Jump to content
Sign in to follow this  
agrest

aromaty i smaki śliwkowe w piwie - skąd się biorą?

Recommended Posts

Cześć.

 

Jakoś nie mogę się doszukać. Skąd w piwie biorą się aromaty śliwkowe?

Są za to odpowiedzialne słody, drożdże, temperatura czy może jeszcze coś innego?

 

Pozdrawiam

J.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć.

 

Jakoś nie mogę się doszukać. Skąd w piwie biorą się aromaty śliwkowe?

Są za to odpowiedzialne słody, drożdże, temperatura czy może jeszcze coś innego?

 

Pozdrawiam

J.

Suszona śliwka, to moim zdaniem starzenie i utlenienie w taki korzystny sposób. Zahacza to o nuty porto i sherry. Najczęstsze w piwach ciemnych i mocnych, pewnie melanoidy mają na to jakiś wpływ.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Suszona śliwka, to moim zdaniem starzenie i utlenienie w taki korzystny sposób. Zahacza to o nuty porto i sherry. Najczęstsze w piwach ciemnych i mocnych, pewnie melanoidy mają na to jakiś wpływ.

hmmm... z tymi melanoidynami to by chyba pasowało. Przymierzam się do weizenbock'a a jak czytam, tam występują właśnie śliwkowe klimaty. Piwko ciemniejsze, mocne i sporo melanoidów więc wszystko się zgadza.

 

Dzięki za info.

J.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja myślę że to od dużego ekstraktu i ciemnych słodów w zasypie, normalnie w piwie to jest niewyczuwalne, a przy dużym ekstrakcie stężenie jest większe i przekracza granicę wykrywalności.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dość dużo 225-500g

225-500g na 5kg czy 10 kg zasypu?? Myślę że dane procentowe byłyby pewniejsze :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar to nie apteka, nie można napisać, ze przy 199 g nie będzie aromatów, a przy 200 g będą. To zależy też od drożdzy, temperatury fermentacji, innych słodów, chmielu, mocy piwa itd.

 

Ogólnie: śliwkowe aromaty moga się pojawić przy zastosowaniu słodów karmelowych, im ciemniejsze i im ich więcej, tym większe prawdopodobieństwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.