Jump to content
scooby_brew

BACK IN BLACK - American Oatmeal Stout (Stout owsiany)

Recommended Posts

4qd82.jpg

 

 

 

BACK IN BLACK - American Stout

 

 

 

Warka: 11 gal (41.6 L)

OG: 1.060 (14.9 Plato)

IBU: 69.0

SRM: 37.5

Wydajność: 72%

 

 

 

 

Słody:

 

20.00 lbs. (9.1 kg) Pale Malt (2-row)

2.00 lbs. (0.9 kg) Flaked Oats (płatki owsiane)

2.00 lbs. (0.9 kg) Crystal 120L

2.00 lbs. (0.9 kg) Chocolate Malt (słód czekoladowy)

0.50 lbs. (0.22 kg) Roasted Barley (palony)

 

 

 

Chmiele:

 

2.0 oz. (57 g) Chinook 11.0% AA, 60 min.

2.0 oz. (57 g) Cascade 5.0% AA, 45 min.

2.0 oz. (57 g) Cascade 5.0% AA, 20 min.

2.0 oz. (57 g) Cascade 5.0% AA, 5 min.

 

 

 

Drożdże: Fermentis US-05 Safale

 

 

 

 

Zacieranie: 150F (65.5°C), 60 min.

 

 

 

 

Uwagi:

 

To piwo mi wyjątkowo smakuje i warze je co kilka miesięcy (dzisiaj uwarzyłem chyba moją 5 warkę tego piwa). Z początku to piwo było moją próbą sklonowania piwa Shakespeare Stout z browaru Rogue: http://www.rogue.com...peare-stout.php Jednak później zmieniłem chmiel goryczkowy i drożdże i z tego wyszło bardzo dobre piwo.

 

Niedawno słuchałem programu "Can You Brew It", którego tematem była próba sklonowania piwa Shakespeare Stout - i muszę wam powiedzieć, że moja wersja wcele nie była daleka od oryginału :) : http://thebrewingnetwork.com/shows/581

 

Słód Pale Malt możesz zastąpić słodem Pils, słód Chrystal 120 możesz zastąpić słodem karamelowym ciemnym, Roasted Barley możesz zastąpić Carafa III.

 

 

 

2vc6q2w.jpg

 

 

 

o0s0nn.jpg

 

 

Ta sama receptura w "wersjii polskiej", na 21L:

Słody:

4,5 kg pils

0,45 kg płatki owsiane

0,45 kg karmelowy ciemny

0,45 kg czekoladowy

125 g jęczmień palony

Chmiele:

40 g Marynka 60 min

25 g Cascade 15 min

25 g Cascade 5 min

Drożdże:

US-05

Zacieranie:

67°C / 60 min

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Back in Black" bardzo dobra płyta. Piwo do niej dobrze smakuje za jakiś czas zrobię takiego stouta. Zrobiłeś mi apetyt. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie odnosnie Stoutow.. czy w piwie robionym w domowych warunkach da sie uzyskac taka piane jaka mozemy obserwowac po nalaniu Guinnessa czy Murphy'sa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam pytanie odnosnie Stoutow.. czy w piwie robionym w domowych warunkach da sie uzyskac taka piane jaka mozemy obserwowac po nalaniu Guinnessa czy Murphy'sa?

da się :)

http://picasaweb.google.com/panjozek/Browar?feat=directlink#5440065573643244050

wymaga to jednak wyszynku z kega oraz butli z mieszanką co2+azot

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszy raz mam styczność ze słodem czekoladowym. Dodaję go razem z palonym jęczmieniem po próbie jodowej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pierwszy raz mam styczność ze słodem czekoladowym. Dodaję go razem z palonym jęczmieniem po próbie jodowej?

Ja tak robię, że do zacierania używam jasnych słodów a po negatywnej próbie jodowej podaję słody ciemne jak np. jęczmień palony, słód czekoladowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skooby a jakie EBC bądz SRM ma ten słód czekoladowy z receptury?

0,9 kg to trochę dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zrobiłem piwo według tej receptury na 20l i przy przelewaniu na cicha spróbowałem. Powiem tak ze bardziej to piwo pasuje mi do BIPA niż ASTOUT jest dobre ale ani smolisto czarne ani mocno palone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

odgrzewam kartofelka

 

a jak by obniżyć ekstrakt tak do 12? taki Dry Stout na amerykańskich chmielach. Ktoś coś takiego stworzył? Fajne?

Kontraktowy Browar Piwoteka - Czarny Wdowiec. Piwo było dobre, takie fest iglasto-palone z silnym uderzeniem goryczki. Bym powiedział, że było dosyć hardcorowe. W domu też się na pewno uda, ba może wyjść bardziej pijalne, bo nie będzie tak uderzało goryczką po języku ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak mocno palonego i goryczkowego to raczej nie, myślałem bardziej o lekkim stoucie z aromatem amerykańskim. Czarnego Wdowca nie piłem, Cracka też nie, ale to co próbowałem z Pracowni Piwa to do tej pory było na poziomie, tylko z dostępnością u mnie słabo.

 

Spróbuję pół brzeczki wychmielić na zimno, zobaczymy co wyjdzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam na fermentacji ciemne Ale 13 BLG, z tym że bez palonego jęczmienia. Były płatki owsiane, 300g czekoladowego i 100 g Iungi na 19l. Smak przy przelewaniu na cichą był obiecujący, a z amerykańskimi chmielami powinno być jeszcze lepiej. Tak więc myślę że coś takiego ma sens nawet z palonym jęczmieniem.

Edited by Keleris

Share this post


Link to post
Share on other sites

dry stout z chmielem USA wyszedł nie najgorzej. Goryczka z paloności + aromaty USA, całkiem, całkiem, choć nie było szału. Pewnie mógłby być lepszy, możliwie że kwestia mojego wykonania :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Scooby za recepturę, piwo wyszło genialne!

 

Jedyne co to mam problem z pianą. Co prawda wysyciłem na dolną granicę widełek v/v 2.3, ale piana bardzo marna. Bezpośrednio po nalaniu buduje się na 1 cm i bardzo szybko znika.

 

A ty na jakim poziomie wysycasz i jaką masz pianę w tym konkretnym piwie?

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właściwie to chyba częściej mam w tym piwie za dużo piany a nie za mało. To chyba z powodu płatków owsianych. Nie przejmuję się tym bo ten styl wymaga większej piany niż większość innych stoutów. Może na drugi raz daj więcej cukru na gazowanie. BTW. dzięki za komplement :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

 

Zamierzam wziąć się za wariację tej receptury, która będzie mariażem BACK IN BLACK z recepturą z BROWAR.BIZ-u (http://www.browar.bi...an_stout_16_blg):

 

 

4 kg Pale Ale

0,25 słód karmelowy ciemny

0,5 kg słód Crystal

0,125 kg słód Carafa

0,25 kg płatki owsiane

Chmiele:

50 g Sybilla 60 min - szyszka (zawartość alfa-kwasów: 5,0 %)

25 g Cascade 15 min

12 g Cascade 5 min

12 g Citra 5 min

Drożdże:

SAFALE US-05, lub S-04, ale raczej US-05

 

Zacieranie:

67°C / 60 min, potem 10 minutowy mashout w temp 77 st C

 

 

Surowce będę zamawiał w Piwowinie,

 

Będę wdzięczny za feedback co do mojej wersji receptury ;-)

Edited by maro86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.