Jump to content

wpływ światła słonecznego na fermentacje i leżakowanie


tomuso
 Share

Recommended Posts

Właśnie przelałem drugą warkę na f. cichą.

 

Będzie stało na strychu w temp. 17 stopni.

Na strychu mam dwa okna dachowe i tak zastanawiam się czy światło dzienne będzie miało wpływ na fermentację cichą?

Fermentuje w plastikowych wiadrach z biowinu.

 

Jak później z leżakowaniem? W KEGu brak dostępu światła.

Piwo też mam rozlane do butelek brązowych, czy mogą stać na strychu?

Link to comment
Share on other sites

Światło racze szkodzi piwu - poza sytuacją kiedy właśnie jest nalane do kufelka - ale i wtedy nie należy go zostawiać zbyt długo na słoneczku :)

Okryj fermentator i butelki czarnym workiem na śmieci z grubej foli albo czymś innym co utrudni dostęp śwatła.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Korzystając z przepastnych zasobów mojej biologicznej wiedzy:

samo światło nie powinno zaszkodzić, chyba, ze Ci się jakies fotosyntetyzujące ustrojstwo zaplęgło, ale nasłonecznienie spowoduje zmianę temperatury i tego już trzeba się strzec.

Link to comment
Share on other sites

bo to się kojarzy z markami "premium" w zielonych butelkach. Doszło do tego że producenci w pewnym momencie przestali dawać do kartonów wkładki chroniące przed naświetleniem bo klientom się ten skunks podobał i wyróżniał wśród innych piw.

Link to comment
Share on other sites

Chyba właśnie o te wyróżnienie z tłumu chodzi. Sam moje piwa trzymam w ciemności, ale jak kupuje w sklepie to często biorę te ze skunksem, bo mają wyraźny aromat :)

Edited by olo333
Link to comment
Share on other sites

Chyba właśnie o te wyróżnienie z tłumu chodzi. Sam moje piwa trzymam w ciemności, ale jak kupuje w sklepie to często biorę te ze skunksem, bo mają wyraźny aromat :)

A możesz powiedzieć co ma tego skunksa w sklepie? Muszę organoleptycznie sprawdzić na czym skunks polega.

Link to comment
Share on other sites

Nie żebym był jakimś łowcą skunksów, ale z tego co zrozumiałem to między innymi piwa w zielonych butelkach, które znacznie różnią się aromatem od swoich odpowiedników w puszkach np. carlsberg, łomża itp.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.