląda - ewent. przenieś, zakryj, zasłoń.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korzystając z przepastnych zasobów mojej biologicznej wiedzy:

samo światło nie powinno zaszkodzić, chyba, ze Ci się jakies fotosyntetyzujące ustrojstwo zaplęgło, ale nasłonecznienie spowoduje zmianę temperatury i tego już trzeba się strzec.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli chodzi o szkodliwość światła dla piwa to wynika ona głównie z fotolizy substancji z chmielu powodując zapach skunksowy, ale ciemne szkło i tworzywo dość skutecznie chronią piwo przed światłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bo to się kojarzy z markami "premium" w zielonych butelkach. Doszło do tego że producenci w pewnym momencie przestali dawać do kartonów wkładki chroniące przed naświetleniem bo klientom się ten skunks podobał i wyróżniał wśród innych piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba właśnie o te wyróżnienie z tłumu chodzi. Sam moje piwa trzymam w ciemności, ale jak kupuje w sklepie to często biorę te ze skunksem, bo mają wyraźny aromat :)

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chyba właśnie o te wyróżnienie z tłumu chodzi. Sam moje piwa trzymam w ciemności, ale jak kupuje w sklepie to często biorę te ze skunksem, bo mają wyraźny aromat :)

A możesz powiedzieć co ma tego skunksa w sklepie? Muszę organoleptycznie sprawdzić na czym skunks polega.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie żebym był jakimś łowcą skunksów, ale z tego co zrozumiałem to między innymi piwa w zielonych butelkach, które znacznie różnią się aromatem od swoich odpowiedników w puszkach np. carlsberg, łomża itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.